En syndabock, men problemet är större
Vissa ville slänga Karl-Erik Nilsson under bussen för att hans agerande internationellt inte stämde överens med det vi här hemma enats om att vi ska säga och göra. Han har blivit utsatt för hat och hot i en utsträckning ingen ska behöva stå ut med och nu har han själv valt att avgå. Jag vet inte vad som hänt och vad som är sant. Men om Karl-Erik sagt och agerat olika hemma och utomlands, är han då den ende svensken som gjort det?

Tänk om det är så att det finns en praxis Karl-Erik följt, enligt vilken idrottsledare som åker utomlands anpassar sig till det rådande ”läget” för att passa in och inte sticka ut och hamna i konflikt?
I representationens stund
Här hemma är vi överens om att vi inte ska diskriminera mot HBTQI personer och att ryssar inte ska få vara med och tävla så länge kriget mot Ukraina pågår. Samtidigt lägger internationella idrottsförbund tävlingar och mästerskap i Qatar och i Saudi, trots att homosexualitet är förbjudet i dessa länder.
Och vissa internationella idrottsförbund låter ryssar vara med på tävlingar och mästerskap. Hur har alla svenskar på kongresser, i styrelser och i andra beredande och beslutande organ agerat när dessa frågor varit på dagordningen? Finns det kanske fler än Karl-Erik som behöver stå till svars för vad de gjort och inte gjort?
IOK kommer sannolikt göra som IPC och släppa in ryssarna på OS. Vad tycker de svenska IOK-medlemmarna om det och hur kommer de agera? De svenska IOK-medlemmarna är enligt den olympiska chartern också medlemmar i SOK och i SOK:s styrelse.
Ställer vi samma krav på alla i SOK:s styrelse, som vi gör på Karl-Erik, att de ska stå upp för den svenska synen på HBTQI och att ryssar inte ska få vara med?
förväntningar i stunden
Jag menar att problemet kanske är större än vad Karl-Erik förstått/inte förstått och gjort/inte gjort i UEFA. Behöver vi inte en större diskussion om förväntningar på svenska idrottsledare när de agerar utomlands?
Kan vi och ska vi ha några förväntningar? Och vilka förväntningar är det i så fall? Groucho Marx påstås har sagt att ”Jag håller hårt på mina principer och om dom inte passar er så har jag andra”.
Högre förväntningar än så borde vi i alla fall kunna ha tycker jag. Kanske är jag fel på det och ställer fel frågor. Men det känns inte rätt att Karl-Erik nu blivit syndabock för något jag tror är en större fråga.
Ingen som har granskat
Och när det nu ändå handlar om ”dubbla stolar” och intressekonflikter, vem företräder egentligen ledamöterna i riksidrottsstyrelsen, den svenska idrottsrörelsen med 73 medlemsförbund eller det egna medlemsförbundet, där ledamöterna har eller har haft höga positioner?
I propositionen 2008/09:126 ”Statens stöd till idrotten” kan man läsa att RF i sin myndighetsutövning ska tillämpa förvaltningslagens regler om jäv för att intressekonflikter ska undvikas. Men trots detta och trots att det i propositionen står att samma rättssäkra handläggning, som gäller för myndigheter, även ska gälla för RF:s myndighetsutövning, har vi en situation där samtliga RS-ledamöter sitter på dubbla stolar och beslutar om statsstöd till det egna förbundet.
En sådan ordning hade varit otänkbar om RF varit en vanlig myndighet. Det är anmärkningsvärt att varken JO eller någon idrottsminister eller idrotten själv eller någon journalist har reagerat på detta.
Jag tror inte idrotten är immun mot de risker för korrupta ageranden som Institutet Mot Mutor menar att intressekonflikter kan innebära.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar