2022, året då e-sporten slår igenom?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att sia om framtiden är aldrig en enkel uppgift, men jag har ändå valt att anta utmaningen och lyft blicken för att se vilka trender som präglar sponsringen under 2022. 

Sponsring kräver mycket kreativitet för att det ska uppstå en affär och sponsorsäljarna får ett uppdrag det blir en ekonomi i uppgörelsen

Likt många andra verksamheter har pandemin påverkat sponsringsbranschen rejält. Restriktioner och lockdowns har gjort fysiska träffar svåra att genomföra och istället fått företag att gå till live-sända evenemang och events för sin sponsring. 

Under 2022 ser vi nya krav på de som erbjuder sponsring. Det räcker inte längre att få synas med eliten – företagen vill ha ett bredare sponsorskap som överensstämmer med deras värderingar och affärsnytta. Vi behöver hitta nya sätt att interagera med de rättighetsinnehavare man sponsrar och synas i allt från elitsatsningar till lokala initiativ. Vi får även se fler digitala produktioner och ökade krav på mätning. 

Det här ställer nya krav, speciellt på rättighetsinnehavarna, som under 2022 måste tänka till kring vilket helhetserbjudandet de kan leverera till sina samarbetspartners.

Förutom fyra, tydliga trender har jag även plockat fram en bubblare som kan påverka branschen kommande år. Det här är min spaning.

Från elitnivå till bredd

Sponsring har länge varit förknippat med att synas i olika elitsammanhang. Nu uppstår förändringar. Företagen vill inkluderas på alla nivåer – från elitnivå till klubbarnas barn- och ungdomsverksamhet samt projekt för inkludering och mångfald. 

Mer innehåll till sponsorskapet

Att enbart erbjuda biljetter till en fotbollsmatch eller gala, som en del i sponsorpaketet räcker inte längre – företagen vill ha mer och på ett tydligare sätt associeras med det rättighetsinnehavaren representerar. Det kan ske genom att en atlet från ett förbund pratar om motivation för företagets medarbetare, eller genom att sponsorskapet innehåller intressant content som företagen kan använda i årsredovisningar, reklam och kommunikation.  

Attraktiva digitala produktioner

Företagen fortsättera att hålla nere resandet. Vi har blivit mer kräsna med vår tid  – och fortsätter så – digitala events blir vanligare. I en vardag där vi är vana vid Zoom- och Teamsmöten, vill företag sticka ut med sin sponsring online och de  behöver bra och väl genomförda produktioner. Produktions- och eventbyråerna får en viktig roll i att producera attraktiva digitala events.

Nya sätt att mäta effekten

Idag mäts sponsringens effekter främst via hur många personer budskapet når. Men det  accepteras inte längre av företagen, som under 2022 ställera högre krav på att mäta fler effekter av sponsorskapet. Variabler som arbetsgivarvarumärke, företagsvarumärke och hur sponsringen leder till fler och bättre affärer blir efterfrågat. 

Bubblaren: Är 2022 året då e-sporten slår igenom?

E-sport är en bransch som växt stadigt de senaste åren – speciellt under pandemin – vilket har gjort fler företag intresserade av branschen. Trots att branschens community är starkt, är marknaden diversifierad, vilket skapar utmaningar för företagen som vill sponsra sporten. Ett ökat intresset från allmänheten kan vara starten för ökad sponsring inom e-sport, men tills att en aktör knäcker koden till en lönsam modell ser jag sporten som en bubblare. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.