Behövs utredning om parasporten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sveriges placering på 72:e plats i Paralympics, med endast 1 silver och 2 bronsmedaljer, är inte bara ett dåligt resultat – det är ett tecken på en större kris inom svensk idrott. Dessa katastrofala siffror väcker allvarliga frågor om den nuvarande strukturen och riktningen för svensk parasport och idrotten i stort.

ette Ubbesen (förbundskapten för paradressyr) med det svenska paradressyrlaget, Louise Etzner Jakobsson, Anita Johnsson, Lotta Wallin och Renée Claesso-Ribring. Foto: Christine Olsson / TT

För några år sedan överfördes ansvaret för många parasport från Svenska Handikappidrottsförbundet (SHIF) till de enskilda idrottsförbunden. Syftet var att ge parasport samma struktur och status som övriga idrotter. Men frågan är om detta verkligen har varit till det bättre. Dagens resultat väcker många frågor.

Fakta visar skillnaderna

Före denna omorganisation ansvarade SHIF för allt stöd och träning för svenska parasportare, och medaljstatistiken från den tiden talar sitt tydliga språk. Under SHIF tid presterade Sverige på toppnivå:

Paralympics 1980 i Arnhem: 31 guld, 36 silver, 24 brons (totalt 91 medaljer)

Paralympics 1984 i New York och Stoke Mandeville: 83 guld, 43 silver, 34 brons (totalt 160 medaljer)

Paralympics 1988 i Seoul: 42 guld, 38 silver, 23 brons (totalt 103 medaljer)

Jämför dessa siffror med de senaste Paralympics, där Sverige endast tog ett guld 2016 i Rio och ett guld 2020 i Tokyo. I Paris 2024 nåddes en ny bottennivå med noll guld, ett silver och två brons. Från 83 guld 1984 till noll guld 2024 – detta är en total kollaps, fiaskot är ett faktum.

Hur kunde det gå så här? Vi kan uppenbarligen peka på utvecklingen av parasport i andra länder som en del av orsaken till att vi inte längre ens kan drömma om 83 guldmedaljer i ett sommar-Paralympics, men detta förklarar inte hela bilden.

Det handlar inte bara om idrottsorganisationer utan även om politiska beslut och samhällsförändringar. Under storhetstiden på 80-talet tävlade paralympier som föddes under en period då Sverige hade haft en obruten socialdemokratisk regering i över 40 år, vilket lade grunden för ett starkt socialt skyddsnät och inkluderande idrottspolitik.

Återuppliva parasporten!

Sedan dess har det kapitalistiska tänkandet tagit över, med samhällets vinstintressen i välfärden och en fokus på individen framför kollektivet. Detta har påverkat hela samhället, inklusive idrotten.

Det är dags att överväga att återinföra en centraliserad organisation för parasport, som SHIF, för att ge svenska paralympier de bästa förutsättningarna att lyckas. En sådan förändring skulle kunna återuppliva svensk parasport och ge våra idrottare chansen att konkurrera på toppnivå igen.

Jag har själv erfarenhet från Svenska Cykelförbundet, där jag satt i styrelsen när ansvaret för paracykel överfördes dit. Diskussionerna då var positiva, och förbundet har tagit väl hand om våra paracyklister. Men hur ser det ut i andra specialidrottsförbund? Under SHIF tid kunde idrottare prova flera sporter, vilket breddade möjligheterna för många. Detta har gått förlorat.

Sveriges tidigare framgångar i vinter-Paralympics är också värda att nämna. Mellan 1976 och 1988 vann Sverige 21 guldmedaljer i vinterspelen. Sedan dess har vi bara tagit tre guldmedaljer på 30 år. Även här behövs en genomlysning för att förstå vad som gått fel och hur vi kan återfå vår tidigare styrka.

För att vända denna negativa trend behövs en grundlig utredning som involverar paralympier, tränare, idrottsvetenskapliga experter och representanter från både SHIF och specialidrottsförbunden. Vi kan också dra lärdomar från andra länder med framgångsrika paralympiska program. Genom att granska träning, finansiering och talangutveckling kan vi hitta konkreta lösningar för att svensk parasport ska återfå sin konkurrenskraft. I slutändan handlar det dock om att rösta fram en regering som är villig att återupprätta det sociala skyddsnätet som en gång möjliggjorde dessa framgångar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Idrotten får 10 miljoner årligen från regeringen för att stärka arbetet mot idrottsrelaterad brottslighet. Brottsligheten växer och tar sig nya former i samhället och utmanar även idrottsrörelsen på olika sätt.  

OS är aktuellt igen – och vem inns inte de fantastiska sändningarna som Discovery stod för från Paris.

Nu presenterar SVT och TV4 uppgörelsen runt TV-sändningarna från vinter-OS i Milano 6–22 februari  2026.

I korta drag – TV4 tar hand om skidskyttet och i gengäld får SVT bevaka längdskidor.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.