Inte undra på att VM och OS blir fel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är verkligt upprörande med så många VM och OS i diktaturer, alltså på fel platser.

Vi kan tycka vad vi vill om Ungerns och Polens utveckling, men Europa och Nordamerika är ändå mycket mer demokratiska och fria från korruption än de flesta länder.  Samtidigt har ordföranden i IOK och FIFA nästan alltid varit en europé eller en amerikan.  

Såna koloniala vanor går förstås inte för sig i längden.  Internationella organisationer måste återspegla världen.  Framför allt är de stora asiatiska länderna och Afrika grovt underrepresenterade.  

Det måste bli fler delegater från stora länder som Indonesien, Indien, Kina, Pakistan, Bangladesh, Etiopien och Nigeria. Men då blir det nästan oundvikligen lättare för rika diktatorer som Qatars Emir, Tamim bin Hamad Al Thani, Rysslands Vladimir Putin eller Kinas Xi Jinping att köpa sig ett VM eller ett OS. Fattiga människor är lättare att muta än rika och fattiga diktaturer är mer korrumperade än rika demokratier. 

Jag tror vår enda chans att bromsa den utvecklingen är via TV. Diktatorer vill nå ut med en polerad bild av sina länder, och TV-rättigheterna står för en del av notan (även om de pengarna i Qatars fall nog försvinner i det enorma bygget).  

Både VM i Ryssland och i Qatar har alla vi svenska skattebetalare stött finansiellt via SVT, och när vi tittar på reklamen i TV4.  

De pengarna är redan utbetalade, så det gör nog inte någon större nytta att bojkotta de här TV-sändningarna nu. 

Men i framtiden skulle alla vi som älskar både idrott och demokrati kunna kräva av TV-bolagen att de åtminstone halverar sina bud på idrott i hårda diktaturer.  Vi skulle till och med kunna säga att vi vägrar se mer diktatur-kramande TV. 

En sån bojkott kan jag ställa upp på efter matchen mot Polen i mars…eftersom Sverige åkte ut ur VM. 

Efter Qatar blir det ju VM i Nordamerika, och sen är det OS i Paris, men efter det. Då kan det vara dags att bojkotta turneringen i…Pyongyang? 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.