När idrotten är som allra bäst
Språkcentrum i Göteborg har tillsammans med sina elever skrivit en bok där elever från olika länder skriver om sina framtidsdrömmar. När jag läser om deras drömmar möts jag av en enorm kraft.
Jag kan inte låta bli att tänka på hur vi inom idrotten och vi som arbetsgivare behöver möta barn, unga och anställda för att de ska kunna utvecklas till sin fulla potential.

Ruth 18 år skriver följande:
”Min syster äger en kaninuppfödning. Varje gång en kanin sålts säger hon att den har funnit sitt ”för-alltid-hem, Min framtidsdröm är att finna mitt eget ett ”för alltid-hem”.
Med det menar jag inte bara ett hus. Jag drömmer om att finna en plats där jag kan andas frisk luft och titta på stjärnorna. Där jag kan gå på promenader ensam utan att frukta för mitt liv.
Jag drömmer om att hitta en plats där jag verkligen känner mi gtrygg, om en sådan plats existerar.
Jag har bott i många hus.
Jag har varit hemlös, sovandes i bilar eller med vänner.
Mitt förflutna är fyllt av osäkerhet och tveksamhet, så min största dröm för framtiden är att hitta en situation som är stabil. Som är trygg. Som är hem.
Om till och med kaniner får uppleva det, varför skulle då inte jag få det.”
Idrottens enorma potential
Hur kan vi inom idrotten och även arbetsgivarna hjälpa Ruth att hitta sin trygghet och sin fulla potential i livet?
Som jag ser det har drotten en enorm potential eftersom den som grundidé skapar förutsättningar att vi får röra på oss. Genom idrotten aktiviteter syresätts hjärnan och då bildas fler nervceller som tillsammans förbättrar kognitionen.
Idag vet vi att fysisk rörelse gör oss bättre på att hantera stress och det utvecklar hippocampus – den delen av hjärnan som styr vår förmåga att minnas och lära nytt. Fysisk aktivitet påverkar vår förmåga att planera, fatta beslut, fokusera, minnas.
När idrotten är som bäst sker inlärning av moment på ett lekfullt och positivt sätt. Vi bygger. team och lagkänsla genom att tillsammans testa, pröva, undersöka och leka utan krav på prestationer. Leken påverkar till och med cellerna i kroppen på ett positivt sätt. En darttavla i omklädningsrummet på arbetsplatsen är inte slöseri med tid. D den kan hjälpa till att hitta nya lösningar som ligger utanför den box man har.
En kreativsreaktor
Att göra ingenting är också en kreativitetsreaktor som frigör helt nya energier och ta bort de barriärer som hindrar oss från att se nya lösningar på problem vi står inför.
Som idrottare lär man sig hur viktigt det är med sömn. Sömnen är kroppens egna motor som hjälper oss att bli mer kreativa, den hjälper oss med inlärningen och hjälper oss hantera känslor samt hjälper oss att minnas bättre. Vi behöver lära barn och ungdomar mer om sömnens betydelse.
Vi vet även att hjärnan är en viktig motor för vårt sociala liv där samarbete och att byta tankar idéer har hjälpt oss sedan urminnes tider. Goda sociala relationer motverkar stress medan rädslor och utanförskap skapar stress och starka fysiska reaktioner.
Vilken idrott behöver Ruth som stöd för att hitta sitt ”för alltid-hem”?
Ruth behöver trygg miljö där man testar prövar och utmanar sig utifrån sin potential med viljan att bli bättre utan rädslor.
En miljö där man inte är rädd för att pröva och utmana sig.
En miljö där man känner glädje och samhörighet.
En struktur som är förutsägbar där man tar hand om varandra och alltid vill varandras bästa utan konkurrens och beteenden som framkallar rädslor.
Ledare som planerar och genomför träningar och tävlingar fyllda av lust och glädje samtidigt som alla känner att de utvecklas.
Vi inom idrotten behöver ta till oss och utveckla nya arbetsformer som utvecklar en positiv lärandeidentitet. En lärandeidentitet som innebär en genuin tilltro till sin egen förmåga att kunna lära och utvecklas vare sig det är inom idrotten, skolan eller arbetet.
Behövs en ”delakultur”
Vi vet idag att vi är beroende av det stöd vi kan få av omgivningen för att utvecklas. Vi behöver mera tålamod och ha ett mer långsiktigt perspektiv och stödja idrottare att skapa sin strategi, sin kreativitet och sin problemlösningsförmåga i utvecklingen av sitt idrottande.
Vi behöver skapa en ”delakultur” inom och mellan idrotter likväl mellan företag samarbetar och delar idéer.
Vi behöver hjälpa idrottare och medarbetare att utveckla sin kommunikationsförmåga och att ta in för andras uppfattningar och perspektiv eftersom det utvecklar lärande och kreativitet. Vi behöver stärka utvecklingen av att kunna och våga uttrycka sin mening, lyssna på andras idéer och åsikter, ställa frågor till andra, kunna anpassa sig och förhandla och att bygga vidare på andras idéer. Det handlar om förmågan att tänka dynamiskt och kritiskt, sätta mål och planera, finna nya lösningar och reflektera över sin egen utveckling och sitt eget lärande.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025. Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.
Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.
Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.
– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.
På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.
Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.