En känsla av en obesvarad kärlek

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Påfallande många av mina gamla konkurrenter på löparbanan har haft söner som tävlat i löpning. Det avundas jag dem. För några veckor sen berättade min äldsta son att han springer ett par gånger i veckan. Igen blev jag så där själaglad! Varför blev jag det?

För länge sen undervisade jag på ett universitet i USA. Då berättade jag om Heiders balans-teori. Det är ett rätt bra sätt att förklara varför så många barn ägnar sig åt förälderns idrott.

Balans har du när de du älskar också älskar det du älskar.  Det är en varm och go känsla. Balans kan också vara att du och dina närmaste tycker illa om samma saker. Det enar också.

Ingen av sönerna ville

När mina söner sprang minimaran var jag själaglad. Mitt liv var i total balans. Båda sprang bra men sen sa båda ”nej, det där är inget för mig”.

- Det var inte kul alls!  Det var som grus i maskineriet. ”Obalans” skulle Heider ha sagt. Det löser man genom att tycka mindre om en av de två sakerna.  Det låter förstås brutalt, och jag sa förstås inte till mina söner att jag tyckte mindre om dem. Istället lever jag med något som liknar känslan av en obesvarad kärlek.

Den tror jag förklarar varför så extremt många pojkar ägnar sig åt pappas gamla idrott. Mammornas roll vill jag inte gå in på här, men den verkar både rimligare och sundare.

Hon sprang så fulländat, då...

I stället vill jag berätta om den mest talangfulla löpare jag har mött. Hon hette Joan Pirie och när min dåvarande löpargrupp i Fredrikshof joggade iväg på uppvärmningen såg jag hennes löpsteg och blev omedelbart ”kär”. Det var verkligen balett. Ännu vackrare var det när hon kom upp i fart på intervallerna.

Joan sprang aldrig några lopp. När jag frågade om jag fick anmäla henne till terräng-DM blev hon både upprörd och ledsen.  Så småningom berättade hon varför.

Joans pappa var Gordon Pirie. En gång världsrekordhållare på fem tusen meter. Joans mamma var världsklass på fyrahundra meter.

Blev en livsläxa

Tidigt upptäckte Joan att det bästa sättet att få pappas uppmärksamhet var att springa, men med de generna hade alla förstås stora förväntningar. En gång när Joan var tolv år så lyckades en sextonårig flicka hänga med på intervallerna. Då blev det stor uppmärksamhet. Alla hejade…på sextonåringen. Joan grät när hon berättade om hur löpningen påverkat hennes barndom.

Min äldsta son ett par år gammal när Joan berättade det här. Det blev en livsläxa för mig. En sån pappa ska jag aldrig bli. Därför har jag aldrig pressat mina söner att springa vidare efter det där första loppet.

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.