Men så fick de sina klick

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Äntligen kunde Stockholms stadion matcha Bislett. Stämningen på Bauhaus-galan stegrades hela kvällen, men den riktiga festen började när Carolina Klüft uppmanade publiken att lämna sina platser för att samlas runt stavhoppet. 

Det är något speciellt när folk får bryta regler, och dessutom hamnar nära varandra och dessutom har en svensk världsstjärna att fokusera all sin uppmärksamhet på. Det var elektriskt. Här och där sågs folk dansa på läktaren.

Aktivisterna fördes bort av funktionärer.

 Efter en skön vandring hem genom staden öppnar jag mobilen och ser att kvällspressen fokuserar på tre mediekåta aktivister som sprungit ut med en banderoll.  Aktivisterna tackar för uppmärksamheten. Det är exakt vad de vill ha. 

"Tig ihjäl dem"

Att alla tar avstånd är inget problem. De har en självklar fråga som de vill ha uppmärksamhet kring, men också ett behov av att synas; att ”vara någon”. 

När politiken har stiftat de alldeles självklara lagar som aktivisterna begär så kommer medie-abstinensen troligen vara så stor att de bara byter till en annan självklar fråga. Då föds aktivist-gruppen ”sluta skjuta” eller ”höj skatten på socker” eller…  

 För idrotten finns bara en lösning: tig ihjäl dem. Det gjorde arrangörerna bra. Aktivisterna försvann snabbt utan en kommentar, precis som i många andra idrotter. 

När vi klickar

Problemet är bara att nättidningarna lever på klick och rubriken ”Fantastisk stämning på Bauhaus-galan” ger avsevärt färre klick än ”Skandal på Stadion, aktivister stoppade löpare” (vilket de inte gjorde; löparna sprang rakt igenom banderollen).  Därför är det upp till dig och mig. 

När vi klickar på skandal-rubrikerna så göder vi aktivisterna.  När vi ser kombinationen ”Skandal” + ”aktivist” så vet vi på ett ungefär vad det handlar om. Det räcker. Gå vidare. Läs om något viktigt istället.

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.