Final countdown eller Highway to hell?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Final countdown eller Highway to hell?, kan man fråga sig. men oavsett  om man föredrar Europe eller AC/DC beskriver frågan situationen 2020-2022 för många rättighetsinnehavare och eventarrangörer. Pandemin blev en utmaning för de flesta. En del tog sig igenom stålbadet andra inte.

Pandemin har tydligt påvisat avsaknaden av event och upplevelser i världsklass. Många länder fokuserar nu på ett internationellt värdskap där fler kan vara del av något större där man tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål.

Investering i attraktion

Event och möten är en investering i attraktionskraft hållbar tillväxt och livskvalitet och kan användas för att adressera och bidra till att lösa samhällsutmaningar.

I traditionell CSR hanteras upplevelser och produkter konsumeras i större utsträckning för att personer vill göra gott eller uppfattas som medvetna. Event och möten motverkar utanförskap och bidrar till samhällsbygget på riktigt. 

Turismekonomi, arbetstillfällen, skatteintäkter och PR är relativt enkelt att uppskatta före ett event. Men den som tar fram en formel på ESR Event Social Responsibility för att räkna fram nyckeltal för de viktiga mjuka värdena, förebilder, inspiration till rörelse, folkhälsa, stolthet och livskvalitet hos medborgarna skall ha ett Nobelpris i ekonomi.

Fler länder vill ha stora evemang

För många år sedan kunde USA och vissa europeiska länder välja mellan de bästa internationella eventen och dela upp kioskvältarna mellan sig och när de vill ta hand om värdskapet.

Alternativt blev länderna/städerna kontaktade av de internationella rättighetsinnehavarna och förbunden i Lausanne vilka ställt frågan till det blivande värdlandet, ”Kan ni tänka er att arrangera VM eller kongressen i år eftersom det var så länge sedan, och det är er tur nu”.

Sedan dess har insikten om effekterna av evenemang och kongresser samt viljan att vara värdland ökat markant.

Event Sweden behövs

Sverige behöver ett Event Sweden med tillhörande gemensam strategi och budget för värvning och värdskap av internationella event som Visit Sweden, Visita, Svensk turism, Näringsdepartementet och Svenska institutet ställer sig bakom.

Om den här superfemman reser sig ur avbytarbåset, släpper sargen och kliver in på event-isen kan de förhoppningsvis och med Svensk Turism som forward flytta upp eventfrågan på rätt planhalva.

Därefter kan regeringen känna sig trygg med att fatta beslut om att stödja internationella ansökningar, vilket de haft problem med tidigare.

Om kungen, idrottsministern och stadsministern deltar i kampanjerna om eventen, som de gör i många andra länder, kan vi tillsammans stödja de nationella ansökningarna och göra mål på de internationella förbunden i Lausanne.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.