Trots tuffa villkor lyckades de ungdomarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I avhandlingen ”Från miljonprogram till högskoleprogram” beskriver Mats Widigson ett antal viktiga faktorer som kan stödja barn och ungdomar i deras utveckling. Vi inom idrotten i samverkan med näringslivet kan lära mycket av Mats avhandling och framför allt, bidra till ett bättre och framtida samhälle.

Låt oss kalla det för ” Vägen till bättring”.

Att mest få titta på - när andra får delta och får berröm. Det finns alltid både vinnare och förlorare och vinnare som dförtjänar omtanke och några ord...

Mats intervjuade vuxna som trots tuffa förhållanden har lyckats bra i livet. Skolans betydelse kan inte nog värderas.

Samtliga intervjuade berättade att de mött en lärare (skulle även kunna vara en ledare inom idrotten) som såg dem, trodde på dem och brydde sig.

Fick uppgifter de klarade

Som ungdomar fick de höra om en värld som de inte kände till och där det fanns omsorgsfulla och förtroendeingivande gränser. De fick också uppgifter i skolan som de klarade av, men inte utan att kämpa och lärarna fanns där som stöd hela tiden. Precis som ledare inom idrotten.

Det visar vilka underverk vi som människor kan göra om vi verkligen ser till att bygga bra och meningsfulla relationer med våra barn och unga. Väsentligt i sammanhanget är att alla som intervjuades beskrev att deras föräldrar, respektive ledare på fritiden, uppmanade och stöttade dom.  

Det här att stödja nyfikenhet och att pröva nya saker borde ingå i alla föräldrautbildningar. Det är egentligen självklart att föräldrar stöttar barnens och ungas vilja att testa och utmana sig själva. Och, att det aldrig finns något som kan kallas misslyckande.

Då lär vi oss att i alla erfarenheter som vi möter uppstår lärdomar och möjlighet till utveckling . Om vi som föräldrar, ledare, arbetskamrater, bryr oss om varandra, gör saker som är utmanande men kan uppnås och att vi vill varandras bästa.

Vi behöver arbeta mer med att skapa nyfikenhet och att hela tiden våga utmana oss själva.  Ansvariga inom ungdomsidrotten behöver fundera över varför barn slutar eller inte ens börjar idrotta därför att det är tråkigt, jobbigt etc.

Blir negativ till idrott

Utslagningen i Idrotten är speciell och problematisk. När ett barn slutar för att de inte får rätt stöd, skapas direkt en person som blir negativ till idrotten.

Vi måste bli bättre på att ta hand om de som inte är bäst som kan ha andra viktiga kvaliteter. Att bli sedd och känna att ledaren bryr sig och vill deras och även kompisens bästa ska vara naturligt och alltid givet. 

Men ungdomar behöver få uppleva känslan att själva vara med och stötta sina lagkamrater så att de når sitt bästa jag som människa och idrottare samt på sikt i sitt yrkesliv.

Under det senaste året har jag lyssnat på politiska partiernas resonemang och inställning till gängkriminalitet. Inget parti, inte ett enda, faktiskt, pratar om civilsamhället och föreningar inom idrott – med allt vad det innebär som en tillgång.

De borde inse att föreningslivet när det är som bäst är en oerhört viktig kraft med sin gemenskap och sitt arbete med folkhälsan. Det är ”vägen till bättring”.

Jag vill även lyfta att företag kan stödja barn och ungdomar genom att vara med och skapa drömmar om ett framtida yrkesliv. Näringslivet kan och borde vara mera delaktigt, helt enkelt. Via idrotten kan mycket åstadkommas med något större medel. 

Socialarbetare, poliser, lärare är viktiga men de kan aldrig ersätta idrottens olika arenor. Jag vill se en helt annan förståelse för de behov som finns, oavsett om det är i förorten eller på landsbygden.En förutsättning är att föreningar i förorten får ta del av de pengar som politiker vill satsa för att motverka ungdomskriminalitet

Jan Mellgren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.