Trots tuffa villkor lyckades de ungdomarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I avhandlingen ”Från miljonprogram till högskoleprogram” beskriver Mats Widigson ett antal viktiga faktorer som kan stödja barn och ungdomar i deras utveckling. Vi inom idrotten i samverkan med näringslivet kan lära mycket av Mats avhandling och framför allt, bidra till ett bättre och framtida samhälle.

Låt oss kalla det för ” Vägen till bättring”.

Att mest få titta på - när andra får delta och får berröm. Det finns alltid både vinnare och förlorare och vinnare som dförtjänar omtanke och några ord...

Mats intervjuade vuxna som trots tuffa förhållanden har lyckats bra i livet. Skolans betydelse kan inte nog värderas.

Samtliga intervjuade berättade att de mött en lärare (skulle även kunna vara en ledare inom idrotten) som såg dem, trodde på dem och brydde sig.

Fick uppgifter de klarade

Som ungdomar fick de höra om en värld som de inte kände till och där det fanns omsorgsfulla och förtroendeingivande gränser. De fick också uppgifter i skolan som de klarade av, men inte utan att kämpa och lärarna fanns där som stöd hela tiden. Precis som ledare inom idrotten.

Det visar vilka underverk vi som människor kan göra om vi verkligen ser till att bygga bra och meningsfulla relationer med våra barn och unga. Väsentligt i sammanhanget är att alla som intervjuades beskrev att deras föräldrar, respektive ledare på fritiden, uppmanade och stöttade dom.  

Det här att stödja nyfikenhet och att pröva nya saker borde ingå i alla föräldrautbildningar. Det är egentligen självklart att föräldrar stöttar barnens och ungas vilja att testa och utmana sig själva. Och, att det aldrig finns något som kan kallas misslyckande.

Då lär vi oss att i alla erfarenheter som vi möter uppstår lärdomar och möjlighet till utveckling . Om vi som föräldrar, ledare, arbetskamrater, bryr oss om varandra, gör saker som är utmanande men kan uppnås och att vi vill varandras bästa.

Vi behöver arbeta mer med att skapa nyfikenhet och att hela tiden våga utmana oss själva.  Ansvariga inom ungdomsidrotten behöver fundera över varför barn slutar eller inte ens börjar idrotta därför att det är tråkigt, jobbigt etc.

Blir negativ till idrott

Utslagningen i Idrotten är speciell och problematisk. När ett barn slutar för att de inte får rätt stöd, skapas direkt en person som blir negativ till idrotten.

Vi måste bli bättre på att ta hand om de som inte är bäst som kan ha andra viktiga kvaliteter. Att bli sedd och känna att ledaren bryr sig och vill deras och även kompisens bästa ska vara naturligt och alltid givet. 

Men ungdomar behöver få uppleva känslan att själva vara med och stötta sina lagkamrater så att de når sitt bästa jag som människa och idrottare samt på sikt i sitt yrkesliv.

Under det senaste året har jag lyssnat på politiska partiernas resonemang och inställning till gängkriminalitet. Inget parti, inte ett enda, faktiskt, pratar om civilsamhället och föreningar inom idrott – med allt vad det innebär som en tillgång.

De borde inse att föreningslivet när det är som bäst är en oerhört viktig kraft med sin gemenskap och sitt arbete med folkhälsan. Det är ”vägen till bättring”.

Jag vill även lyfta att företag kan stödja barn och ungdomar genom att vara med och skapa drömmar om ett framtida yrkesliv. Näringslivet kan och borde vara mera delaktigt, helt enkelt. Via idrotten kan mycket åstadkommas med något större medel. 

Socialarbetare, poliser, lärare är viktiga men de kan aldrig ersätta idrottens olika arenor. Jag vill se en helt annan förståelse för de behov som finns, oavsett om det är i förorten eller på landsbygden.En förutsättning är att föreningar i förorten får ta del av de pengar som politiker vill satsa för att motverka ungdomskriminalitet

Jan Mellgren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.