Så många pluseffekter av VM

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska Handbollsförbundet har de senaste årtionden tillsammans med partners varit värd för rekordmånga mästerskap som stärkt handbollen, skapat förebilder och inspirerat fler barn till rörelse. Svenska handbollsförbundet har på köpet blivit en förebild inom RF och en skola för event och idrotts-Sverige.

Nu blir handbolls-VM för herrar unikt som evenemang.

I Glenn Solberg gjorde Handbollsförbundet en lyckad rekrytering och framgångsvågen fortsätter att rulla

Mästerskapet spelas i den sämsta hotellbeläggningsmånaden januari i fem städer som alla samverkat under processen, Göteborg, Jönköping, Kristianstad, Malmö och Stockholm och nu är det klart att VM 2023 har blivit miljöcertifierat. Sedan följer damernas VM 2023 i den näst sämsta hotellmånaden, nämligen december i Helsingborg och Göteborg.

Mästerskapen är en samverkan mellan destination och idrott och genererar stolthet, folkhälsa, volontär och ambassadörskap på riktigt och bättre än de flesta andra socioekonomiska projekt. 

Erfarenheterna från VM tar destinationerna med sig in i andra kommande idrottsmästerskap. Redan 2011 startades lilla VM i Skåne som nu utvecklats till nationella ”hand the ball” och är ett fantastiskt CSR-projekt och en rättighet som lockar olika parter från näringslivet. Det blir slagsmål om möjligheten till exponering. 

Handbolls EM 2020 genererade en turismomsättning på 205 miljoner kronor, VM 2023 blir också en vinstaffär och kommer att leverera något liknande samt skatteintäkter, arbetstillfällen, miljoner klicks och likes. 

Mästerskapens mästare

75, 70, 72, 93, 02, 06, 11, 16, 20, 23, 26, 28

Siffrorna ovan är ingen bingolottorad. Sveriges troligen största mästerskapsmästare är Frank Ström. Frank spelade 75 landskamper, VM 70, OS 72 och har varit ansvarig för dam och herrmästerskap i handboll från 1993 till 2023.

Franks erfarenhet och kontaktnät har självklart bidragit till att Sverige även är värd för Handbolls EM 2026 herrar och EM 2028 damer.Hatten av!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.