Ett efterlängtat genombrott

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Supertalangen Andreas Almgren hörde jag talas om 2009. Min adept Napoleon Solomon var det stora hoppet på långdistans och den ett år yngre Andreas skulle frälsa svensk medeldistans, var det tänkt.

Det började bra för båda men sen kom skadorna, - men sedan också rekorden.

En samman biten Andreas Almgren. Foto: Erik Simander / TT

 Andreas sprang tretusen meter i ett inomhuslopp för fyra år sen. 7,48 var en chockerande bra debut, men med facit i hand bara en liten föraning om vad som skulle komma.

Så fantastiskt!

Att Johnny Danielssons trettiofemåriga svenska rekord skulle ryka i helgen överraskade knappast efter krossen av Gärderuds svenska rekord på femtusen meter i somras, och Napoleons svenska rekord på halvmaraton för någon månad sen.
Överraskningen är den totala krossen. En minut och tre sekunder är en hel division bättre än Johnny Danielssons rekord.  
Jag satt på en kurs för löptränare när nyheten kom. 26,52,87! Ingen av oss hade vågat hoppas på en sänkning i den storleksklassen. Vi hade skålat i champagne för hälften så mycket, men efter den här rekordkrossen var vi nästan lite vilsna. Andreas prestation är så fantastisk att vi inte riktigt kunde omfamna det.  
Men som tränare i långdistanslöpning slog en annan tanke oss också: 
Om Andreas inte hade varit så hemsökt av skador så hade han nog fortfarande tävlat på 800 och 1500m, och troligen hållit på med  de där fruktansvärda mjölksyrepass som han var så känd för.
Då hade Sverige haft fyra löpare under 1.50 på 800m istället för tre. Kanske hade vi haft en löpare under 3.32 på 1500m. Kanske hade han kunnat ta sig till final, men det hade varit en bedrift.  
Istället upptäckte Andreas, hans tränare Urban Aruhn och hela idrottssverige att vi hade låtit en supertalang ägna sig åt fel sträckor i elva-tolv år.  
Det är Andreas och Urban långt ifrån ensamma om. När Malin Ewewlöf vann juniorklassen i Terräng-VM var vi många som såg fram emot en världsstjärna på hinder eller tiotusen meter. Istället fick vi en medeldistanslöpare som tog silver i EM när resten av startfältet sprang in i en vägg av mjölksyra efter att ha försökt hänga på en överlägsen ryska. Efter karriären tog hon upp långdistanslöpningen genom att springa Lidingöloppet, som för att bevisa hur fel hennes val av sträckor varit.   Charlotte Karlsson är ett annat bra exempel. Efter en inte särskilt imponerande karriär som medeldistanslöpare trappar hon ner och upptäcker långdistans-löpningen. Det leder till fem medaljer i SM på milen och maraton.  
in slutsats är att alla löpare borde tävla på fler sträckor. Det skulle ge Sverige fler medaljer, men framför allt skulle det få fler att hitta kärleken till löpningen. 

Konsten att välja rätt

Att jämföra ett mästerskap på 800m med Stockholm maraton är som att jämföra Sigtuna med New York. Båda har charm, men på väldigt olika sätt. Att bara tävla på 800 meter är som att låta bli att resa för att du gillar Sigtuna.   Resonemanget fungerar även åt andra hållet. Idag är det väldigt många som springer maraton eller ultramaraton, men aldrig har satt fötterna i ett par spikskor på en löparbana.  
Själv tävlade jag på allt från 200m till maraton som tonåring, och jag ångrar bara en sak: att jag inte sprang ultramaraton. 
 

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.