Här är det risk för ett monumentalt fiasko

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fotboll-VM innebar ändå vissa positiva konsekvenser, det står klart så här i efterhand. Sydamerika, Europa, Europa, Afrika - 50 procent Europa i semi var lite mer variation än vanligt. Det är bra för fotbollen att ett land från icke-Europa/Sydamerika var i semi, och att alla världsdelar överlevde gruppspelet med åtminstone ett lag. 

Stadion i Lusail,byggd för 250 miljoner till världsmästerskapet i fotboll, medc en kapacitet på 80 000 åskådare. Stadion har ett solcellsdrivet kylsystem för att hålla nere temperaturen inne på stadion.

Fotbollen är äntligen på väg att bli den världssport vi européer länge har trott att den varit.

 Prislappen

Innan vi ger upp tanken på stora mästerskap ska vi se hur det går för Qatar och framför allt då stadion i Lusail som byggdes för en kvarts miljon människor. Det är mycket möjligt att VM är det första kapitlet i ett utdraget fiasko. 

Jag ser de framtida reportagen från spökstaden framför mig, men det kan förstås bli annorlunda. Jag håller verkligen med Pehr Palm om att vinden nog kan komma att blåsa Sveriges väg ett antal år nu.

Mitt tips är att detta VM blir historiens dyraste Sportswash och att de många skandalerna hänger kvar minst lika länge som minnet av den helt fantastiska finalen. 

 

Stora och små länder

Precis som i OS får Sverige sakta men säkert lära sig att det är svårare att konkurrera med en hel värld än med en handfull I-länder.  Globaliseringen ledde till att en miljon människor tog sig ur fattigdom varje månad, 30 år i sträck. Det betydde att de kunde börja spela fotboll.  Nu har utvecklingen vänt i ett par år, men vi hoppas förstås alla att det ska fortsätta. 

Länder med många miljoner innevånare kommer förstås oftare få ihop bra lag än vad små länder gör, så jag tror vi får vänja oss vid att det blir svårare och svårare att vinna medaljer i VM.  86 länder har fler medborgare än Sverige.  

Länder som Kina, Indien, Pakistan och Indonesien kommer ifatt och förbi Sverige, även om de senaste 30 årens stora invandring har gett oss stora framgångar.  Mina barnbarn kommer nog se det som en enorm framgång om Sverige kvalificerar sig till VM; och det kommer nog gälla både damer och herrar.

Därför är Kroatiens brons nu och silver senast en underbar påminnelse om att det fortfarande är möjligt att gå långt i VM.  Det var också fint av de kroatiska supportrarna att ta upp de isländska supportrarnas klassiska ”vulkanen” på läktarna.

- Blir ”vulkanen” de små ländernas speciella hejaramsa?

Tidöavtalet eller drag i skorstenen

Hela det argentinska laget spelar för europeiska klubbar.

Målvakter: Emiliano Martinez, Aston Villa, Franco Armani, River Plate, Geronimo Rulli, Villarreal.

Försvarare: Nicolas Otamendi, Benfica, Marcos Acuña, Sevilla, Nicolas Tagliafico, Lyon, German Pezzella, Real Betis, Nahuel Molina, Atlético Madrid, Gonzalo Montiel, Sevilla, Juan Foyth, Villarreal, Cristian Romero, Tottenham, Lisandro Martinez, Manchester United.

Mittfältare: Leandro Paredes, Juventus, Rodrigo De Paul, Atlético Madrid, Guido Rodriguez, Real Betis, Exequiel Palacios, Bayer Leverkusen, Alexis Mac Allister, Brighton, Enzo Fernandez, Benfica, Alejandro ”Papu” Gomez, Sevilla

Anfallare: Lionel Messi, PSG, Lautaro Martinez, Inter, Paulo Dybala, AS Roma, Joaquin Correa, Inter, Julian Alvarez, Manchester City, Angel Di Maria, Juventus, Nico Gonzalez, Fiorentina.

Primera División de Argentina är alltså ”bara” en språngbräda till Europa.  

Det verkar ändå funka ganska bra för Argentinsk fotboll. På samma sätt ger drömmen om spel i Premier League och de andra stora ligorna plats för fler unga talanger i Allsvenskan.  I näringslivet kallas det ”skorstenseffekten”. Man vill ha drag i en skorsten.  

Om Sveriges regering lyckades göra verklighet av Tidöavtalets skrivning om att den högsta divisionen i fotboll och hockey ska få högre status så skulle det draget sänkas. Det vore illa för Svensk fotboll. Jag tror att Kosovare Asslani inspirerar fler svenska tjejer att pröva fotboll nu, i AC Milan, än hon gjorde i Linköping.  

Religiösa övertoner

Jag har den stora glädjen att ha vänner i hela det abrahamitiska trädet, utom möjligen Bahaiier. Inför semifinalen mellan Marocko och Frankrike var det lite för många facebook-poster om att Marocko var Allahs utsända lag. De posterna gjorde mig ledsen, för det blir ju så jobbigt när laget sen förlorar.  Det där är inget unikt för islam. I Mexiko tävlade jag ofta med en löpare som hade texten ”Juan 3:17” på linnet, eftersom hans tolkning av den versen var att tron är universums starkaste kraft. Den som tror kan därför aldrig förlora. 

Det gick bra så länge han vann.  Jag säger nu som jag sa då: Om Gud/Allah finns så har hen viktigare saker att ta hand om.  Precis som Parisa Liljestrand verkar Gud/Allah praktisera ”armlängds avstånd”.

Enklare arenor åt barnen

Inför matchen om tredje pris frågade jag min kära gamla antagonist från löparbanorna, Mohamed Cadimi, om marockansk ungdomsfotboll. Mohamed flyttade tillbaka till Marocko för tio år sen och coachar löpare och gångare. Han skickade ett gäng bilder, men mönstret var tydligt.  

Det var tonåringar på fina gräsplaner och yngre lag på grusplaner.  Det är också min högst ovetenskapliga bild från flera andra länder som var med till åttondelsspel i VM.  Det spelas lite här och där.

Men inte Sverige. Här står grusplanerna tomma. Varje gång jag springer förbi en grusplan så springer jag ut på mitten och skrapar ett märke i mittcirkeln. Nästa gång jag springer förbi är märket oftast kvar. Det gör ont i mig. Så mycket glädje och sorg som jag har haft på grusplaner, och på gräsplättar där vi slänger upp kläderna i fyra små högar för att markera mål. 

Slumpgeneratorn ”snedstuds” var en självklar del av spelet när jag var ung, men dagens unga spelare vet knappt vad det är.  I stället står de plogade, upplysta konstgräsplanerna tomma hela vintern, för dagens ungdom vill spela fotboll inomhus, under det påhittade namnet ”futsal”. Det vi kallade inomhusfotboll eller ”innejotta” är alltså ”en egen sport” idag. Inga köldgrader, inget regn, ingen snedstuds.  Idealet känns mer och mer som FIFA 23 på playstation.  

Låt oss släppa det idealet. Jag tror barnen barnen blir mätta och lata och får en ohållbar förväntan. Sverige kan aldrig bygga idrottshallar för att alla svenskar i alla åldrar ska kunna spela på konstgräs på sommaren och innejotta på vintern, men ytor för spontanfotboll finns det överallt.  Låt oss använda dem. 

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.