Dags att vända på affärsmodellen!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

"Events have the power to inspire and unite people like little else does. Events speaks to people in a language they understand".

Nelson Mandelas kända citat handlar om egentligen om idrott men kan givetvis även appliceras på kultur och möten. Event är som ett isberg där de mätbara parametrarna ovanför vattenytan är pr och turismekonomi.

Legacy, dvs. de stora vinsterna, bidragen till samhällsbygget ligger under vattenytan och är svårare att mäta. Idrott och kulturevent motverkar utanförskap, skapar förebilder, stolthet, ambassadörer, nätverk och inspirerar unga till aktivitet och att vara del av ett större sammanhang.

Bidrar till utveckling

Numera vet de flesta att internationella event bidrar till destinationsutveckling och utvecklas när de genomförs i Sverige.

De nordiska länderna toppar flera internationella listor som föredömen i världen. Några destinationer var tidigt ute på banan och deltog på/jagade internationella speed meetings med internationella specialidrottsförbund i Lausanne. 

Sverige behöver inte använda greenwash och sportwash. Nu är det dags att vända affärsmodellen 180 grader så att de internationella förbunden jagar Sverige för värdskapet.

Behövs fler entreprenörer

I Sverige samverkar lokala aktörer mot ett gemensamt mål och rättighetsinnehavarna får nya standards när de arbetat med oss och våra USPar, demokrati, hållbarhet och jämställdhet. Sverige kan vara värd för fler nationella och internationella event och möten. Efter pandemin behövs fler entreprenörer, volontärer, akademin och det viktiga aktiva föreningslivet som kan räcka upp handen och bjuda in världen till World Cup, EM eller VM.

 Journalisten Olof Lundhs mantra och minnet från fotbolls VM 2022 är att 20 europeiska länder tycker det är förfärligt med VM i Qatar, resterande 200 länder i världen tycker det är business as usual…

Vill Sverige på allvar vara med och påverka och bidra till en bättre värld för hållbarhet och mänskliga rättigheter?

Björn Eriksson höj rösten! - Sverige behöver ett Event Sweden

Pehr Palm

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen