Kompetensnivå 2 måste gälla
De ska hålla på längre än till 11,3 år
vi i idrotten måste bli bättre på att se varandra.
Nisses sjuåringar vill få spela fotboll, så målen hamnar förstås på löparbanorna. Där står målen i vägen för friidrottsklubbens träning.
”Den viktigaste åtgärden för att uppnå nämndens mål är att öka antalet idrottsanläggningar och andra idrotts- och fritidsytor.”
…står det i första paragrafen av Stockholms idrottsnämnds verksamhetsplan. Eftersom varje specialidrottsförbund jämför antalet anläggningar i Stockholms innerstad med antalet anläggningar per ungdom i Jönköping, Östersund och sitt förbunds önskelista så blir bristen på anläggningar i Stockholm väldigt stor. Byggbolagen håller förstås med. Det måste byggas mer.
Både paritet med Jönköping och med varje specialförbunds önskelista är rätt svåra mål att nå för en storstad. Kvadratmetrarna är så väldigt mycket dyrare och de obebyggda ytorna är så få.
På andras bekostnad
När fotbollsförbundet uppfinner nya målstorlekar för att bredda sin idrott så arbetar de med kompetensnivå 1. De tänker fotboll; bara fotboll. En konsekvens är att svenska idrottsplatser är belamrade av fotbollsmål i elva olika storlekar. När sen Nisse och hans glada sjuåringar ska spela så släpar de förstås fram de mål de själva ska använda och släpar bort de andra.
Kompetensnivå 2 är att förstå sin verksamhet i ett större perspektiv. Att också se de andra idrotterna och deras behov, och de andra klubbarna och deras behov. Det leder till ömsesidig respekt. Där jag är aktiv, på Spånga IP, har vi det.
Ett litet exempel: vi kommer in för att springa intervaller (10*200m) och ser att Spånga fotboll har en match på gång. Jag joggar upp till tränaren och frågar när matchen startar. Han säger att det är en kvart till avspark. Då frågar jag om vi kan springa fram till dess, och han säger OK. Han hade absolut kunnat säga ”vi har bokat planen, stick iväg!” men det gör han inte. Den eftermiddagen blir det mer idrott på Spånga IP.
Där jag tidigare var aktiv, på Stockholm Stadion, jobbade många på kompetensnivå 1. Fotbollen såg bara en fotbollsarena och ville helst få bort alla andra. Sprinters ville ha sina banor fria i ett par minuter innan de skulle springa. Som i alla andra områden sprider sig egoism snabbare än Ebola. Personalen såg oss idrottare som ett slitage på deras fina arena
Klistret fastnar...
Handbollsklister och fotbollens dubbar är också exempel på kompetensnivå 1. Klistret fastnar förstås i golvet där landbandybollen plötsligt fastnar mitt i en passning. Dubbarna orsakar mängder av knäskador för tiotusentals barn (speciellt flickor). Tänk vad bra det kunde bli om specialidrottsförbunden tränade på att se sin verksamhet i ett större perspektiv.
Alla krav på idrottsarenor som bara kan användas för den egna idrotten är exempel på kompetensnivå 1. De gör att den egna idrotten slipper konkurrera med andra idrotter. De här ”en-idrotts-ytorna” får mycket lägre beläggningsgrad än ytor som kan användas för flera idrotter (undantag: hockeyrinkar).
Kompetensnivå 1 ligger också bakom många av de skolors och företags idrottshallar som inte lånas ut på kvällstid. Det kan vara en rektor som tycker det känns tryggt och bekvämt att larma hela skolan med samma larm på kvällen, men det kan också vara en lärare som har vant sig vid att ha hela hallen för sig själv på kvällarna. Hen har kanske bordtennis där två kvällar i veckan, och slipper då konkurrera med andra klubbar för att få boka de tiderna. Att hallen står tom de andra fem kvällarna tänker hen inte på.
Jag tror också att om vi tränare bokade små hallar för barn så skulle de stora hallarna, och de stora arenorna bli mer tillgängliga för tonåringar och vuxna. Då blir det en ”wow!” när de för första gången stiger in i den stora hallen, eller på Stockholms Stadion.
Då tror jag fler fortsätter idrotta lite längre än till 11,3 år. Det kräver förstås att tränaren för sjuåringarna tänker idrott ur ett längre perspektiv, som när tränarna för Djurgårdens akademilag i fotboll bad mig träna dem i löpning efter säsongen. Det gjorde tränarna för att de här killarna skulle få en andra idrott, och därmed öka chansen att de tränar hela livet. En av de killarna såg jag just på Strava. Han sprang en mil i helgen.
För Stockholms Idrottsnämnd har förstås fel i att det är antalet ytor som är viktigast. Det är det inte, och det har det aldrig varit. Nyckeln är tränarna. Tränarnas antal, kompetens (nivå 2) och engagemang är hundra gånger viktigare än ytorna. Näst viktigast är ungdomarna och på tredje plats kommer klubbarna. Sen, på fjärde plats, kommer idrottsytorna, men de är så tydliga och handlar om så mycket pengar att jag förstår om idrottsnämnden tror att det är antalet idrottsytor som avgör.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar