Krävs en utredning om parasporten
Sveriges placering på 72:e plats i Paralympics, med endast 1 silver och 2 bronsmedaljer, är inte bara ett dåligt resultat – det är ett tecken på en större kris inom svensk idrott. Dessa katastrofala siffror väcker allvarliga frågor om den nuvarande strukturen och riktningen för svensk parasport och idrotten i stort.
För några år sedan överfördes ansvaret för många parasport från Svenska Handikappidrottsförbundet (SHIF) till de enskilda idrottsförbunden. Syftet var att ge parasport samma struktur och status som övriga idrotter. Men frågan är om detta verkligen har varit till det bättre. Dagens resultat väcker många frågor.
Fakta visar skillnaderna
Före denna omorganisation ansvarade SHIF för allt stöd och träning för svenska parasportare, och medaljstatistiken från den tiden talar sitt tydliga språk. Under SHIF tid presterade Sverige på toppnivå:
Paralympics 1980 i Arnhem: 31 guld, 36 silver, 24 brons (totalt 91 medaljer)
Paralympics 1984 i New York och Stoke Mandeville: 83 guld, 43 silver, 34 brons (totalt 160 medaljer)
Paralympics 1988 i Seoul: 42 guld, 38 silver, 23 brons (totalt 103 medaljer)
Jämför dessa siffror med de senaste Paralympics, där Sverige endast tog ett guld 2016 i Rio och ett guld 2020 i Tokyo. I Paris 2024 nåddes en ny bottennivå med noll guld, ett silver och två brons. Från 83 guld 1984 till noll guld 2024 – detta är en total kollaps, fiaskot är ett faktum.
Hur kunde det gå så här? Vi kan uppenbarligen peka på utvecklingen av parasport i andra länder som en del av orsaken till att vi inte längre ens kan drömma om 83 guldmedaljer i ett sommar-Paralympics, men detta förklarar inte hela bilden.
Det handlar inte bara om idrottsorganisationer utan även om politiska beslut och samhällsförändringar. Under storhetstiden på 80-talet tävlade paralympier som föddes under en period då Sverige hade haft en obruten socialdemokratisk regering i över 40 år, vilket lade grunden för ett starkt socialt skyddsnät och inkluderande idrottspolitik.
Återuppliva parasporten!
Sedan dess har det kapitalistiska tänkandet tagit över, med samhällets vinstintressen i välfärden och en fokus på individen framför kollektivet. Detta har påverkat hela samhället, inklusive idrotten.
Det är dags att överväga att återinföra en centraliserad organisation för parasport, som SHIF, för att ge svenska paralympier de bästa förutsättningarna att lyckas. En sådan förändring skulle kunna återuppliva svensk parasport och ge våra idrottare chansen att konkurrera på toppnivå igen.
Jag har själv erfarenhet från Svenska Cykelförbundet, där jag satt i styrelsen när ansvaret för paracykel överfördes dit. Diskussionerna då var positiva, och förbundet har tagit väl hand om våra paracyklister. Men hur ser det ut i andra specialidrottsförbund? Under SHIF tid kunde idrottare prova flera sporter, vilket breddade möjligheterna för många. Detta har gått förlorat.
Sveriges tidigare framgångar i vinter-Paralympics är också värda att nämna. Mellan 1976 och 1988 vann Sverige 21 guldmedaljer i vinterspelen. Sedan dess har vi bara tagit tre guldmedaljer på 30 år. Även här behövs en genomlysning för att förstå vad som gått fel och hur vi kan återfå vår tidigare styrka.
För att vända denna negativa trend behövs en grundlig utredning som involverar paralympier, tränare, idrottsvetenskapliga experter och representanter från både SHIF och specialidrottsförbunden. Vi kan också dra lärdomar från andra länder med framgångsrika paralympiska program. Genom att granska träning, finansiering och talangutveckling kan vi hitta konkreta lösningar för att svensk parasport ska återfå sin konkurrenskraft. I slutändan handlar det dock om att rösta fram en regering som är villig att återupprätta det sociala skyddsnätet som en gång möjliggjorde dessa framgångar.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.
Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…
Utan funktionärerna stannar idrotten
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar