Ett steg som inte ens de bästa klarar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Har du tänkt på att samma kändisar dyker upp i nästan vartenda TV-program? ”Kändisar leker” eller ”Kändisar seglar” Det är förstås för att vi TV-tittare är lata. Vi tycker det är jobbigt att lära känna nya ansikten. Därför väljer vi ännu ett program där Pernilla Wahlgren ska lära sig att spela blockflöjt,

Nils van der Pol ska utveckla svenska konditionsidrottare till nya OS-medaljer.

I fredags höll Nils van der Poel pressträff hos Svenska Olympiska Kommittén (SOK). Han ska nu ägna sig åt att guida svenska konditionsidrottare till nya OS-medaljer. 

Sen Nils van der Poel lade ut sitt dokument “How to Skate a 10 k…and also a half” på www.HowToSkate.se har han varit en fantastisk inspiration för näst intill alla svenska konditionsidrottare. Självklart hjälpte det att han först vann två OS-guld och satte världsrekord, men dokumentet har gjort väldigt avtryck. Har du inte läst det så är du inte intresserad av konditionsidrott.

Redan för 50 år sedan

För drygt femtio år sen gjorde Arthur Lydiard sensation inom långdistanslöpningen med delvis samma idéer. Han poängterade behovet av aerob mängdträning i lugnt tempo följt av backträning och tuffa intervaller för att toppa formen inför stora tävlingar. Det stora tillägget i Nils van der Poels dokument är den kloka livsfilosofin.

Därför tror jag på Nils van der Poels koncept för att hjälpa konditionsidrottare. Men om jag skulle välja en tränare från skridskoåkningen, då skulle jag välja Nils van der Poels tränare, Johan Röjler. Johan har ju visat sig vara en verkligt bra tränare. Det har inte Nils, än.

När Anders Gärderud lade spikskorna på hyllan efter sitt OS-guld på 3000m hinder så fick han uppdraget att ta hand om en ny lovande talang varje år. Året efter var talangen skadad och sågs aldrig mer till på en löparbana. Samma sak, år efter år. Supertalanger är sällan bra tränare.

Vår mest meriterade fotbollstränare är väl Sven ”Svennis” Eriksson. Som spelare nådde han division två. Lars Lagerbäck nådde divison tre. Janne Andersson division fyra. Kvinnliga toppspelare verkar oftare bli bra tränare. Oklart varför. Konditionsidrottens guru Arthur Lydiard var en halvdan löpare; 2.54 på marathon var väl bra på 1950-talet, men långt ifrån världselit. Det var Lydiards adepter som tog världen med storm. Peter Snell, John Walker och Rod Dixon och Dick Quax vann medaljer och satte världsrekord på löpande band.

Om Nils van der Poel kan få till en svensk ”Lydiard-revolution” så är det troligen tillsammans med Johan Röljer det ska ske; ungefär som AC Milan inte går och utser Zlatan till ny huvudtränare för herrlaget. Samma sak gäller för SOK och friidrottsförbundets gemensamma val av Carolina och Patrik Klüft som ledare för friidrottens talangprogram.

”Carro” är en härlig person och hon var en fantastisk mångkampare. Hennes make Patrik var en duktig stavhoppare. Att de dessutom är ett par innebär nog större fördelar än nackdelar; men som tränare är de oprövade. Patrik är i för sig tränare för ett ishockeylag, men därifrån är steget långt till att ta hand om Sveriges mest lovande friidrottare.

Hellre Bergvall

Jag skulle hellre skicka talanger med Agne Bergvall som tränade Carro, systrarna Kallur och många andra, eller Yannik Tregaro eller någon annan bevisligen duktig tränare.

Sen är jag tveksam till att skicka lovande långdistanslöpare på ett läger som leds av en mångkampare och en stavhoppare/ishockeytränare. Tränare från längdskidåkning, orientering, cykling eller simning kan säkert ge medel- och långdistanslöpare bra träning men stavhopp, tresteg och spjut har ingenting med långdistans att göra.

Men så har vi kändis-effekten. Det är en strålglans över Carolina Klüft och det skiner om Nils van der Poel. Vem vill inte åka på träningsläger med dem? Då kommer ju TV…

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.