Krävs en utredning om parasporten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sveriges placering på 72:e plats i Paralympics, med endast 1 silver och 2 bronsmedaljer, är inte bara ett dåligt resultat – det är ett tecken på en större kris inom svensk idrott. Dessa katastrofala siffror väcker allvarliga frågor om den nuvarande strukturen och riktningen för svensk parasport och idrotten i stort.

ette Ubbesen (förbundskapten för paradressyr) med det svenska paradressyrlaget, Louise Etzner Jakobsson, Anita Johnsson, Lotta Wallin och Renée Claesso-Ribring. Foto: Christine Olsson / TT

För några år sedan överfördes ansvaret för många parasport från Svenska Handikappidrottsförbundet (SHIF) till de enskilda idrottsförbunden. Syftet var att ge parasport samma struktur och status som övriga idrotter. Men frågan är om detta verkligen har varit till det bättre. Dagens resultat väcker många frågor.

Fakta visar skillnaderna

Före denna omorganisation ansvarade SHIF för allt stöd och träning för svenska parasportare, och medaljstatistiken från den tiden talar sitt tydliga språk. Under SHIF tid presterade Sverige på toppnivå:

Paralympics 1980 i Arnhem: 31 guld, 36 silver, 24 brons (totalt 91 medaljer)

Paralympics 1984 i New York och Stoke Mandeville: 83 guld, 43 silver, 34 brons (totalt 160 medaljer)

Paralympics 1988 i Seoul: 42 guld, 38 silver, 23 brons (totalt 103 medaljer)

Jämför dessa siffror med de senaste Paralympics, där Sverige endast tog ett guld 2016 i Rio och ett guld 2020 i Tokyo. I Paris 2024 nåddes en ny bottennivå med noll guld, ett silver och två brons. Från 83 guld 1984 till noll guld 2024 – detta är en total kollaps, fiaskot är ett faktum.

Hur kunde det gå så här? Vi kan uppenbarligen peka på utvecklingen av parasport i andra länder som en del av orsaken till att vi inte längre ens kan drömma om 83 guldmedaljer i ett sommar-Paralympics, men detta förklarar inte hela bilden.

Det handlar inte bara om idrottsorganisationer utan även om politiska beslut och samhällsförändringar. Under storhetstiden på 80-talet tävlade paralympier som föddes under en period då Sverige hade haft en obruten socialdemokratisk regering i över 40 år, vilket lade grunden för ett starkt socialt skyddsnät och inkluderande idrottspolitik.

Återuppliva parasporten!

Sedan dess har det kapitalistiska tänkandet tagit över, med samhällets vinstintressen i välfärden och en fokus på individen framför kollektivet. Detta har påverkat hela samhället, inklusive idrotten.

Det är dags att överväga att återinföra en centraliserad organisation för parasport, som SHIF, för att ge svenska paralympier de bästa förutsättningarna att lyckas. En sådan förändring skulle kunna återuppliva svensk parasport och ge våra idrottare chansen att konkurrera på toppnivå igen.

Jag har själv erfarenhet från Svenska Cykelförbundet, där jag satt i styrelsen när ansvaret för paracykel överfördes dit. Diskussionerna då var positiva, och förbundet har tagit väl hand om våra paracyklister. Men hur ser det ut i andra specialidrottsförbund? Under SHIF tid kunde idrottare prova flera sporter, vilket breddade möjligheterna för många. Detta har gått förlorat.

Sveriges tidigare framgångar i vinter-Paralympics är också värda att nämna. Mellan 1976 och 1988 vann Sverige 21 guldmedaljer i vinterspelen. Sedan dess har vi bara tagit tre guldmedaljer på 30 år. Även här behövs en genomlysning för att förstå vad som gått fel och hur vi kan återfå vår tidigare styrka.

För att vända denna negativa trend behövs en grundlig utredning som involverar paralympier, tränare, idrottsvetenskapliga experter och representanter från både SHIF och specialidrottsförbunden. Vi kan också dra lärdomar från andra länder med framgångsrika paralympiska program. Genom att granska träning, finansiering och talangutveckling kan vi hitta konkreta lösningar för att svensk parasport ska återfå sin konkurrenskraft. I slutändan handlar det dock om att rösta fram en regering som är villig att återupprätta det sociala skyddsnätet som en gång möjliggjorde dessa framgångar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.