Företagens viktiga roll för jämställd idrott
Tidigare i år tillträdde Lise Klaveness rollen som ordförande för det norska fotbollsförbundet. Norge fick därmed sin första kvinna på posten och Klaveness är, tillsammans med flera andra kvinnor, en del av den positiva trend vi ser inom idrotten. På både nationell och internationell nivå börjar kvinnor ta större plats.
Här i Sverige går att nämna Erika Grahm, Brynäs IF, som blev första kvinnliga sportchef för ett herrlag och Jenny Silfverstrand som tillträdde som vd för SHL. Dessa exempel visar på en tydlig trend inom idrotten, där damerna har tagit sin rättmätiga plats bredvid männen.

Senaste tiden har flera publikrekord överträffat på damfotbollsmatcher. Det senaste mötet mellan Barcelonas och Real Madrids damlag lockade rekordstor publik och tidigare i år skrev SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson här på IA, att intresset för damidrott äntligen startat i form av nya stora Tv-avtal. Jag och mina kolleger var nyligen på Gamla Ullevi och såg damlandslaget i fotboll säkra en plats till VM 2023.
Skattesystemerts snedfördelning
På Borås Arena samma tid spelade F19 landslaget till sig en plats till EM 2022.
Men samtidigt kvarstår flera problem. Bland annat har en svensk debatt pågått sedan ett par veckor tillbaka, om hur regler och skattesystem snedfördelar sponsring i Sverige, vilket gynnar herrarna.
Fördelarna med en mer jämställd idrott är många. Med fler framstående och offentliga kvinnliga idrottare skapas fler förebilder för unga tjejer. En mer jämställd idrott hjälper oss därmed att bygga ett mer jämställt samhälle. Det finns också fördelar för näringslivet. Genom sponsring kan företag bygga mer hållbara och jämställda varumärken, genom att finansiera cuper, tävlingar eller damlagens verksamhet rent generellt.
Det går dock att begära från näringslivet. Eftersom en stor del av idrottens pengar kommer från enskilda företag kan dessa skapa och förstärka trender. Ett utökat samarbete mellan näringslivet och idrotten bidrar till att förverkliga den positiva trend vi ser inom damidrotten.
Företagens vinst
Sponsring är så mycket mer än att bara öka sin exponering – det finns värden kopplade till idrott som kan förknippas med företag genom sponsring. På min arbetsplats brukar vi säga att sponsring stärker företagens affärer. Det behöver inte alltid ta formen av positiva resultat, utan lika mycket vilka värden ett företag vill associeras med.
Som sponsor av damidrott kan företag bidra till att bygga ett modernt och jämställt samhälle, och förknippas med de positiva värden som följer med det.
En genomtänkt och långsiktig satsning på ett partnerskap inom sponsring ger positiva effekter på flera plan. Det gör det till ett svårslaget alternativ – både för näringslivet och för idrotten.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet. Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.
Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar