En syndabock, men problemet är större

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vissa ville slänga Karl-Erik Nilsson under bussen för att hans agerande internationellt inte stämde överens med det vi här hemma enats om att vi ska säga och göra. Han har blivit utsatt för hat och hot i en utsträckning ingen ska behöva stå ut med och nu har han själv valt att avgå. Jag vet inte vad som hänt och vad som är sant. Men om Karl-Erik sagt och agerat olika hemma och utomlands, är han då den ende svensken som gjort det? 

Inför alla, är han den ende svensken som har sagt och agerat olika hemma och utomlands... Foto:Janerik Henriksson

Tänk om det är så att det finns en praxis Karl-Erik följt, enligt vilken idrottsledare som åker utomlands anpassar sig till det rådande ”läget” för att passa in och inte sticka ut och hamna i konflikt?

I representationens stund

Här hemma är vi överens om att vi inte ska diskriminera mot HBTQI personer och att ryssar inte ska få vara med och tävla så länge kriget mot Ukraina pågår. Samtidigt lägger internationella idrottsförbund tävlingar och mästerskap i Qatar och i Saudi, trots att homosexualitet är förbjudet i dessa länder. 

Och vissa internationella idrottsförbund låter ryssar vara med på tävlingar och mästerskap. Hur har alla svenskar på kongresser, i styrelser och i andra beredande och beslutande organ agerat när dessa frågor varit på dagordningen? Finns det kanske fler än Karl-Erik som behöver stå till svars för vad de gjort och inte gjort?

IOK kommer sannolikt göra som IPC och släppa in ryssarna på OS. Vad tycker de svenska IOK-medlemmarna om det och hur kommer de agera? De svenska IOK-medlemmarna är enligt den olympiska chartern också medlemmar i SOK och i SOK:s styrelse. 

Ställer vi samma krav på alla i SOK:s styrelse, som vi gör på Karl-Erik, att de ska stå upp för den svenska synen på HBTQI och att ryssar inte ska få vara med?

förväntningar i stunden

Jag menar att problemet kanske är större än vad Karl-Erik förstått/inte förstått och gjort/inte gjort i UEFA. Behöver vi inte en större diskussion om förväntningar på svenska idrottsledare när de agerar utomlands? 

Kan vi och ska vi ha några förväntningar? Och vilka förväntningar är det i så fall? Groucho Marx påstås har sagt att ”Jag håller hårt på mina principer och om dom inte passar er så har jag andra”. 

Högre förväntningar än så borde vi i alla fall kunna ha tycker jag. Kanske är jag fel på det och ställer fel frågor. Men det känns inte rätt att Karl-Erik nu blivit syndabock för något jag tror är en större fråga.

Ingen som har granskat

Och när det nu ändå handlar om ”dubbla stolar” och intressekonflikter, vem företräder egentligen ledamöterna i riksidrottsstyrelsen, den svenska idrottsrörelsen med 73 medlemsförbund eller det egna medlemsförbundet, där ledamöterna har eller har haft höga positioner? 

I propositionen 2008/09:126 ”Statens stöd till idrotten” kan man läsa att RF i sin myndighetsutövning ska tillämpa förvaltningslagens regler om jäv för att intressekonflikter ska undvikas. Men trots detta och trots att det i propositionen står att samma rättssäkra handläggning, som gäller för myndigheter, även ska gälla för RF:s myndighetsutövning, har vi en situation där samtliga RS-ledamöter sitter på dubbla stolar och beslutar om statsstöd till det egna förbundet. 

En sådan ordning hade varit otänkbar om RF varit en vanlig myndighet. Det är anmärkningsvärt att varken JO eller någon idrottsminister eller idrotten själv eller någon journalist har reagerat på detta. 

Jag tror inte idrotten är immun mot de risker för korrupta ageranden som Institutet Mot Mutor menar att intressekonflikter kan innebära.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.