E-sport - konkurrent eller komplement?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Åhus beach firar i år 25 år som event. Mats Jönsson är fotbolls och handbollsfantasten som redan 1997 ville skapa minnen för livet för ungdomar i södra Sverige. 2019 spelade 1450 lag under handbollsveckan och 450 lag under fotbollsveckan på stranden i Åhus, totalt 20 000 deltagare, men sedan kom pandemin. 

25 års-jubileet i år blev en succé, men precis som i flertalet andra deltagarevent i Sverige uppnåddes inte rekordsiffrorna från 2019. 

Åhus Beach blir bara större och större. Succén är total och jätte-evenemanget växer varje år. Fotograf: Kimme Persson/Studio11

25 års- jubileet 2022 blev en succé men nådde inte, precis som i flertalet andra deltagarevent i Sverige upp till rekordsiffrorna 2019. Riksidrottsförbundets statistik visar också att föreningar i hela Sverige har tappat medlemmar och många ungdomar har slutat träna. 

Det kommer ta flera år och mycket föreningsarbete i Sverige att få tillbaka lika många barn i rörelse som innan pandemin. 

Introducerande e-sport

De årligen återkommande ungdomseventen motiverar många yngre för träningen under året och blir ett mål för att inspirera till barn i rörelse. 

Åhus beach har ständigt jobbat med förbättringar och hanterat olika utmaningar. 2021 knöt man näven i fickan och arrangerade spontanbeachhandboll för 300 lag under sommaren tillsammans med Kristianstad kommun. 

2022 förstärker man eventveckorna med European beachhandball Tour och ett specialanpassat e-sport och FIFA- tält. 20 datorer finns tillgängliga mellan matcherna och blir ett event i eventet. Är e-sporten hot eller bot för att få fler att idrotta? Viss e-sport inspirerar till fysisk aktivitet med eller utan kamrater. 2022 kan vi inte ignorera digitaliseringen utan måste använda oss av den. 

Fler event bör ta efter Åhus och utveckla de årligen återkommande evenemangenmed långsiktigt hållbara och digitala medel.  

Mera digitalt

Sverige är ledande på spelutveckling och ungdomsevent. 

Vilket spelutvecklingsbolag blir först med digitala, Båstad Corem Open, Falsterbo Pony Equitation, och Åhus beach som inspiration och komplement till höstens och vinterns fysiska träningar? 

Nelson Mandelas citat funkar även för digital idrott. ”Sport has the power to change the world. It has the power to inspire. It has the power to unite people in a way that little else does.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.