Behövs ett Event Sweden i framtiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nelson Mandelas kända citat handlar om egentligen om idrott men kan givetvis även appliceras på kultur och möten. Event är som ett isberg där de mätbara parametrarna ovanför vattenytan är pr och turismekonomi. 

Legacy, dvs. de stora vinsterna, bidragen till samhällsbygget ligger under vattenytan och är svårare att mäta. 

SSvens arrangörsförmåga är välkänd, men ett "Event Sweden" skulle samordna ansträngningarna.

Nelson Mandelas kända citat handlar om egentligen om idrott men kan givetvis även appliceras på kultur och möten. Event är som ett isberg där de mätbara parametrarna ovanför vattenytan är pr och turismekonomi. 

Legacy, dvs. de stora vinsterna, bidragen till samhällsbygget ligger under vattenytan och är svårare att mäta. 

Idrott och kulturevent motverkar utanförskap, skapar förebilder, stolthet, ambassadörer, nätverk och inspirerar unga till aktivitet och att vara del av ett större sammanhang. Numera vet de flesta att internationella event bidrar till destinationsutveckling och utvecklas när de genomförs i Sverige.

Nordiska länder föredömen

 De nordiska länderna toppar flera internationella listor som föredömen i världen. Några destinationer var tidigt ute på banan och deltog på/jagade internationella speed meetings med internationella specialidrottsförbund i Lausanne. 

Sverige behöver inte använda greenwash och sportwash. Nu är det dags att vända affärsmodellen 180 grader så att de internationella förbunden jagar Sverige för värdskapet.

 I Sverige samverkar lokala aktörer mot ett gemensamt mål och rättighetsinnehavarna får ny standard när de arbetat med oss och våra USPar, demokrati, hållbarhet och jämställdhet. Sverige kan vara värd för fler nationella och internationella event och möten men behöver efter pandemin fler entreprenörer, volontärer, akademin och det viktiga aktiva föreningslivet som kan räcka upp handen och bjuda in världen till World Cup, EM eller VM.

...men 200 tycker "business as usual"

 Journalisten Olof Lundhs mantra och minnet från fotbolls VM 2022 är att 20 europeiska länder tycker det är förfärligt med VM i Qatar, resterande 200 länder i världen tycker det är "business as usual"…

Vill Sverige på allvar vara med och påverka och bidra till en bättre värld för hållbarhet och mänskliga rättigheter?

 Nu är det på tiden - Sverige behöver ett Event Sweden

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu har beskedet kommit. Riksidrottsförbundet tilldelas 200 miljoner för att idrotten ska nå ungdomar via förbättrade idrottsanläggningar och samtidigt ska pengarna användas till att stärka fritidskortets introduktion.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.