"Idrotten behöver sina normer"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är dags att prata om mänskliga skyldigheter – även inom idrotten

Tänk om Nils van der Poel tvingats in i ”den svenska träningsmodellen”. Han hade aldrig kommit till Peking och hade inte heller vunnit några OS-medaljer. Nils ville ovillkorligen göra sin grej. Han valde sin egen väg, med mycket förnuft

alla har rättigheten att bli likvärdigt behandlad oavsett religion, kulturell bakgrund eller intressen.

Rätten att vara sig själv och följa sin övertygelse oavsett ålder, språk, politiska åsikter, status social, ursprung etniskt, kön oavsett innebär också att man är skyldig att respektera alla andra.

Det är en skrämmande nutid och  vi måste lyfta upp och prata om mänskliga skyldigheter. 

FN:s deklaration om mänskliga rättigheter används i allt högre omfattning som en rättighet som innebär att kränka eller till och med skada och döda andra. 

De måste känna delaktighet

I religionsfrihetens namn kan man förtrycka kvinnor på många olika sätt. Med kulturella, religiösa eller politiska motiv förtycks och skadas eller till och med mördas homosexuella, funktionsvarierade, oliktänkande etc.

Jag känner precis som alla andra en stor frustration över de upploppen den senaste tiden, där ungdomar med olika motiv skadar poliser som ska skydda samhället och demokratin. 

Den känslomässiga sidan vill möta dom med tuffare tag och långa fängelsestraff samtidigt som mina kunskaper och den forskning jag läst visar på en annan väg 

Vi behöver satsa ännu mer på att barn och ungdomar blir delaktiga i samhället.

Jag påstår att föreningslivet är en av de viktigaste vägarna för att på lång sikt skapa en tillvaro där vi tar ansvar för våra rättigheter och skyldigheter.

Vi måste syna idrottens normer

För mig innebär det att idrotten på djupet behöver se över hur normer och villkor verkligen fungerar. Det händer ju också att barn och ungdomar blir utslagna och drabbas av utanförskap. 

Även i min klubb, Göteborg HC, finns det alltid saker att förbättra och att utveckla. Konflikter, kränkningar - medvetna eller omedvetna uppstår när människor möts. 

Det finns alltid ett risktagande när människor ska umgås. . När kompetens jämförs måste vi lära oss att hantera den osäkerhet som karaktäriserar relationer mellan människor men också mellan organisationer.  

Då och där lär vi oss förstå andras perspektiv och då kan vi utveckla förståelse och respekt för olikheter.

Utifrån det resonemanget behöver vi fundera extra när det startas idrottsföreningar för människor från ett specifikt land eller språkgrupp eller t o m föreningar där alla vet att man måste vara kristen eller muslim för att delta även om man säger att det är öppet för alla. 

Det bidrar till ökad segregation och att barns och ungdomars sociala utveckling hämmas eftersom det minskar mötet mellan olika perspektiv. Jag oroas på samma sätt över religiösa skolor där undervisningen kanske sköts rätt men det sker i en tankemiljö där normerna och värderingar präglas av exempelvis ojämställdhet.

Mot idrottens själ

Inom idrotten finns många saker att jobba när det gäller jämställdhet och allas rätt att delta. Barn som lever i fattiga familjer stängs ute på grund av ekonomiska skäl. Det är emot idrottens själ. 

Vi är alltför dåliga på att ta hand om och hjälpa ungdomar att hitta andra roller i klubbarna eller att hjälpa dem till att hitta en annan idrott eller fritidsintresse där de kan finna nöje och ro för att leva i ett positivt innanförskap.

Jag läser varje dag i tidningen om det fasansfulla kriget i Ukraina och svälten i Somalia och det gör ont i kropp och själ. Idrotten behöver vara en välkomnande arena med tydliga rutiner och tid för att ha roligt samtidigt som vi ledare finns där med stora öron och massor av kärlek.

 Avslutningsvis, det finns många problem men för varje problem finns lösningar som vi tillsammans kan hitta. Vi som enskilda individer och medlemmar i idrottsklubbar, anställda i företag behöver hjälpas åt och jobba tillsammans för att göra Sverige till möjligheternas land. 

Om vi sopar alla problem under mattan blir det till slut väldigt lågt till taket. Jag funderar även på idrottens logik med nationella strategier och nationella träningsprogram mot bakgrund av att innovativa lösningar sällan uppstår utifrån riktlinjer och strategier. 

En organisation blir inte innovativ tack vare en riktlinje. Det skapas av människor i mötet med de problem och utmaningar de ser. Det finns lösningar utanför boxen där de ser att man vinner något. Innovationer kommer oftast från genuint nyfikna människor som tillåts testa och när det inte fungerar är det en lärdom inget misslyckande. 

Här finns ett kraftfält inom idrotten som utmanar mina tankar. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen