Alla ska vara lika värda i idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är dags för politiken, näringslivet och idrottsrörelsen att arbeta tillsammans för alla människors lika värde oavsett var man kommer från.

Det är dags för krafttag kring jämställdhet, religionsfrihet eller rätten att var ateist samt rätten till sin sexuella läggning etc. 

Ja då är vi där med ett valresultat där en del jublar och en del sörjer. Demokratins dilemma och utmaning är att 51 procent kan köra över 49 procent. Oavsett vilken båt man sitter i har man ett ansvar när man ”vinner”. 

Jag tänker på att vi sedan 90-talet har ökat gapet mellan fattiga och rika mest av alla EU-länderna. Den rikaste tiondelen av befolkningen har ökat sina inkomster med 63 procent, mellanskikten 30-40 procent, den fattigaste tiondelen med 1,7 procent och den utvecklingen har skett oavsett vilken regering som har haft makten. Den utvecklingen har påverkat föreningslivet och vilka bar och unga som har råd att delta. 

Politikernas ansvar

Nu hoppas jag att alla partier som pratat om kriminalitet och utanförskap tar sitt ansvar och ser föreningslivet som en resurs. Jag vill se stora satsningar på att stödja föreningarnas infrastruktur för att alla ska kunna delta.  Jag vill även se att näringslivet tar ansvar och visa handling för att stärka breddidrotten. Jag vill se stora satsningar på förortens idrottsföreningar och mindre på rika elitklubbar. 

För övrigt tycker jag att det är sorgligt att partierna inte utmanats och tvingats synliggöra hur de vill fördela våra samlade resurser både vad gäller ekonomi och miljöfrågor i hela samhället men också till föreningslivet. Föreningslivet är en oerhörd kraft som vi ska utveckla och förädla men inget parti pratar om det. Dags för nya tag!

I rannsakningens tidevarv oavsett värdegrund behöver vi tillsammans synliggöra de ideologiska grunder som ligger bakom de beslut som tas. 

Jag konstaterar att när sjukskrivna människor (som slitit sina kroppar eller fått sjukdomar) får sämre villkor är det värderingar som ligger bakom. 

Dessa värderingar...

När arbetslösa som inte kan flytta eller ta alla jobb som erbjuds på grund av kompetensbrist får sämre villkor ligger värderingar bakom.  

När människor i låglöneyrken får pensioner som det inte kan leva på ligger värderingar bakom. När man tror att hårdare straff mot kriminella löser problemen ligger värderingar bakom. 

 

Jag är på en årslång resa i Europa där ser jag så många exempel från årtusenden tillbaka fram till idag hur tillväxt har skett när kulturer möts och lär av varandra. 

Jag har inte hört någon i valrörelsen prata om möjligheterna med alla våra nysvenskar som kan bygga broar till nya exportmarknader. Jag har inte hört hur nysvenskar som arbetar i vård, skola, omsorg, sjukvård är entreprenörer som utvecklar nya företag bidrar till Sveriges utveckling etc. 

Jag ser att föreningslivet bör bli en en bro in i samhället och den måste vara öppen och nåbar för alla. Vi måste tillsammans återupprätta en idrottsrörelse för alla. Inga barn och ungdomar ska slås ut och hänvisas till ingenting. 

Vi måste skapa en idrott där alla kan bidra. När barn och ungdomar slutar ska vi hjälpa till att hitta nya föreningar. Jag uppmanar alla partier oavsett vänster eller höger att de förklarar för mig vilka bakomliggande värderingar som ligger bakom deras beslut och på vilka vetenskaplig och politiska grunder man gör sina val. 

Utmana politiker och näringsliv

Kan vi få till det utmanande förhållningssättet att vi kräver vilka värderingar som ligger bakom beslutet kommer kanske nästa valresultat att se annorlunda ut med kanske helt nya politiska konstellationer. 

Oavsett vänster, mitten eller höger behöver de utmanas i det samhälle de vill ha, först då kan vi ta ställning till det på ett bättre sätt. 

Jag kommer att fortsätta utmana politik och näringsliv i deras gemensamma ansvar att delta i att bygga ett bättre samhälle och på sikt en bättre idrottsrörelse där alla får plats. 

I den polarisering som växt fram är idrottsrörelsen en arena, där vänster och höger kan mötas som kamrater i en miljö där alla människors lika värde och lika rätt att få en plats  är självklar. En arena som bygger folkhälsa och som bygger allianser och vänskap. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.