Final countdown eller Highway to hell?
Final countdown eller Highway to hell?, kan man fråga sig. men oavsett om man föredrar Europe eller AC/DC beskriver frågan situationen 2020-2022 för många rättighetsinnehavare och eventarrangörer. Pandemin blev en utmaning för de flesta. En del tog sig igenom stålbadet andra inte.
Pandemin har tydligt påvisat avsaknaden av event och upplevelser i världsklass. Många länder fokuserar nu på ett internationellt värdskap där fler kan vara del av något större där man tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål.
Investering i attraktion
Event och möten är en investering i attraktionskraft hållbar tillväxt och livskvalitet och kan användas för att adressera och bidra till att lösa samhällsutmaningar.
I traditionell CSR hanteras upplevelser och produkter konsumeras i större utsträckning för att personer vill göra gott eller uppfattas som medvetna. Event och möten motverkar utanförskap och bidrar till samhällsbygget på riktigt.
Turismekonomi, arbetstillfällen, skatteintäkter och PR är relativt enkelt att uppskatta före ett event. Men den som tar fram en formel på ESR Event Social Responsibility för att räkna fram nyckeltal för de viktiga mjuka värdena, förebilder, inspiration till rörelse, folkhälsa, stolthet och livskvalitet hos medborgarna skall ha ett Nobelpris i ekonomi.
Fler länder vill ha stora evemang
För många år sedan kunde USA och vissa europeiska länder välja mellan de bästa internationella eventen och dela upp kioskvältarna mellan sig och när de vill ta hand om värdskapet.
Alternativt blev länderna/städerna kontaktade av de internationella rättighetsinnehavarna och förbunden i Lausanne vilka ställt frågan till det blivande värdlandet, ”Kan ni tänka er att arrangera VM eller kongressen i år eftersom det var så länge sedan, och det är er tur nu”.
Sedan dess har insikten om effekterna av evenemang och kongresser samt viljan att vara värdland ökat markant.
Event Sweden behövs
Sverige behöver ett Event Sweden med tillhörande gemensam strategi och budget för värvning och värdskap av internationella event som Visit Sweden, Visita, Svensk turism, Näringsdepartementet och Svenska institutet ställer sig bakom.
Om den här superfemman reser sig ur avbytarbåset, släpper sargen och kliver in på event-isen kan de förhoppningsvis och med Svensk Turism som forward flytta upp eventfrågan på rätt planhalva.
Därefter kan regeringen känna sig trygg med att fatta beslut om att stödja internationella ansökningar, vilket de haft problem med tidigare.
Om kungen, idrottsministern och stadsministern deltar i kampanjerna om eventen, som de gör i många andra länder, kan vi tillsammans stödja de nationella ansökningarna och göra mål på de internationella förbunden i Lausanne.
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar