Final countdown eller Highway to hell?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Final countdown eller Highway to hell?, kan man fråga sig. men oavsett  om man föredrar Europe eller AC/DC beskriver frågan situationen 2020-2022 för många rättighetsinnehavare och eventarrangörer. Pandemin blev en utmaning för de flesta. En del tog sig igenom stålbadet andra inte.

Pandemin har tydligt påvisat avsaknaden av event och upplevelser i världsklass. Många länder fokuserar nu på ett internationellt värdskap där fler kan vara del av något större där man tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål.

Investering i attraktion

Event och möten är en investering i attraktionskraft hållbar tillväxt och livskvalitet och kan användas för att adressera och bidra till att lösa samhällsutmaningar.

I traditionell CSR hanteras upplevelser och produkter konsumeras i större utsträckning för att personer vill göra gott eller uppfattas som medvetna. Event och möten motverkar utanförskap och bidrar till samhällsbygget på riktigt. 

Turismekonomi, arbetstillfällen, skatteintäkter och PR är relativt enkelt att uppskatta före ett event. Men den som tar fram en formel på ESR Event Social Responsibility för att räkna fram nyckeltal för de viktiga mjuka värdena, förebilder, inspiration till rörelse, folkhälsa, stolthet och livskvalitet hos medborgarna skall ha ett Nobelpris i ekonomi.

Fler länder vill ha stora evemang

För många år sedan kunde USA och vissa europeiska länder välja mellan de bästa internationella eventen och dela upp kioskvältarna mellan sig och när de vill ta hand om värdskapet.

Alternativt blev länderna/städerna kontaktade av de internationella rättighetsinnehavarna och förbunden i Lausanne vilka ställt frågan till det blivande värdlandet, ”Kan ni tänka er att arrangera VM eller kongressen i år eftersom det var så länge sedan, och det är er tur nu”.

Sedan dess har insikten om effekterna av evenemang och kongresser samt viljan att vara värdland ökat markant.

Event Sweden behövs

Sverige behöver ett Event Sweden med tillhörande gemensam strategi och budget för värvning och värdskap av internationella event som Visit Sweden, Visita, Svensk turism, Näringsdepartementet och Svenska institutet ställer sig bakom.

Om den här superfemman reser sig ur avbytarbåset, släpper sargen och kliver in på event-isen kan de förhoppningsvis och med Svensk Turism som forward flytta upp eventfrågan på rätt planhalva.

Därefter kan regeringen känna sig trygg med att fatta beslut om att stödja internationella ansökningar, vilket de haft problem med tidigare.

Om kungen, idrottsministern och stadsministern deltar i kampanjerna om eventen, som de gör i många andra länder, kan vi tillsammans stödja de nationella ansökningarna och göra mål på de internationella förbunden i Lausanne.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.