Konflikt i konståknings-Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten kan inte ställa sig utanför arbetsmarknadens regler. I media beskrivs just nu en konflikt mellan Svenska Konståkningsförbundet och den enskilda föreningen, Landvetter KK. Grundfrågan i konflikten behöver diskuteras. Av hela idrottsrörelsen. Ska idrottsrörelsen drivas utifrån andra rättsprinciper än vad samhället i övrigt accepterar?

Det är upp och ned i konståknings-Sverige för närvarande. Foto: TT

Den konflikt som nu seglat upp mellan Svenska Konståkningsförbundet och Landvetter KK är i sin grund enkel. Förbundet vill att vi stänger av en tränare som de, utifrån “en samlad bild”, inte känner förtroende för. 

Det är baserat på anmälningar. Vi delar förbundets, hela konståknings- och idrottssveriges strävan att uppnå noll när det kommer till risk för psykisk ohälsa i idrott. Problemet är att förbundet agerar mot vår klubb utan att utreda anmälningarna.
Fast egentligen är inte själva konståkningsförbundets agerande grundproblemet. Min uppfattning är att det just nu sitter två personer, som är anställda som Idrottsombudsmän, som enväldigt bestämmer vem som får och vem som inte får arbeta inom idrotten i Sverige idag. 
De utreder inte, anklagar inte och utdelar inga straff, men ändå tvingas ledare lämna sina jobb efter att de uttalat sig. I det här fallet är det Svenska Konståkningsförbundet som agerar utifrån oro för indraget stöd.

Förbundet drar in stöd

Som påtryckningsmedel drar Svenska Konståkningsförbundet, i sin tur, in landslagsstödet för vårt svenska landslag i synkroniserad konståkning. Detta innebär både indraget ekonomiskt stöd samt att de stänger av laget från att tävla internationellt.
Märk väl att det, så vitt jag vet eller vi fått till oss, inte handlar om anmälningar om något olagligt. Vi pratar om en ledare som utvecklat 1000-tals personer i konståkning under sin karriär.
Förbundet kräver alltså, efter påtryckning från Idrottsombudsmännen, att vi ska stänga av en anställd tränare baserat på anmälningar som inte är utredda. Inte i någon annan bransch än idrott skulle detta accepteras. 
Vi kan inte se att någon fackförening stillatigande skulle låta en medlem råka ut för något liknande förfarande. Vi har också svårt att se att en branschorganisation på det här sättet skulle tvinga sina medlemsföretag till liknande handling. Det enda rimliga är att vi inte heller inom idrotten accepterar en så rättsosäker situation för anställda.
Det idrottssverige, nu riskerar är att enskilda individer kan utnyttja anmälningar om de inte är nöjda med tränare, oavsett vad som hänt eller inte. Själva anmälan är tillräcklig. 

Kafka-artad situation

Det här försätter inte bara tränare och föreningar i en Kafka-artad situation, där man inte vet vad man egentligen är anklagad för utan bedöms skyldig för att det finns en anklagelse. Det här skapar också en omvänd bevisbörda, helt i strid med grundläggande svensk rättsprincip.
Det blir vi föreningar som ska stänga av eller säga upp tränare, efter påtryckningar. Utan att få ta del av själva anklagelserna som ligger till grund. Det är också vi som föreningar som efteråt kommer att hamna i arbetsrättsliga tvister. Och det är tvister i arbetsdomstol som vi omöjligt kan vinna. 
Inga utredningar om skuld har ju gjorts och ledaren har heller inte anklagats för något olagligt.
Vi vet inte, men vi har en känsla av att det här agerandet från förbundet var ett enkelt sätt att gentemot Riksidrottsförbundet “visa handlingskraft”.

"Vi vill utreda"

Inom Landvetter KK tror vi istället på att utreda, utbilda och utveckla. Det gäller inte bara utifall det skulle ha skett något som inte är inom de riktlinjer som är satta, utan att det borde vara en pågående process i hela ledarskapet.
Vi anser att vi måste utreda de anmälningar som inkommit. För allas skull, inte minst anmälarna, måste vi ju ta de synpunkter som inkommit på allvar.

Kristoffer Berntsson

Olika uppfattningar

Fakta Svenska konståkningsförbunddet och Landvetter Konståkningsklubb  drar inte jämnt och konflikten har åågått en tid, där också visselblåsare har påverkat stämningedn mellan parterna. Idag skriver Kristoffer Berntsson, tidigare konståkare och styrelseledamot i Landvetter KK en debattartikel i ämnet.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.