Utan spaning har vi ingen aning - tills nu

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så bra det blir med samarbete. Nu har äntligenr den slutliga upplösningen i trilogin som pågått sedan 2021  blivit klar. BFUF, Riksidrottsförbundet, Svensk Scenkonst, Svensk Live och Visita har levererat de slutliga siffrorna som evenemangsbranschen saknat i decennier. 

Evenemangsbranschens omsättning 2023 visar på 53,2 miljarder, antal sysselsatta 106 400, antal årsverken 32 900. 

Vansbro är ett exempel på evenemang som lockar tusentals aktiva och åskådare.

Och notera, 53 miljarder är exklusive turismomsättningen som troligen är minst lika mycket till vilket ligger i linje med Stockholms handelskammares rapport 2021.

Fördelningen på Evenemangsaktörer

Evenemangspopulationen EP, består enligt rapporten av 35 procent aktiebolag,  9 procent ideella föreningar, 50 procent enskilda firmor och 6 procent övriga bolagsformer. 

Den största reseanledningen i Sverige i enligt Visita är att besöka släkt och vänner och svår att påverka för destinationerna i Sverige. Rapporten belyser evenemang som en väldigt viktig reseanledning som går att värdera och påverka för att öka lokal omsättning och sysselsättning.

Pandemin har tydligt påvisat avsaknaden av event och upplevelser i världsklass. Många länder fokuserar nu på ett internationellt värdskap där fler kan vara del av något större där man tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål. 

Evenemang stärker Sveriges konkurrenskraft och attraktivitet och siffrorna i rapporten är värdefulla då prioriteringar och politiska beslut behöver baseras på trovärdiga underlag och samlad statistik. En robust statistik utgör också grund för att fördjupa förståelsen för idrottens och kulturens bidrag till Sveriges och regioners attraktivitet – genom konstnärliga, underhållningsmässiga och socialt inkluderande värden. 

Event och möten är som ett isberg. Det som syns på ytan är PR, attraktionskraft för destinationer och ekonomi men de stora värdena, medborgarnas stolthet, integration, folkhälsa, rörelseglädje, och möjlighet till volontärskap och att vara del av ngt större ligger under ytan. 

Den som tar fram en formel på ESR, Event Social Responsibility för att räkna fram nyckeltal för de viktiga mjuka värdena, förebilder, inspiration till rörelse, folkhälsa, stolthet och livskvalitet hos medborgarna skall ha ett Nobelpris i ekonomi.

Milstolpe  utvecklingen

En enad bransch och nyckeltalen från ”Evenemang i siffror” flyttar upp evenemangen högre upp i dagordningen på flera departement och hos turismsveriges organisationer. 

”Evenemang i siffror” är en milstolpe i svensk destinationsutveckling. Nu är det dags att vända affärsmodellen 180 grader så att de internationella förbunden jagar Sverige för värdskapet. Sverige behöver inte använda greenwash, pinkwash och sportwash. I Sverige samverkar lokala aktörer mot ett gemensamt mål och rättighetsinnehavarna får ny standard när de arbetat med oss och våra USPar, demokrati, hållbarhet och jämställdhet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.