När idrotten är som allra bäst

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Språkcentrum i Göteborg har tillsammans med sina elever skrivit en bok där elever från olika länder skriver om sina framtidsdrömmar. När jag läser om deras drömmar möts jag av en enorm kraft.

 Jag kan inte låta bli att tänka på hur vi inom idrotten och vi som arbetsgivare behöver möta barn, unga och anställda för att de ska kunna utvecklas till sin fulla potential. 

Ruth 18 år skriver följande:  

”Min syster äger en kaninuppfödning. Varje gång en kanin sålts säger hon att den har funnit sitt ”för-alltid-hem, Min framtidsdröm är att finna mitt eget ett ”för alltid-hem”.

 

Med det menar jag inte bara ett hus. Jag drömmer om att finna en plats där jag kan andas frisk luft och titta på stjärnorna. Där jag kan gå på promenader ensam utan att frukta för mitt liv.

Jag drömmer om att hitta en plats där jag verkligen känner mi gtrygg, om en sådan plats existerar.

Jag har bott i många hus.

Jag har varit hemlös, sovandes i bilar eller med vänner.

Mitt förflutna är fyllt av osäkerhet och tveksamhet, så min största dröm för framtiden är att hitta en situation som är stabil. Som är trygg. Som är hem.

Om till och med kaniner får uppleva det, varför skulle då inte jag få det.”

Idrottens enorma potential

Hur kan vi inom idrotten och även arbetsgivarna hjälpa Ruth att hitta sin trygghet och sin fulla potential i livet?

Som jag ser det har drotten en enorm potential eftersom den som grundidé skapar förutsättningar att vi får röra på oss. Genom idrotten aktiviteter syresätts hjärnan och då bildas fler nervceller som tillsammans förbättrar kognitionen. 

Idag vet vi att fysisk rörelse gör oss bättre på att hantera stress och det utvecklar hippocampus – den delen av hjärnan som styr vår förmåga att minnas och lära nytt. Fysisk aktivitet påverkar vår förmåga att planera, fatta beslut, fokusera, minnas.

 När idrotten är som bäst sker inlärning av moment på ett lekfullt och positivt sätt. Vi bygger. team och lagkänsla genom att tillsammans testa, pröva, undersöka och leka utan krav på prestationer. Leken påverkar till och med cellerna i kroppen på ett positivt sätt. En darttavla  i omklädningsrummet på arbetsplatsen är inte slöseri med tid. D den kan hjälpa till att hitta nya lösningar som ligger utanför den box man har. 

En kreativsreaktor

Att göra ingenting är också en kreativitetsreaktor som frigör helt nya energier och ta bort de barriärer som hindrar oss från att se nya lösningar på problem vi står inför.

Som idrottare lär man sig hur viktigt det är med sömn. Sömnen är kroppens egna motor som hjälper oss att bli mer kreativa, den hjälper oss med inlärningen och hjälper oss hantera känslor samt hjälper oss att minnas bättre. Vi behöver lära barn och ungdomar mer om sömnens betydelse.

 

Vi vet även att hjärnan är en viktig motor för vårt sociala liv där samarbete och att byta tankar idéer har hjälpt oss sedan urminnes tider. Goda sociala relationer motverkar stress medan rädslor och utanförskap skapar stress och starka fysiska reaktioner.

 

Vilken idrott behöver Ruth som stöd för att hitta sitt ”för alltid-hem”?

Ruth behöver trygg miljö där man testar prövar och utmanar sig utifrån sin potential med viljan att bli bättre utan rädslor.

En miljö där man inte är rädd för att pröva och utmana sig.

En miljö där man känner glädje och samhörighet.

En struktur som är förutsägbar där man tar hand om varandra och alltid vill varandras bästa utan konkurrens och beteenden som framkallar rädslor.

Ledare som planerar och genomför träningar och tävlingar fyllda av lust och glädje samtidigt som alla känner att de utvecklas.

 

Vi inom idrotten behöver ta till oss och utveckla nya arbetsformer som utvecklar en positiv lärandeidentitet. En lärandeidentitet som innebär en genuin tilltro till sin egen förmåga att kunna lära och utvecklas vare sig det är inom idrotten, skolan eller arbetet. 

Behövs en ”delakultur”

Vi vet idag att vi är beroende av det stöd vi kan få av omgivningen för att utvecklas. Vi behöver mera tålamod och ha ett mer långsiktigt perspektiv och stödja idrottare att skapa sin strategi, sin kreativitet och sin problemlösningsförmåga i utvecklingen av sitt idrottande.

Vi behöver skapa en ”delakultur” inom och mellan idrotter likväl mellan företag samarbetar och delar idéer.

Vi behöver hjälpa idrottare och medarbetare att utveckla sin kommunikationsförmåga och att ta in för andras uppfattningar och perspektiv eftersom det utvecklar lärande och kreativitet. Vi behöver stärka utvecklingen av att kunna och våga uttrycka sin mening, lyssna på andras idéer och åsikter, ställa frågor till andra, kunna anpassa sig och förhandla och att bygga vidare på andras idéer. Det handlar om förmågan att tänka dynamiskt och kritiskt, sätta mål och planera, finna nya lösningar och reflektera över sin egen utveckling och sitt eget lärande.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.