I Idrotten utvecklas personen och samhället

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är dags nu, låt oss göra 2022 till startpunkten för bättre samarbete mellan oss föreningar och näringslivet. Jag är helt övertygad om att vi tillsammans kan lyckas med att utveckla Sverige till det trygga och stabila land vi vill ha. 

Vii kan bygga ett land där människor kan utvecklas till sin fulla potential. Jag bjuder in näringsliv, offentliga verksamheter och universiteten till ett samarbete för att bygga drömmar och skapa drivkrafter hos barn och ungdomar.

Träning i Göteborg HC. Runt 170 tjejer ingår i klubbens verksamhet, Tjejer som kommer från ca 30 länder. Villkoren skiljer sig helt mot de flesta ishockeyklubbar. Foto: Tommy Holl

Vi kan ta ett gemensamt ansvar för att alla barn och ungdomar ska växa upp i en positiv miljö där ingen väljer att tillhöra den kriminella världen. 

Jag vill se att vi tillsammans tar ansvar för våra mänskliga rättigheter där alla människor är har lika i värde och rättigheter och att alla utrustas med förnuft och samvete och att alla agerar i en anda av gemenskap. 

Jämställdhet ska vara naturlig

Det finns mörka dagar där jag ser att utvecklingen går åt fel håll med polariseringar där vi ställer grupper mot varandra och där det ropas ut slagkraftiga och röstfiskande förslag som bygger på starka förenklingar av det som sker runt omkring oss. 

Jag ser hur fanatiker av alla slag tar sig större och större utrymme och jag vill tillsammans med näringslivet vända utvecklingen så att vi ser jämställdhet som naturligt. Där vi ser att olika tankar berikar oss och ses som tillgångar inte problem. 

Vi vet idag att i samhällen med hög tolerans där vi tar ansvar för våra mänskliga skyldigheter kan olikhet vändas till kreativitet och nya lösningar. 

Kriminalitet ska bekämpas det är vi eniga om och vi söker åtgärder, inför valåret som kommer hör jag hur politiken överträffa varandra i löften om hårdare tag, fler poliser, fler fängelser etc.   

Idrottare blir förebilder

Vi måste bekämpa kriminalitet i alla dess former men vi ska göra det med kunskap och ta del hjälp av forskningen. Gängkriminalitet är inget nytt, redan 1927 skrev Fredric Trashers om kriminella gäng. Hans studier visade på att gängen var ett resultat av låg ekonomisk tillgång och socialt splittrade samhällen. 

Majoriteten av de som var kriminella var pojkar, som enligt Fredric inte hade andra möjligheter i dessa splittrade och fattiga samhällsområden. Han menade också att gängen hålls vid liv med hjälp av det omgivande samhället och det är även en produkt av samhället. enligt gängets värderingar kan göra en kriminell handling för gängets skull. 

Det handlar om att människor, alltså vi som köper droger, smuggelgods stulna föremål etc. Vi kan med andra ord medverka till att minska deras ekonomi genom att inte köpa droger och stöldgods. 

Vi inom idrotten och näringslivet kan göra skillnad. Idrotten måste hitta vägar att åter bli en idrott för alla där bredd och elit är kommunicerande kärl. Vi behöver skapa starka inbjudande miljöer som skapar plats för alla. Miljöer där inga barn eller ungdomar stängs ute för att föräldrarna inte kan betala kostnaderna för att delta. 

Våra barn och unga behöver förebilder och alla idrottare borde vara med och jobba med barn och ungdomar, de kan tända glittret i barns ögon och skapa drömmar och drivkrafter. 

Om vi får stöd...

Vi i Göteborg HC försöker ändra på detta men vi saknar ekonomiska förutsättningar för att ta de steg som krävs. Vi behöver stöd från näringslivet om vi ska lyckas.

Vi behöver modiga företag som kliver fram från vackra deklarationer på hemsidor om jämställdhet till att ta steget fullt ut och vara med och bygga ett föreningsliv och samhälle där framtidens innovativa medarbetare och medborgare utvecklas. 

Vi behöver företag som skapar drömmar om att ”allt är möjligt” så att innovativa entreprenörer växer upp och bidrar till fler arbetstillfällen och en stark välfärd.  

Vi behöver företag som skapar drömmar genom att öppna dörrar till deras arbetsplatser där barn och unga får upptäcka vilken bredd och vilka möjligheter som finns i våra företag. 

Vi behöver företag som är med och skapar förutsättningar för att idrotta hela livet och att alla har en arbetsplats att gå till där man upplever gemenskap och att just jag som person är viktig. 

Vi behöver företag som ser behovet av att elitidrottare och era medarbetare finns som förebilder nära barn och unga i förorter, i föreningar och på skolor. Vi har idéer om hur det ska genomföras och tillsammans kan vi förändra och skapa något nytt och större än det vi gör idag. 

Du som företagare och jag som föreningsmänniska måste bli en del av den förändring vi vill se eller för att fritt tolka Eleanor Roosevelt hur hon såg på mänskliga rättigheter (fritt tolkat):

De mänskliga rättigheterna börjar på små ställen, nära hemmet - så nära och så små att de inte kan ses på några kartor över världen. Mänskliga rättigheterna finns i grannskapet där hen bor, går i skolan eller på företaget där hen arbetar. 

Alla söker lika värdighet

Varje man, kvinna och barn söker rättvisa, lika möjligheter, lika värdighet utan diskriminering. Om inte dessa rättigheter har mening där har de liten betydelse. 

2022 kan bli året då vi tillsammans förändras och omsätter våra mänskliga rättigheter till handlingens praktik. En praktik där inga barn eller unga ställs utanför på grund av att föräldrarna inte har råd. En praktik där förebilder från näringsliv och idrotten är nära och levande förebilder som bygger drömmar och framtidstro. Arbetar vi tillsammans är all möjligt.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Den 24 november avled ishockeylegendaren Börje Salming i sviterna av nervsjukdomen ALS. Börje Salming har hyllats stort ända sedan han berättade att han drabbats av sjukdomen under sommaren 2022. På lördag den 11 februari arrangerar TV4, Brynäs och Börje Salming ALS-stiftelse hyllningsmatchen Game for Börje i legendarens minne, där pengar samlas in till ALS-forskning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.