Dags att vända på affärsmodellen!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

"Events have the power to inspire and unite people like little else does. Events speaks to people in a language they understand".

Nelson Mandelas kända citat handlar om egentligen om idrott men kan givetvis även appliceras på kultur och möten. Event är som ett isberg där de mätbara parametrarna ovanför vattenytan är pr och turismekonomi.

Legacy, dvs. de stora vinsterna, bidragen till samhällsbygget ligger under vattenytan och är svårare att mäta. Idrott och kulturevent motverkar utanförskap, skapar förebilder, stolthet, ambassadörer, nätverk och inspirerar unga till aktivitet och att vara del av ett större sammanhang.

Bidrar till utveckling

Numera vet de flesta att internationella event bidrar till destinationsutveckling och utvecklas när de genomförs i Sverige.

De nordiska länderna toppar flera internationella listor som föredömen i världen. Några destinationer var tidigt ute på banan och deltog på/jagade internationella speed meetings med internationella specialidrottsförbund i Lausanne. 

Sverige behöver inte använda greenwash och sportwash. Nu är det dags att vända affärsmodellen 180 grader så att de internationella förbunden jagar Sverige för värdskapet.

Behövs fler entreprenörer

I Sverige samverkar lokala aktörer mot ett gemensamt mål och rättighetsinnehavarna får nya standards när de arbetat med oss och våra USPar, demokrati, hållbarhet och jämställdhet. Sverige kan vara värd för fler nationella och internationella event och möten. Efter pandemin behövs fler entreprenörer, volontärer, akademin och det viktiga aktiva föreningslivet som kan räcka upp handen och bjuda in världen till World Cup, EM eller VM.

 Journalisten Olof Lundhs mantra och minnet från fotbolls VM 2022 är att 20 europeiska länder tycker det är förfärligt med VM i Qatar, resterande 200 länder i världen tycker det är business as usual…

Vill Sverige på allvar vara med och påverka och bidra till en bättre värld för hållbarhet och mänskliga rättigheter?

Björn Eriksson höj rösten! - Sverige behöver ett Event Sweden

Pehr Palm

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.