När idrotten är som allra bäst

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Språkcentrum i Göteborg har tillsammans med sina elever skrivit en bok där elever från olika länder skriver om sina framtidsdrömmar. När jag läser om deras drömmar möts jag av en enorm kraft.

 Jag kan inte låta bli att tänka på hur vi inom idrotten och vi som arbetsgivare behöver möta barn, unga och anställda för att de ska kunna utvecklas till sin fulla potential. 

Ruth 18 år skriver följande:  

”Min syster äger en kaninuppfödning. Varje gång en kanin sålts säger hon att den har funnit sitt ”för-alltid-hem, Min framtidsdröm är att finna mitt eget ett ”för alltid-hem”.

 

Med det menar jag inte bara ett hus. Jag drömmer om att finna en plats där jag kan andas frisk luft och titta på stjärnorna. Där jag kan gå på promenader ensam utan att frukta för mitt liv.

Jag drömmer om att hitta en plats där jag verkligen känner mi gtrygg, om en sådan plats existerar.

Jag har bott i många hus.

Jag har varit hemlös, sovandes i bilar eller med vänner.

Mitt förflutna är fyllt av osäkerhet och tveksamhet, så min största dröm för framtiden är att hitta en situation som är stabil. Som är trygg. Som är hem.

Om till och med kaniner får uppleva det, varför skulle då inte jag få det.”

Idrottens enorma potential

Hur kan vi inom idrotten och även arbetsgivarna hjälpa Ruth att hitta sin trygghet och sin fulla potential i livet?

Som jag ser det har drotten en enorm potential eftersom den som grundidé skapar förutsättningar att vi får röra på oss. Genom idrotten aktiviteter syresätts hjärnan och då bildas fler nervceller som tillsammans förbättrar kognitionen. 

Idag vet vi att fysisk rörelse gör oss bättre på att hantera stress och det utvecklar hippocampus – den delen av hjärnan som styr vår förmåga att minnas och lära nytt. Fysisk aktivitet påverkar vår förmåga att planera, fatta beslut, fokusera, minnas.

 När idrotten är som bäst sker inlärning av moment på ett lekfullt och positivt sätt. Vi bygger. team och lagkänsla genom att tillsammans testa, pröva, undersöka och leka utan krav på prestationer. Leken påverkar till och med cellerna i kroppen på ett positivt sätt. En darttavla  i omklädningsrummet på arbetsplatsen är inte slöseri med tid. D den kan hjälpa till att hitta nya lösningar som ligger utanför den box man har. 

En kreativsreaktor

Att göra ingenting är också en kreativitetsreaktor som frigör helt nya energier och ta bort de barriärer som hindrar oss från att se nya lösningar på problem vi står inför.

Som idrottare lär man sig hur viktigt det är med sömn. Sömnen är kroppens egna motor som hjälper oss att bli mer kreativa, den hjälper oss med inlärningen och hjälper oss hantera känslor samt hjälper oss att minnas bättre. Vi behöver lära barn och ungdomar mer om sömnens betydelse.

 

Vi vet även att hjärnan är en viktig motor för vårt sociala liv där samarbete och att byta tankar idéer har hjälpt oss sedan urminnes tider. Goda sociala relationer motverkar stress medan rädslor och utanförskap skapar stress och starka fysiska reaktioner.

 

Vilken idrott behöver Ruth som stöd för att hitta sitt ”för alltid-hem”?

Ruth behöver trygg miljö där man testar prövar och utmanar sig utifrån sin potential med viljan att bli bättre utan rädslor.

En miljö där man inte är rädd för att pröva och utmana sig.

En miljö där man känner glädje och samhörighet.

En struktur som är förutsägbar där man tar hand om varandra och alltid vill varandras bästa utan konkurrens och beteenden som framkallar rädslor.

Ledare som planerar och genomför träningar och tävlingar fyllda av lust och glädje samtidigt som alla känner att de utvecklas.

 

Vi inom idrotten behöver ta till oss och utveckla nya arbetsformer som utvecklar en positiv lärandeidentitet. En lärandeidentitet som innebär en genuin tilltro till sin egen förmåga att kunna lära och utvecklas vare sig det är inom idrotten, skolan eller arbetet. 

Behövs en ”delakultur”

Vi vet idag att vi är beroende av det stöd vi kan få av omgivningen för att utvecklas. Vi behöver mera tålamod och ha ett mer långsiktigt perspektiv och stödja idrottare att skapa sin strategi, sin kreativitet och sin problemlösningsförmåga i utvecklingen av sitt idrottande.

Vi behöver skapa en ”delakultur” inom och mellan idrotter likväl mellan företag samarbetar och delar idéer.

Vi behöver hjälpa idrottare och medarbetare att utveckla sin kommunikationsförmåga och att ta in för andras uppfattningar och perspektiv eftersom det utvecklar lärande och kreativitet. Vi behöver stärka utvecklingen av att kunna och våga uttrycka sin mening, lyssna på andras idéer och åsikter, ställa frågor till andra, kunna anpassa sig och förhandla och att bygga vidare på andras idéer. Det handlar om förmågan att tänka dynamiskt och kritiskt, sätta mål och planera, finna nya lösningar och reflektera över sin egen utveckling och sitt eget lärande.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.