Krävs en utredning om parasporten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sveriges placering på 72:e plats i Paralympics, med endast 1 silver och 2 bronsmedaljer, är inte bara ett dåligt resultat – det är ett tecken på en större kris inom svensk idrott. Dessa katastrofala siffror väcker allvarliga frågor om den nuvarande strukturen och riktningen för svensk parasport och idrotten i stort.

ette Ubbesen (förbundskapten för paradressyr) med det svenska paradressyrlaget, Louise Etzner Jakobsson, Anita Johnsson, Lotta Wallin och Renée Claesso-Ribring. Foto: Christine Olsson / TT

För några år sedan överfördes ansvaret för många parasport från Svenska Handikappidrottsförbundet (SHIF) till de enskilda idrottsförbunden. Syftet var att ge parasport samma struktur och status som övriga idrotter. Men frågan är om detta verkligen har varit till det bättre. Dagens resultat väcker många frågor.

Fakta visar skillnaderna

Före denna omorganisation ansvarade SHIF för allt stöd och träning för svenska parasportare, och medaljstatistiken från den tiden talar sitt tydliga språk. Under SHIF tid presterade Sverige på toppnivå:

Paralympics 1980 i Arnhem: 31 guld, 36 silver, 24 brons (totalt 91 medaljer)

Paralympics 1984 i New York och Stoke Mandeville: 83 guld, 43 silver, 34 brons (totalt 160 medaljer)

Paralympics 1988 i Seoul: 42 guld, 38 silver, 23 brons (totalt 103 medaljer)

Jämför dessa siffror med de senaste Paralympics, där Sverige endast tog ett guld 2016 i Rio och ett guld 2020 i Tokyo. I Paris 2024 nåddes en ny bottennivå med noll guld, ett silver och två brons. Från 83 guld 1984 till noll guld 2024 – detta är en total kollaps, fiaskot är ett faktum.

Hur kunde det gå så här? Vi kan uppenbarligen peka på utvecklingen av parasport i andra länder som en del av orsaken till att vi inte längre ens kan drömma om 83 guldmedaljer i ett sommar-Paralympics, men detta förklarar inte hela bilden.

Det handlar inte bara om idrottsorganisationer utan även om politiska beslut och samhällsförändringar. Under storhetstiden på 80-talet tävlade paralympier som föddes under en period då Sverige hade haft en obruten socialdemokratisk regering i över 40 år, vilket lade grunden för ett starkt socialt skyddsnät och inkluderande idrottspolitik.

Återuppliva parasporten!

Sedan dess har det kapitalistiska tänkandet tagit över, med samhällets vinstintressen i välfärden och en fokus på individen framför kollektivet. Detta har påverkat hela samhället, inklusive idrotten.

Det är dags att överväga att återinföra en centraliserad organisation för parasport, som SHIF, för att ge svenska paralympier de bästa förutsättningarna att lyckas. En sådan förändring skulle kunna återuppliva svensk parasport och ge våra idrottare chansen att konkurrera på toppnivå igen.

Jag har själv erfarenhet från Svenska Cykelförbundet, där jag satt i styrelsen när ansvaret för paracykel överfördes dit. Diskussionerna då var positiva, och förbundet har tagit väl hand om våra paracyklister. Men hur ser det ut i andra specialidrottsförbund? Under SHIF tid kunde idrottare prova flera sporter, vilket breddade möjligheterna för många. Detta har gått förlorat.

Sveriges tidigare framgångar i vinter-Paralympics är också värda att nämna. Mellan 1976 och 1988 vann Sverige 21 guldmedaljer i vinterspelen. Sedan dess har vi bara tagit tre guldmedaljer på 30 år. Även här behövs en genomlysning för att förstå vad som gått fel och hur vi kan återfå vår tidigare styrka.

För att vända denna negativa trend behövs en grundlig utredning som involverar paralympier, tränare, idrottsvetenskapliga experter och representanter från både SHIF och specialidrottsförbunden. Vi kan också dra lärdomar från andra länder med framgångsrika paralympiska program. Genom att granska träning, finansiering och talangutveckling kan vi hitta konkreta lösningar för att svensk parasport ska återfå sin konkurrenskraft. I slutändan handlar det dock om att rösta fram en regering som är villig att återupprätta det sociala skyddsnätet som en gång möjliggjorde dessa framgångar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Svensk fotbolls nyvalde ordförande Simon Åström, 42 år, fick redan första dagen på det nya jobbet en rejäl käftsmäll. Aldrig tidigare har Luxembourg, 92:a lag på FIFA:s världsranking, besegrat ett svenskt landslag.

Nu har det hänt, i den första av fyra vänskapsmatcher inför höstens VM kval föll danskfödde Jon Dahl Tomassons svenska landslag med 1-0. Ett historiskt magplask för blågult – och vad värre är.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.