E-sport - konkurrent eller komplement?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Åhus beach firar i år 25 år som event. Mats Jönsson är fotbolls och handbollsfantasten som redan 1997 ville skapa minnen för livet för ungdomar i södra Sverige. 2019 spelade 1450 lag under handbollsveckan och 450 lag under fotbollsveckan på stranden i Åhus, totalt 20 000 deltagare, men sedan kom pandemin. 

25 års-jubileet i år blev en succé, men precis som i flertalet andra deltagarevent i Sverige uppnåddes inte rekordsiffrorna från 2019. 

Åhus Beach blir bara större och större. Succén är total och jätte-evenemanget växer varje år. Fotograf: Kimme Persson/Studio11

25 års- jubileet 2022 blev en succé men nådde inte, precis som i flertalet andra deltagarevent i Sverige upp till rekordsiffrorna 2019. Riksidrottsförbundets statistik visar också att föreningar i hela Sverige har tappat medlemmar och många ungdomar har slutat träna. 

Det kommer ta flera år och mycket föreningsarbete i Sverige att få tillbaka lika många barn i rörelse som innan pandemin. 

Introducerande e-sport

De årligen återkommande ungdomseventen motiverar många yngre för träningen under året och blir ett mål för att inspirera till barn i rörelse. 

Åhus beach har ständigt jobbat med förbättringar och hanterat olika utmaningar. 2021 knöt man näven i fickan och arrangerade spontanbeachhandboll för 300 lag under sommaren tillsammans med Kristianstad kommun. 

2022 förstärker man eventveckorna med European beachhandball Tour och ett specialanpassat e-sport och FIFA- tält. 20 datorer finns tillgängliga mellan matcherna och blir ett event i eventet. Är e-sporten hot eller bot för att få fler att idrotta? Viss e-sport inspirerar till fysisk aktivitet med eller utan kamrater. 2022 kan vi inte ignorera digitaliseringen utan måste använda oss av den. 

Fler event bör ta efter Åhus och utveckla de årligen återkommande evenemangenmed långsiktigt hållbara och digitala medel.  

Mera digitalt

Sverige är ledande på spelutveckling och ungdomsevent. 

Vilket spelutvecklingsbolag blir först med digitala, Båstad Corem Open, Falsterbo Pony Equitation, och Åhus beach som inspiration och komplement till höstens och vinterns fysiska träningar? 

Nelson Mandelas citat funkar även för digital idrott. ”Sport has the power to change the world. It has the power to inspire. It has the power to unite people in a way that little else does.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.