Ett efterlängtat genombrott

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Supertalangen Andreas Almgren hörde jag talas om 2009. Min adept Napoleon Solomon var det stora hoppet på långdistans och den ett år yngre Andreas skulle frälsa svensk medeldistans, var det tänkt.

Det började bra för båda men sen kom skadorna, - men sedan också rekorden.

En samman biten Andreas Almgren. Foto: Erik Simander / TT

 Andreas sprang tretusen meter i ett inomhuslopp för fyra år sen. 7,48 var en chockerande bra debut, men med facit i hand bara en liten föraning om vad som skulle komma.

Så fantastiskt!

Att Johnny Danielssons trettiofemåriga svenska rekord skulle ryka i helgen överraskade knappast efter krossen av Gärderuds svenska rekord på femtusen meter i somras, och Napoleons svenska rekord på halvmaraton för någon månad sen.
Överraskningen är den totala krossen. En minut och tre sekunder är en hel division bättre än Johnny Danielssons rekord.  
Jag satt på en kurs för löptränare när nyheten kom. 26,52,87! Ingen av oss hade vågat hoppas på en sänkning i den storleksklassen. Vi hade skålat i champagne för hälften så mycket, men efter den här rekordkrossen var vi nästan lite vilsna. Andreas prestation är så fantastisk att vi inte riktigt kunde omfamna det.  
Men som tränare i långdistanslöpning slog en annan tanke oss också: 
Om Andreas inte hade varit så hemsökt av skador så hade han nog fortfarande tävlat på 800 och 1500m, och troligen hållit på med  de där fruktansvärda mjölksyrepass som han var så känd för.
Då hade Sverige haft fyra löpare under 1.50 på 800m istället för tre. Kanske hade vi haft en löpare under 3.32 på 1500m. Kanske hade han kunnat ta sig till final, men det hade varit en bedrift.  
Istället upptäckte Andreas, hans tränare Urban Aruhn och hela idrottssverige att vi hade låtit en supertalang ägna sig åt fel sträckor i elva-tolv år.  
Det är Andreas och Urban långt ifrån ensamma om. När Malin Ewewlöf vann juniorklassen i Terräng-VM var vi många som såg fram emot en världsstjärna på hinder eller tiotusen meter. Istället fick vi en medeldistanslöpare som tog silver i EM när resten av startfältet sprang in i en vägg av mjölksyra efter att ha försökt hänga på en överlägsen ryska. Efter karriären tog hon upp långdistanslöpningen genom att springa Lidingöloppet, som för att bevisa hur fel hennes val av sträckor varit.   Charlotte Karlsson är ett annat bra exempel. Efter en inte särskilt imponerande karriär som medeldistanslöpare trappar hon ner och upptäcker långdistans-löpningen. Det leder till fem medaljer i SM på milen och maraton.  
in slutsats är att alla löpare borde tävla på fler sträckor. Det skulle ge Sverige fler medaljer, men framför allt skulle det få fler att hitta kärleken till löpningen. 

Konsten att välja rätt

Att jämföra ett mästerskap på 800m med Stockholm maraton är som att jämföra Sigtuna med New York. Båda har charm, men på väldigt olika sätt. Att bara tävla på 800 meter är som att låta bli att resa för att du gillar Sigtuna.   Resonemanget fungerar även åt andra hållet. Idag är det väldigt många som springer maraton eller ultramaraton, men aldrig har satt fötterna i ett par spikskor på en löparbana.  
Själv tävlade jag på allt från 200m till maraton som tonåring, och jag ångrar bara en sak: att jag inte sprang ultramaraton. 
 

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.