Så kan du agera i din förening

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte ofta som jag känner mig uppgiven och inte tror på att devisen att ”allt går att lösa om viljan finns” när jag ser Putin och invasionen av Ukraina. Kriget är nära oss och en man, en diktator, tar åter till kriget för att stärka sin makt. Men det finns ett stort Men som vi vuxna i föreningar, näringsliv, förskolor och skolor måste ta ansvar för och det är stödja våra barn och ungdomar. 

Det är särskilt viktigt att vi sluter oss samman och hjälps åt för att stödja barn, unga och familjer i synnerhet i förorterna där många familjer upplevt krig eller har släktingar som befinner sig i regioner med krig. 

En modell jag rekommenderar

Minnen och trauman kommer att blomma upp och det är då rutiner och möjligheter till samtal och fysisk aktivitet blir otroligt viktiga. En av mina förebilder, barnläkaren Lars H Gustavsson har tillsammans med barnpsykologen Agneta Lindkvist utvecklat en modell som jag tror att föreningar och näringsliv kan lära mycket av för att stödja barn, ungdomar, föräldrar och medarbetare är STOP modellen.

Strukturen betonar behovet av stabila och tydliga strukturer, jag tänker att vi idrottsledare ska vara särskilt uppmärksamma på att våra idrottare kommer till träningar mm. Företagen bör öka uppmärksamheten på frånvaro mm

Talking and Time som ingår i STOP modellen, innebär att vi ledare bör ge möjlighet för våra spelare att prata med oss ledare. Vi behöver vara noga med att kolla av och öppna upp för samtal och visa att vi bryr oss. Det kan handla om att vi som ledare säger att vi är oroliga för det som händer i Ukraina och  om spelarna vill prata så finns vi där.

Organized play innebär organiserade aktiviteter, under ledning av vuxna som är väl införstådda med spelarnas situation. Vi kan även göra mer än idag som exempelvis samarbeta med kulturskolan i aktiviteter som drama, musik, lek och samtal där spelarna möjlighet att uttrycka och hantera sina upplevelser.

Parental support innebär att vi behöver fundera på om vi kan ge stöd till föräldrarna så att de blir delaktiga i det som sker med ungdomarna. Vi måste  också värna om att öka föräldrarnas gemenskap och att de pratar mer med varandra.

Konsten att utveckla

I mitt arbete har vi använt den här grundstrukturen och den fungerar, hör av er till mig om ni vill bolla era tankar. Jan.mellgren11@gmail.com

Utöver denna tunga inledning har jag funderat mycket på svensk damhockeys utmaningar och vad som krävs framöver för att höja nivån på förbundets engagemang och hur hela strukturen där tjej- och damhockeyn ser ut. Jag ser brister i både vision och i hur man jobbar med att utbilda ledare och vad man gör för att öka statusen att delta i uppbygganden av en stark tjej- och damhockey. 

En viktig faktor är att förbättra ekonomin för att öka spelarnas förutsättningar och det måste ske snabbt. Vi behöver svenska elitspelare som har förutsättningar för att nå världsklass när gäller träning och matchspel. De behövs som förebilder för alla tjejer i våra föreningar. Vi behöver bli bättre på att analysera och forska om hur man utvecklar damhockeyspelares spelförståelse där reglerna om tacklingar gör att spelet inte kan eller bör bedrivas som vi för mån. Vi behöver bli bättre på att ta vara på kunskaper om flickor och kvinnors fysiska utveckling och omsätta det i praktiska handlingar som behöver implementeras i förbundets ledarutbildningar. 

Min klubb Göteborg HC behöver näringslivets och likaså Göteborg stads ekonomiska stöd för att möjliggöra den förändring som måste ske och för att fortsätta det samhällsbyggande vi gör i Angered.

I mina tankar om framtiden ingår även vad vi ska göra för att Sveriges kommuner ska ta sitt ansvar och öka antalet ishallar som gör att alla tjejer som vill pröva en av Sveriges DNA idrotter, ishockey. Jag saknar en politisk vilja och mod att satsa på att bygga så hockeyn överlever i framtiden. Jag funderar också på fastighets- och byggnadsföretags ansvar för att bygga samhällen som även stödjer en rik fritid med mötesplatser mellan människor. Vilket ansvar tar de för att bygga samhällen med hälsa och fritid?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen