Alla ska vara lika värda i idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är dags för politiken, näringslivet och idrottsrörelsen att arbeta tillsammans för alla människors lika värde oavsett var man kommer från.

Det är dags för krafttag kring jämställdhet, religionsfrihet eller rätten att var ateist samt rätten till sin sexuella läggning etc. 

Ja då är vi där med ett valresultat där en del jublar och en del sörjer. Demokratins dilemma och utmaning är att 51 procent kan köra över 49 procent. Oavsett vilken båt man sitter i har man ett ansvar när man ”vinner”. 

Jag tänker på att vi sedan 90-talet har ökat gapet mellan fattiga och rika mest av alla EU-länderna. Den rikaste tiondelen av befolkningen har ökat sina inkomster med 63 procent, mellanskikten 30-40 procent, den fattigaste tiondelen med 1,7 procent och den utvecklingen har skett oavsett vilken regering som har haft makten. Den utvecklingen har påverkat föreningslivet och vilka bar och unga som har råd att delta. 

Politikernas ansvar

Nu hoppas jag att alla partier som pratat om kriminalitet och utanförskap tar sitt ansvar och ser föreningslivet som en resurs. Jag vill se stora satsningar på att stödja föreningarnas infrastruktur för att alla ska kunna delta.  Jag vill även se att näringslivet tar ansvar och visa handling för att stärka breddidrotten. Jag vill se stora satsningar på förortens idrottsföreningar och mindre på rika elitklubbar. 

För övrigt tycker jag att det är sorgligt att partierna inte utmanats och tvingats synliggöra hur de vill fördela våra samlade resurser både vad gäller ekonomi och miljöfrågor i hela samhället men också till föreningslivet. Föreningslivet är en oerhörd kraft som vi ska utveckla och förädla men inget parti pratar om det. Dags för nya tag!

I rannsakningens tidevarv oavsett värdegrund behöver vi tillsammans synliggöra de ideologiska grunder som ligger bakom de beslut som tas. 

Jag konstaterar att när sjukskrivna människor (som slitit sina kroppar eller fått sjukdomar) får sämre villkor är det värderingar som ligger bakom. 

Dessa värderingar...

När arbetslösa som inte kan flytta eller ta alla jobb som erbjuds på grund av kompetensbrist får sämre villkor ligger värderingar bakom.  

När människor i låglöneyrken får pensioner som det inte kan leva på ligger värderingar bakom. När man tror att hårdare straff mot kriminella löser problemen ligger värderingar bakom. 

 

Jag är på en årslång resa i Europa där ser jag så många exempel från årtusenden tillbaka fram till idag hur tillväxt har skett när kulturer möts och lär av varandra. 

Jag har inte hört någon i valrörelsen prata om möjligheterna med alla våra nysvenskar som kan bygga broar till nya exportmarknader. Jag har inte hört hur nysvenskar som arbetar i vård, skola, omsorg, sjukvård är entreprenörer som utvecklar nya företag bidrar till Sveriges utveckling etc. 

Jag ser att föreningslivet bör bli en en bro in i samhället och den måste vara öppen och nåbar för alla. Vi måste tillsammans återupprätta en idrottsrörelse för alla. Inga barn och ungdomar ska slås ut och hänvisas till ingenting. 

Vi måste skapa en idrott där alla kan bidra. När barn och ungdomar slutar ska vi hjälpa till att hitta nya föreningar. Jag uppmanar alla partier oavsett vänster eller höger att de förklarar för mig vilka bakomliggande värderingar som ligger bakom deras beslut och på vilka vetenskaplig och politiska grunder man gör sina val. 

Utmana politiker och näringsliv

Kan vi få till det utmanande förhållningssättet att vi kräver vilka värderingar som ligger bakom beslutet kommer kanske nästa valresultat att se annorlunda ut med kanske helt nya politiska konstellationer. 

Oavsett vänster, mitten eller höger behöver de utmanas i det samhälle de vill ha, först då kan vi ta ställning till det på ett bättre sätt. 

Jag kommer att fortsätta utmana politik och näringsliv i deras gemensamma ansvar att delta i att bygga ett bättre samhälle och på sikt en bättre idrottsrörelse där alla får plats. 

I den polarisering som växt fram är idrottsrörelsen en arena, där vänster och höger kan mötas som kamrater i en miljö där alla människors lika värde och lika rätt att få en plats  är självklar. En arena som bygger folkhälsa och som bygger allianser och vänskap. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.