E-sport - konkurrent eller komplement?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Åhus beach firar i år 25 år som event. Mats Jönsson är fotbolls och handbollsfantasten som redan 1997 ville skapa minnen för livet för ungdomar i södra Sverige. 2019 spelade 1450 lag under handbollsveckan och 450 lag under fotbollsveckan på stranden i Åhus, totalt 20 000 deltagare, men sedan kom pandemin. 

25 års-jubileet i år blev en succé, men precis som i flertalet andra deltagarevent i Sverige uppnåddes inte rekordsiffrorna från 2019. 

Åhus Beach blir bara större och större. Succén är total och jätte-evenemanget växer varje år. Fotograf: Kimme Persson/Studio11

25 års- jubileet 2022 blev en succé men nådde inte, precis som i flertalet andra deltagarevent i Sverige upp till rekordsiffrorna 2019. Riksidrottsförbundets statistik visar också att föreningar i hela Sverige har tappat medlemmar och många ungdomar har slutat träna. 

Det kommer ta flera år och mycket föreningsarbete i Sverige att få tillbaka lika många barn i rörelse som innan pandemin. 

Introducerande e-sport

De årligen återkommande ungdomseventen motiverar många yngre för träningen under året och blir ett mål för att inspirera till barn i rörelse. 

Åhus beach har ständigt jobbat med förbättringar och hanterat olika utmaningar. 2021 knöt man näven i fickan och arrangerade spontanbeachhandboll för 300 lag under sommaren tillsammans med Kristianstad kommun. 

2022 förstärker man eventveckorna med European beachhandball Tour och ett specialanpassat e-sport och FIFA- tält. 20 datorer finns tillgängliga mellan matcherna och blir ett event i eventet. Är e-sporten hot eller bot för att få fler att idrotta? Viss e-sport inspirerar till fysisk aktivitet med eller utan kamrater. 2022 kan vi inte ignorera digitaliseringen utan måste använda oss av den. 

Fler event bör ta efter Åhus och utveckla de årligen återkommande evenemangenmed långsiktigt hållbara och digitala medel.  

Mera digitalt

Sverige är ledande på spelutveckling och ungdomsevent. 

Vilket spelutvecklingsbolag blir först med digitala, Båstad Corem Open, Falsterbo Pony Equitation, och Åhus beach som inspiration och komplement till höstens och vinterns fysiska träningar? 

Nelson Mandelas citat funkar även för digital idrott. ”Sport has the power to change the world. It has the power to inspire. It has the power to unite people in a way that little else does.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.