2022, året då e-sporten slår igenom?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att sia om framtiden är aldrig en enkel uppgift, men jag har ändå valt att anta utmaningen och lyft blicken för att se vilka trender som präglar sponsringen under 2022. 

Sponsring kräver mycket kreativitet för att det ska uppstå en affär och sponsorsäljarna får ett uppdrag det blir en ekonomi i uppgörelsen

Likt många andra verksamheter har pandemin påverkat sponsringsbranschen rejält. Restriktioner och lockdowns har gjort fysiska träffar svåra att genomföra och istället fått företag att gå till live-sända evenemang och events för sin sponsring. 

Under 2022 ser vi nya krav på de som erbjuder sponsring. Det räcker inte längre att få synas med eliten – företagen vill ha ett bredare sponsorskap som överensstämmer med deras värderingar och affärsnytta. Vi behöver hitta nya sätt att interagera med de rättighetsinnehavare man sponsrar och synas i allt från elitsatsningar till lokala initiativ. Vi får även se fler digitala produktioner och ökade krav på mätning. 

Det här ställer nya krav, speciellt på rättighetsinnehavarna, som under 2022 måste tänka till kring vilket helhetserbjudandet de kan leverera till sina samarbetspartners.

Förutom fyra, tydliga trender har jag även plockat fram en bubblare som kan påverka branschen kommande år. Det här är min spaning.

Från elitnivå till bredd

Sponsring har länge varit förknippat med att synas i olika elitsammanhang. Nu uppstår förändringar. Företagen vill inkluderas på alla nivåer – från elitnivå till klubbarnas barn- och ungdomsverksamhet samt projekt för inkludering och mångfald. 

Mer innehåll till sponsorskapet

Att enbart erbjuda biljetter till en fotbollsmatch eller gala, som en del i sponsorpaketet räcker inte längre – företagen vill ha mer och på ett tydligare sätt associeras med det rättighetsinnehavaren representerar. Det kan ske genom att en atlet från ett förbund pratar om motivation för företagets medarbetare, eller genom att sponsorskapet innehåller intressant content som företagen kan använda i årsredovisningar, reklam och kommunikation.  

Attraktiva digitala produktioner

Företagen fortsättera att hålla nere resandet. Vi har blivit mer kräsna med vår tid  – och fortsätter så – digitala events blir vanligare. I en vardag där vi är vana vid Zoom- och Teamsmöten, vill företag sticka ut med sin sponsring online och de  behöver bra och väl genomförda produktioner. Produktions- och eventbyråerna får en viktig roll i att producera attraktiva digitala events.

Nya sätt att mäta effekten

Idag mäts sponsringens effekter främst via hur många personer budskapet når. Men det  accepteras inte längre av företagen, som under 2022 ställera högre krav på att mäta fler effekter av sponsorskapet. Variabler som arbetsgivarvarumärke, företagsvarumärke och hur sponsringen leder till fler och bättre affärer blir efterfrågat. 

Bubblaren: Är 2022 året då e-sporten slår igenom?

E-sport är en bransch som växt stadigt de senaste åren – speciellt under pandemin – vilket har gjort fler företag intresserade av branschen. Trots att branschens community är starkt, är marknaden diversifierad, vilket skapar utmaningar för företagen som vill sponsra sporten. Ett ökat intresset från allmänheten kan vara starten för ökad sponsring inom e-sport, men tills att en aktör knäcker koden till en lönsam modell ser jag sporten som en bubblare. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.