Handler om å bygge profilverdien

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Medierna ska å sin sida skapa hög trafik i digitala medier och höga tittarsiffror på TV. För att göra det behöver de idrottare med ett starkt och tydligt definierat profilvärde. Lasse Gimnes är en av de främstaidrottsagenterna i Norge. Numera är han också ny krönikör här på Idrottens Affärer. Lassen driver sitt eget kommunikasjonsselskap GimCom AS med vekt på kommunikasjon/PR, forretningsutvikling og sponsing och har klienter som Karsten Warholm (friidrett), Johannes Høsflot Klæbo (langrenn), Christian Sørum (beachvolleyball) og Anders Mol (beachvolleyball. Lasse Gimsnes inleder med att skriva om profiliering av idrottare.

Johannes Høsflot, den duveräna skidåksren är en av Gimnes klienter. Foto: Beate Oma Dahle/NTB

Våre største idrettsprofiler skaper stadig større markedsverdier. Ikke bare for seg selv, men for idretten som helhet. Stikkordene er prestasjon, verdier og eksponering.

 Markedsverdien til de største idrettsstjernene er selvsagt basert på unike prestasjoner på idrettsarenaen. Men det skal mer til for å bygge merkevarer og markedsverdier.

 Spesielt for individuelle idrettsutøver, som har sponsing og eventinntekter som sine sterkeste inntektsstrømmer, er det å eksponere verdier av ypperste klasse en forutsetning for å bygge markedsverdi.

Profilverdi er vel så viktig

 Vi har lenge sett en utvikling hvor profilverdi er vel så viktig som prestasjonsverdi for å få plass i redaksjonelle medier. Mange topputøvere setter ikke dagsorden i redaksjonelle medier, rett og slett fordi profilverdien ikke er høy nok. Eller sagt på en annen måtte. De skaper ikke trafikk på nettet eller seertall på TV.

 Mediene på sin side skal skape høy trafikk i digitale medier og høye seertall på TV. For å gjøre det, trenger de idrettsutøvere med en sterk og klart definert profilverdi. Prestasjon er selvsagt særdeles viktig. Men profilverdi i attraktive målgrupper er også av vesentlig betydning for at mediene skal åpne sine kommunikasjonskanaler for dem.

 Undertegnede benytter begrepene prestasjonsverdi, medieverdi og profilverdi/markedsverdi. Prestasjonsverdiene utvikles av trener sammen med utøver – og gjerne i et miljø som skaper prestasjoner på øverste hylle.

 Medieverdien er den verdien som idrettsstjernene skaper for de respektive mediene. Det være seg høye seertall/brukertall i attraktive målgrupper. For mediene skaper det reklameinntekter og/eller premium-inntekter. Det er lett å se hvilke utøvere som skaper merverdier for mediene. Det å følge medier som NRK, TV 2, VG og Dagbladet i Norge gir raske og gode svar i så måte.

 Men for idrettsutøverne som skal bli profiler med ditto markedsverdi, handler det om å bygge profilverdien. Basisen er å ha attraktive, gode og sunne verdier – som for sponsoren også gir lav risiko. Slikt styrkes markedsverdien. Det er nok av eksempler på idrettsstjerner som har høy medieverdi, men som har fått redusert sin profil- og markedsverdi kraftig på grunn av bristende verdier, som igjen har skapt skandaler, og dermed negative verdier også for sponsorene.

 De fleste toppidrettsutøvere har gode verdier, men ikke mange får kommunisert dem godt nok i redaksjonelle medier, sosiale medier eller i egne kanaler for kommunikasjon.

Bør ha en plan

 Men for å lykkes med eksponeringen, er det viktig med en kommunikasjonsstrategi, både i forhold til redaksjonelle medier, SoMe og egne eide kanaler. Man bør ha en plan. Ikke bare for treningen og prestasjonene, men også for kommunikasjonen.

 Og i den planen er budskap vesentlig – og budskap som signaliserer verdiene til idrettsprofilen eller sponsorobjektet. Mest mulig kontroll på budskap og kommunikasjon er viktig for å lykkes, samt samspill mellom medieplattformene.

 Det være seg internasjonale, nasjonale, regionale og lokale redaksjonelle medier – samt nisjemedier som henvender seg mot beslutningstakere innen sponsing og marked. Samt sosiale medier som YouTube, Instagram, Facebook, LinkedIn med flere.

 Heller ikke egne kanaler for kommunikasjon må glemmes. Det er de kanalene som topputøveren eier og ikke leier, både under og etter sin karriere. For utøverne eier ikke redaksjonelle medier eller sosiale medier. Sine egne eventer, sine egne nettsteder og nyhetsbrev er derimot de mediene som de kan eie, kontrollere og forvalte selv. Her ligger et enormt potensial for mange idrettsprofiler. Det krever litt ressurser, men kan være svært så verdifullt for idrettsprofilene og deres sponsorer, på kort og lang sikt.

Vi ser nå at mange toppidrettsutøvere har utviklet sine egne merkevarer og sine egne inntektsstrømmer gjennom kommunikasjon på ulike medieplattformer. Dette har skapt inntektsstrømmer som sponsorinntekter, eventinntekter, reklameinntekter, men også inntekter gjennom egne merkevarer i form av produkter rettet mot ulike målgrupper.

En positiv sirkel

Men det at idrettsprofiler skaper egne merkevarer med høye markedsverdier, skaper ikke bare verdier for dem selv. Det utvikler idrettens totale sponsorinntekter og finansiering, rettighetsinntekter inkludert. Og sterke merkevarer som toppidrettsutøvere skaper også rekruttering. Dermed får vi en positiv sirkel, både på et taktisk og strategisk nivå.

At idrettsprofiler bygger sterke merkevarer med enorm attraktivitet og markedsmakt, gir ofte positive synergier for idretten som helhet. Idrettsstjernene som merkevarer skaper også bredde og finansiering for idretten – og gir dermed masse tilbake til idrettskulturen.

Idretten har mye å lære av nettopp merkevarebygging og forretningsutvikling som fagområder!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen