Företagens viktiga roll för jämställd idrott
Tidigare i år tillträdde Lise Klaveness rollen som ordförande för det norska fotbollsförbundet. Norge fick därmed sin första kvinna på posten och Klaveness är, tillsammans med flera andra kvinnor, en del av den positiva trend vi ser inom idrotten. På både nationell och internationell nivå börjar kvinnor ta större plats.
Här i Sverige går att nämna Erika Grahm, Brynäs IF, som blev första kvinnliga sportchef för ett herrlag och Jenny Silfverstrand som tillträdde som vd för SHL. Dessa exempel visar på en tydlig trend inom idrotten, där damerna har tagit sin rättmätiga plats bredvid männen.

Senaste tiden har flera publikrekord överträffat på damfotbollsmatcher. Det senaste mötet mellan Barcelonas och Real Madrids damlag lockade rekordstor publik och tidigare i år skrev SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson här på IA, att intresset för damidrott äntligen startat i form av nya stora Tv-avtal. Jag och mina kolleger var nyligen på Gamla Ullevi och såg damlandslaget i fotboll säkra en plats till VM 2023.
Skattesystemerts snedfördelning
På Borås Arena samma tid spelade F19 landslaget till sig en plats till EM 2022.
Men samtidigt kvarstår flera problem. Bland annat har en svensk debatt pågått sedan ett par veckor tillbaka, om hur regler och skattesystem snedfördelar sponsring i Sverige, vilket gynnar herrarna.
Fördelarna med en mer jämställd idrott är många. Med fler framstående och offentliga kvinnliga idrottare skapas fler förebilder för unga tjejer. En mer jämställd idrott hjälper oss därmed att bygga ett mer jämställt samhälle. Det finns också fördelar för näringslivet. Genom sponsring kan företag bygga mer hållbara och jämställda varumärken, genom att finansiera cuper, tävlingar eller damlagens verksamhet rent generellt.
Det går dock att begära från näringslivet. Eftersom en stor del av idrottens pengar kommer från enskilda företag kan dessa skapa och förstärka trender. Ett utökat samarbete mellan näringslivet och idrotten bidrar till att förverkliga den positiva trend vi ser inom damidrotten.
Företagens vinst
Sponsring är så mycket mer än att bara öka sin exponering – det finns värden kopplade till idrott som kan förknippas med företag genom sponsring. På min arbetsplats brukar vi säga att sponsring stärker företagens affärer. Det behöver inte alltid ta formen av positiva resultat, utan lika mycket vilka värden ett företag vill associeras med.
Som sponsor av damidrott kan företag bidra till att bygga ett modernt och jämställt samhälle, och förknippas med de positiva värden som följer med det.
En genomtänkt och långsiktig satsning på ett partnerskap inom sponsring ger positiva effekter på flera plan. Det gör det till ett svårslaget alternativ – både för näringslivet och för idrotten.
Mest lästa just nu
Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben fick plåster på såren, Nu avslöjas att Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.
AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.
Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.
Djurgårdens ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar
Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,
formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen upp med bilder från Indy 500.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar