Inte undra på att VM och OS blir fel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är verkligt upprörande med så många VM och OS i diktaturer, alltså på fel platser.

Vi kan tycka vad vi vill om Ungerns och Polens utveckling, men Europa och Nordamerika är ändå mycket mer demokratiska och fria från korruption än de flesta länder.  Samtidigt har ordföranden i IOK och FIFA nästan alltid varit en europé eller en amerikan.  

Såna koloniala vanor går förstås inte för sig i längden.  Internationella organisationer måste återspegla världen.  Framför allt är de stora asiatiska länderna och Afrika grovt underrepresenterade.  

Det måste bli fler delegater från stora länder som Indonesien, Indien, Kina, Pakistan, Bangladesh, Etiopien och Nigeria. Men då blir det nästan oundvikligen lättare för rika diktatorer som Qatars Emir, Tamim bin Hamad Al Thani, Rysslands Vladimir Putin eller Kinas Xi Jinping att köpa sig ett VM eller ett OS. Fattiga människor är lättare att muta än rika och fattiga diktaturer är mer korrumperade än rika demokratier. 

Jag tror vår enda chans att bromsa den utvecklingen är via TV. Diktatorer vill nå ut med en polerad bild av sina länder, och TV-rättigheterna står för en del av notan (även om de pengarna i Qatars fall nog försvinner i det enorma bygget).  

Både VM i Ryssland och i Qatar har alla vi svenska skattebetalare stött finansiellt via SVT, och när vi tittar på reklamen i TV4.  

De pengarna är redan utbetalade, så det gör nog inte någon större nytta att bojkotta de här TV-sändningarna nu. 

Men i framtiden skulle alla vi som älskar både idrott och demokrati kunna kräva av TV-bolagen att de åtminstone halverar sina bud på idrott i hårda diktaturer.  Vi skulle till och med kunna säga att vi vägrar se mer diktatur-kramande TV. 

En sån bojkott kan jag ställa upp på efter matchen mot Polen i mars…eftersom Sverige åkte ut ur VM. 

Efter Qatar blir det ju VM i Nordamerika, och sen är det OS i Paris, men efter det. Då kan det vara dags att bojkotta turneringen i…Pyongyang? 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.