Men så fick de sina klick

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Äntligen kunde Stockholms stadion matcha Bislett. Stämningen på Bauhaus-galan stegrades hela kvällen, men den riktiga festen började när Carolina Klüft uppmanade publiken att lämna sina platser för att samlas runt stavhoppet. 

Det är något speciellt när folk får bryta regler, och dessutom hamnar nära varandra och dessutom har en svensk världsstjärna att fokusera all sin uppmärksamhet på. Det var elektriskt. Här och där sågs folk dansa på läktaren.

Aktivisterna fördes bort av funktionärer.

 Efter en skön vandring hem genom staden öppnar jag mobilen och ser att kvällspressen fokuserar på tre mediekåta aktivister som sprungit ut med en banderoll.  Aktivisterna tackar för uppmärksamheten. Det är exakt vad de vill ha. 

"Tig ihjäl dem"

Att alla tar avstånd är inget problem. De har en självklar fråga som de vill ha uppmärksamhet kring, men också ett behov av att synas; att ”vara någon”. 

När politiken har stiftat de alldeles självklara lagar som aktivisterna begär så kommer medie-abstinensen troligen vara så stor att de bara byter till en annan självklar fråga. Då föds aktivist-gruppen ”sluta skjuta” eller ”höj skatten på socker” eller…  

 För idrotten finns bara en lösning: tig ihjäl dem. Det gjorde arrangörerna bra. Aktivisterna försvann snabbt utan en kommentar, precis som i många andra idrotter. 

När vi klickar

Problemet är bara att nättidningarna lever på klick och rubriken ”Fantastisk stämning på Bauhaus-galan” ger avsevärt färre klick än ”Skandal på Stadion, aktivister stoppade löpare” (vilket de inte gjorde; löparna sprang rakt igenom banderollen).  Därför är det upp till dig och mig. 

När vi klickar på skandal-rubrikerna så göder vi aktivisterna.  När vi ser kombinationen ”Skandal” + ”aktivist” så vet vi på ett ungefär vad det handlar om. Det räcker. Gå vidare. Läs om något viktigt istället.

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen