En känsla av en obesvarad kärlek

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Påfallande många av mina gamla konkurrenter på löparbanan har haft söner som tävlat i löpning. Det avundas jag dem. För några veckor sen berättade min äldsta son att han springer ett par gånger i veckan. Igen blev jag så där själaglad! Varför blev jag det?

För länge sen undervisade jag på ett universitet i USA. Då berättade jag om Heiders balans-teori. Det är ett rätt bra sätt att förklara varför så många barn ägnar sig åt förälderns idrott.

Balans har du när de du älskar också älskar det du älskar.  Det är en varm och go känsla. Balans kan också vara att du och dina närmaste tycker illa om samma saker. Det enar också.

Ingen av sönerna ville

När mina söner sprang minimaran var jag själaglad. Mitt liv var i total balans. Båda sprang bra men sen sa båda ”nej, det där är inget för mig”.

- Det var inte kul alls!  Det var som grus i maskineriet. ”Obalans” skulle Heider ha sagt. Det löser man genom att tycka mindre om en av de två sakerna.  Det låter förstås brutalt, och jag sa förstås inte till mina söner att jag tyckte mindre om dem. Istället lever jag med något som liknar känslan av en obesvarad kärlek.

Den tror jag förklarar varför så extremt många pojkar ägnar sig åt pappas gamla idrott. Mammornas roll vill jag inte gå in på här, men den verkar både rimligare och sundare.

Hon sprang så fulländat, då...

I stället vill jag berätta om den mest talangfulla löpare jag har mött. Hon hette Joan Pirie och när min dåvarande löpargrupp i Fredrikshof joggade iväg på uppvärmningen såg jag hennes löpsteg och blev omedelbart ”kär”. Det var verkligen balett. Ännu vackrare var det när hon kom upp i fart på intervallerna.

Joan sprang aldrig några lopp. När jag frågade om jag fick anmäla henne till terräng-DM blev hon både upprörd och ledsen.  Så småningom berättade hon varför.

Joans pappa var Gordon Pirie. En gång världsrekordhållare på fem tusen meter. Joans mamma var världsklass på fyrahundra meter.

Blev en livsläxa

Tidigt upptäckte Joan att det bästa sättet att få pappas uppmärksamhet var att springa, men med de generna hade alla förstås stora förväntningar. En gång när Joan var tolv år så lyckades en sextonårig flicka hänga med på intervallerna. Då blev det stor uppmärksamhet. Alla hejade…på sextonåringen. Joan grät när hon berättade om hur löpningen påverkat hennes barndom.

Min äldsta son ett par år gammal när Joan berättade det här. Det blev en livsläxa för mig. En sån pappa ska jag aldrig bli. Därför har jag aldrig pressat mina söner att springa vidare efter det där första loppet.

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.