Dags att vända på affärsmodellen!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

"Events have the power to inspire and unite people like little else does. Events speaks to people in a language they understand".

Nelson Mandelas kända citat handlar om egentligen om idrott men kan givetvis även appliceras på kultur och möten. Event är som ett isberg där de mätbara parametrarna ovanför vattenytan är pr och turismekonomi.

Legacy, dvs. de stora vinsterna, bidragen till samhällsbygget ligger under vattenytan och är svårare att mäta. Idrott och kulturevent motverkar utanförskap, skapar förebilder, stolthet, ambassadörer, nätverk och inspirerar unga till aktivitet och att vara del av ett större sammanhang.

Bidrar till utveckling

Numera vet de flesta att internationella event bidrar till destinationsutveckling och utvecklas när de genomförs i Sverige.

De nordiska länderna toppar flera internationella listor som föredömen i världen. Några destinationer var tidigt ute på banan och deltog på/jagade internationella speed meetings med internationella specialidrottsförbund i Lausanne. 

Sverige behöver inte använda greenwash och sportwash. Nu är det dags att vända affärsmodellen 180 grader så att de internationella förbunden jagar Sverige för värdskapet.

Behövs fler entreprenörer

I Sverige samverkar lokala aktörer mot ett gemensamt mål och rättighetsinnehavarna får nya standards när de arbetat med oss och våra USPar, demokrati, hållbarhet och jämställdhet. Sverige kan vara värd för fler nationella och internationella event och möten. Efter pandemin behövs fler entreprenörer, volontärer, akademin och det viktiga aktiva föreningslivet som kan räcka upp handen och bjuda in världen till World Cup, EM eller VM.

 Journalisten Olof Lundhs mantra och minnet från fotbolls VM 2022 är att 20 europeiska länder tycker det är förfärligt med VM i Qatar, resterande 200 länder i världen tycker det är business as usual…

Vill Sverige på allvar vara med och påverka och bidra till en bättre värld för hållbarhet och mänskliga rättigheter?

Björn Eriksson höj rösten! - Sverige behöver ett Event Sweden

Pehr Palm

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.