En syndabock, men problemet är större
Vissa ville slänga Karl-Erik Nilsson under bussen för att hans agerande internationellt inte stämde överens med det vi här hemma enats om att vi ska säga och göra. Han har blivit utsatt för hat och hot i en utsträckning ingen ska behöva stå ut med och nu har han själv valt att avgå. Jag vet inte vad som hänt och vad som är sant. Men om Karl-Erik sagt och agerat olika hemma och utomlands, är han då den ende svensken som gjort det?
Tänk om det är så att det finns en praxis Karl-Erik följt, enligt vilken idrottsledare som åker utomlands anpassar sig till det rådande ”läget” för att passa in och inte sticka ut och hamna i konflikt?
I representationens stund
Här hemma är vi överens om att vi inte ska diskriminera mot HBTQI personer och att ryssar inte ska få vara med och tävla så länge kriget mot Ukraina pågår. Samtidigt lägger internationella idrottsförbund tävlingar och mästerskap i Qatar och i Saudi, trots att homosexualitet är förbjudet i dessa länder.
Och vissa internationella idrottsförbund låter ryssar vara med på tävlingar och mästerskap. Hur har alla svenskar på kongresser, i styrelser och i andra beredande och beslutande organ agerat när dessa frågor varit på dagordningen? Finns det kanske fler än Karl-Erik som behöver stå till svars för vad de gjort och inte gjort?
IOK kommer sannolikt göra som IPC och släppa in ryssarna på OS. Vad tycker de svenska IOK-medlemmarna om det och hur kommer de agera? De svenska IOK-medlemmarna är enligt den olympiska chartern också medlemmar i SOK och i SOK:s styrelse.
Ställer vi samma krav på alla i SOK:s styrelse, som vi gör på Karl-Erik, att de ska stå upp för den svenska synen på HBTQI och att ryssar inte ska få vara med?
förväntningar i stunden
Jag menar att problemet kanske är större än vad Karl-Erik förstått/inte förstått och gjort/inte gjort i UEFA. Behöver vi inte en större diskussion om förväntningar på svenska idrottsledare när de agerar utomlands?
Kan vi och ska vi ha några förväntningar? Och vilka förväntningar är det i så fall? Groucho Marx påstås har sagt att ”Jag håller hårt på mina principer och om dom inte passar er så har jag andra”.
Högre förväntningar än så borde vi i alla fall kunna ha tycker jag. Kanske är jag fel på det och ställer fel frågor. Men det känns inte rätt att Karl-Erik nu blivit syndabock för något jag tror är en större fråga.
Ingen som har granskat
Och när det nu ändå handlar om ”dubbla stolar” och intressekonflikter, vem företräder egentligen ledamöterna i riksidrottsstyrelsen, den svenska idrottsrörelsen med 73 medlemsförbund eller det egna medlemsförbundet, där ledamöterna har eller har haft höga positioner?
I propositionen 2008/09:126 ”Statens stöd till idrotten” kan man läsa att RF i sin myndighetsutövning ska tillämpa förvaltningslagens regler om jäv för att intressekonflikter ska undvikas. Men trots detta och trots att det i propositionen står att samma rättssäkra handläggning, som gäller för myndigheter, även ska gälla för RF:s myndighetsutövning, har vi en situation där samtliga RS-ledamöter sitter på dubbla stolar och beslutar om statsstöd till det egna förbundet.
En sådan ordning hade varit otänkbar om RF varit en vanlig myndighet. Det är anmärkningsvärt att varken JO eller någon idrottsminister eller idrotten själv eller någon journalist har reagerat på detta.
Jag tror inte idrotten är immun mot de risker för korrupta ageranden som Institutet Mot Mutor menar att intressekonflikter kan innebära.
Mest lästa just nu
AIK bandy var ett mål från SM-guld i 2021 års bandyfinal mot Villa Lidköping, förlust efter förlängning, 5-4. Tre år senare har AIK Bandy upphört att existera och på fredagen dömdes tidigare ordföranden och föreningens storsponsor Marco Engborg till tre års fängelse och fem års näringsförbud.
Stockholms tingsrätt finner honom skyldig till bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll. Engborg var ordförande i AIK Bandy 2019-2021 och under den tiden värvades flera landslagsmän med målvakten Andreas Bergwall i spetsen. Under en period var Pelle Fosshaug med sex VM-guld tränare.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar