Skandalen - ett sätt att förfölja de hängivna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Jävla horgubbe” skrek den unga tjejen gick i väg med sin kompis.  Alla i tunnelbanan tittade på mig. Självklart såg de inte vad som hade hänt, och jag vet vad jag tror har hänt när en ung tjej skriker något sånt åt en gammal gubbe.

Det här hade hänt: Tunnelbanan stannade med dörrarna precis framför mig. När dörrarna öppnades tog jag ett steg snett bakåt för att släppa förbi de som skulle ut. Då trängde sig den unga tjejen in mellan mig och vagnen. Sen sprang hon in och blockerade tre säten med armarna medan hon ropade till sin kompis att komma. De var två. Jag är en. Det fanns tre tomma säten.

Visselblåsare, ett totalt misslyckat system där lögnen legitimeras.

Jag hoppade runt henne och satte mig på ett av de tre sätena. Det fick tjejen att känna sig så ”dissad” (ungdomligt språk för ”disrespekterad; att jag har visat bristande respekt för henne) att hon skrek ”Jävla horgubbe” åt mig och gick vidare med sin kompis.

Att bli dissad!

I styrelsen för Kista Sports Club hade vi diskuterat just ”respekt” som en möjlig värdering för klubben. På min fråga om hur vi ska definiera respekt framhöll en av ledarna att ”respekt är när man känner sig respekterad. Disrespekt (dissad) är när man känner sig dissad”.  Alltså: varje ledare har på sitt ansvar att se till att alla i gruppen alltid känner sig respekterade.

Om den lilla tunnelbane-episoden hade hänt i Kista Sports Club, eller någon annan idrottsförening, så hade hon kunnat anmäla min ”dissning” av henne till klubbens visselblåsare.  Då är jag som tränare helt beroende av den kommitté som hanterar visselblåsningar.  Om den kommittén innehåller någon som har något emot mig: då är jag körd. Då blir jag avstängd.

Då kan det bli som i Ärla IF, där friidrottssektionen i praktiken läggs ner på grund av en anonym visselblåsning. Där satt huvudföreningens ordförande i kommittén som mottog anmälan.  Han borde förstås ha anmält sig jävig eftersom moderföreningen i och med fällningen kom i besittning av uppemot 1 miljon kronor som friidrotten hade samlat ihop, men det gjorde han inte.  Resultatet är en tragedi för de anklagade tränarna. 

Aningslöshet

I simhoppet verkar samma aningslöshet ha legat bakom att förbundet lät simförbundets verksamhetsutvecklare Susanne Meckbach intervjua de 60 ledarna om Ulrika Knapes ledarskap.  Hennes meriter som forskare raderar inte möjligheten att oavsiktligt, med tonalitet i telefonsamtal,  driva på de kritiska åsikter som kom upp. Så blåser man upp en ballong.  Jag vet, eftersom jag själv har gjort liknande studier i många företag. Intervju-studier blir väldigt lätt Rochak-tester; resultatet blir det som undersökaren förväntade sig. 

Därför följer jag alltid upp intervjustudier med en enkät.  Där blir det tydligt exakt vad frågan var, och precis hur enig kritiken är på det aktuella området. Det borde förstås simförbundet ha gjort.

Jag har producerat medarbetarundersökningar i en majoritet av Sveriges multinationella företag. Där uppstår ofta samma situation. Medarbetarna är anonyma och kan då kritisera en chef på ett sätt som inte sker i de dagliga mötena.  Många gånger har en upprörd chef kommit viftande med tio påskrivna protokoll från utvecklingssamtal i ena handen och resultatet från medarbetarundersökningen i den andra (där medarbetarna skriver att de inte har haft sina medarbetarsamtal). 

Då misstänker jag att chefen har hållit en serie monologer snarare än samtal om sina medarbetares utveckling. Några telefonsamtal senare har den bilden bekräftats.  Så kompletterar kvantitativ och kvalitativ analys varandra.

Då blir de omplacerade

Efter medarbetarundersökningar händer det också att chefer med låga resultat omplaceras. Jag har nog medverkat till att ett par hundra chefer fått återgå till specialistroller, men efter det utvärderar vi om det blev bättre. Det blir det inte alltid. Ibland fortsätter missnöjet på precis samma nivå, och ibland blir det ännu värre. Då är det bra att den före detta chefen finns kvar.  Då måste vi och HR vara stora nog att säga ”Problemet var inte ditt ledarskap, Anita”.  Det är inte alltid ett kul samtal, men det samtalet är en väldigt viktig upprättelse för Anita.

Idrotten saknar den möjligheten till återupprättelse. Ärla Friidrott kommer inte finnas kvar och Anna Lindberg har lämnat simförbundet. Dessutom är de flesta idrottsledare helt eller nästan helt oavlönade. De lär inte komma tillbaka till den verksamhet där de blev anonymt anmälda och inte ens fick veta vem som anklatat dem för vad. I stället gör rättslösheten att det blir ännu otacksammare att vara tränare/ledare och ännu svårare att rekrytera tränare/ledare.  

Klart det går att lösa

Och här kommer vi till den punkt där jag ska presentera en lösning på problemet….

1. Kanske ska idrotten inte blint kopiera det som sker i näringslivet.

·   Från en arbetsgivare som betalar min lön tål jag förstås mer än från en idrottsklubb där jag ställer upp gratis.

2. Om vi nu ska kopiera näringslivets lösningar så kanske vi ska kopiera HELA lösningen, dvs att följa upp om det blev bättre, i stället för att bara bannlysa ledaren och tro att alla problem är lösta. 

3. Något som liknar medarbetarundersökningar vore vettigt i alla klubbar.

·   I frånvaro av lön är ju arbetsklimatet viktigare än det någonsin varit i arbetslivet.

·   En visselblåsning kan då ställas mot en tidsserie av resultat. Om t.ex. ledarna i Ärla IF hade en lång tidsserie av goda resultat för sitt ledarskap så hade visselblåsningen behövt handla om något både allvarligt och konkret (som sexuella övergrepp) för att leda till att ledarna stängs av; men med en lång tidsserie av låga resultat skulle det ha varit ett enkelt och tydligt ärende att stänga av dem. Systemet blir stabilare och rättssäkrare.

·   Tyvärr tenderar konflikter att bli mycket mer infekterade i ideella verksamheter än i näringslivet. 

4. De som hanterar en visselblåsning får inte själva ha skuggan till jäv. Här brister det rejält.  

5.Vad vet jag? Jag är ju bara en ”jävla horgubbe”. 

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.