Konflikt i konståknings-Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten kan inte ställa sig utanför arbetsmarknadens regler. I media beskrivs just nu en konflikt mellan Svenska Konståkningsförbundet och den enskilda föreningen, Landvetter KK. Grundfrågan i konflikten behöver diskuteras. Av hela idrottsrörelsen. Ska idrottsrörelsen drivas utifrån andra rättsprinciper än vad samhället i övrigt accepterar?

Det är upp och ned i konståknings-Sverige för närvarande. Foto: TT

Den konflikt som nu seglat upp mellan Svenska Konståkningsförbundet och Landvetter KK är i sin grund enkel. Förbundet vill att vi stänger av en tränare som de, utifrån “en samlad bild”, inte känner förtroende för. 

Det är baserat på anmälningar. Vi delar förbundets, hela konståknings- och idrottssveriges strävan att uppnå noll när det kommer till risk för psykisk ohälsa i idrott. Problemet är att förbundet agerar mot vår klubb utan att utreda anmälningarna.
Fast egentligen är inte själva konståkningsförbundets agerande grundproblemet. Min uppfattning är att det just nu sitter två personer, som är anställda som Idrottsombudsmän, som enväldigt bestämmer vem som får och vem som inte får arbeta inom idrotten i Sverige idag. 
De utreder inte, anklagar inte och utdelar inga straff, men ändå tvingas ledare lämna sina jobb efter att de uttalat sig. I det här fallet är det Svenska Konståkningsförbundet som agerar utifrån oro för indraget stöd.

Förbundet drar in stöd

Som påtryckningsmedel drar Svenska Konståkningsförbundet, i sin tur, in landslagsstödet för vårt svenska landslag i synkroniserad konståkning. Detta innebär både indraget ekonomiskt stöd samt att de stänger av laget från att tävla internationellt.
Märk väl att det, så vitt jag vet eller vi fått till oss, inte handlar om anmälningar om något olagligt. Vi pratar om en ledare som utvecklat 1000-tals personer i konståkning under sin karriär.
Förbundet kräver alltså, efter påtryckning från Idrottsombudsmännen, att vi ska stänga av en anställd tränare baserat på anmälningar som inte är utredda. Inte i någon annan bransch än idrott skulle detta accepteras. 
Vi kan inte se att någon fackförening stillatigande skulle låta en medlem råka ut för något liknande förfarande. Vi har också svårt att se att en branschorganisation på det här sättet skulle tvinga sina medlemsföretag till liknande handling. Det enda rimliga är att vi inte heller inom idrotten accepterar en så rättsosäker situation för anställda.
Det idrottssverige, nu riskerar är att enskilda individer kan utnyttja anmälningar om de inte är nöjda med tränare, oavsett vad som hänt eller inte. Själva anmälan är tillräcklig. 

Kafka-artad situation

Det här försätter inte bara tränare och föreningar i en Kafka-artad situation, där man inte vet vad man egentligen är anklagad för utan bedöms skyldig för att det finns en anklagelse. Det här skapar också en omvänd bevisbörda, helt i strid med grundläggande svensk rättsprincip.
Det blir vi föreningar som ska stänga av eller säga upp tränare, efter påtryckningar. Utan att få ta del av själva anklagelserna som ligger till grund. Det är också vi som föreningar som efteråt kommer att hamna i arbetsrättsliga tvister. Och det är tvister i arbetsdomstol som vi omöjligt kan vinna. 
Inga utredningar om skuld har ju gjorts och ledaren har heller inte anklagats för något olagligt.
Vi vet inte, men vi har en känsla av att det här agerandet från förbundet var ett enkelt sätt att gentemot Riksidrottsförbundet “visa handlingskraft”.

"Vi vill utreda"

Inom Landvetter KK tror vi istället på att utreda, utbilda och utveckla. Det gäller inte bara utifall det skulle ha skett något som inte är inom de riktlinjer som är satta, utan att det borde vara en pågående process i hela ledarskapet.
Vi anser att vi måste utreda de anmälningar som inkommit. För allas skull, inte minst anmälarna, måste vi ju ta de synpunkter som inkommit på allvar.

Kristoffer Berntsson

Olika uppfattningar

Fakta Svenska konståkningsförbunddet och Landvetter Konståkningsklubb  drar inte jämnt och konflikten har åågått en tid, där också visselblåsare har påverkat stämningedn mellan parterna. Idag skriver Kristoffer Berntsson, tidigare konståkare och styrelseledamot i Landvetter KK en debattartikel i ämnet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.