Inte undra på att VM och OS blir fel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är verkligt upprörande med så många VM och OS i diktaturer, alltså på fel platser.

Vi kan tycka vad vi vill om Ungerns och Polens utveckling, men Europa och Nordamerika är ändå mycket mer demokratiska och fria från korruption än de flesta länder.  Samtidigt har ordföranden i IOK och FIFA nästan alltid varit en europé eller en amerikan.  

Såna koloniala vanor går förstås inte för sig i längden.  Internationella organisationer måste återspegla världen.  Framför allt är de stora asiatiska länderna och Afrika grovt underrepresenterade.  

Det måste bli fler delegater från stora länder som Indonesien, Indien, Kina, Pakistan, Bangladesh, Etiopien och Nigeria. Men då blir det nästan oundvikligen lättare för rika diktatorer som Qatars Emir, Tamim bin Hamad Al Thani, Rysslands Vladimir Putin eller Kinas Xi Jinping att köpa sig ett VM eller ett OS. Fattiga människor är lättare att muta än rika och fattiga diktaturer är mer korrumperade än rika demokratier. 

Jag tror vår enda chans att bromsa den utvecklingen är via TV. Diktatorer vill nå ut med en polerad bild av sina länder, och TV-rättigheterna står för en del av notan (även om de pengarna i Qatars fall nog försvinner i det enorma bygget).  

Både VM i Ryssland och i Qatar har alla vi svenska skattebetalare stött finansiellt via SVT, och när vi tittar på reklamen i TV4.  

De pengarna är redan utbetalade, så det gör nog inte någon större nytta att bojkotta de här TV-sändningarna nu. 

Men i framtiden skulle alla vi som älskar både idrott och demokrati kunna kräva av TV-bolagen att de åtminstone halverar sina bud på idrott i hårda diktaturer.  Vi skulle till och med kunna säga att vi vägrar se mer diktatur-kramande TV. 

En sån bojkott kan jag ställa upp på efter matchen mot Polen i mars…eftersom Sverige åkte ut ur VM. 

Efter Qatar blir det ju VM i Nordamerika, och sen är det OS i Paris, men efter det. Då kan det vara dags att bojkotta turneringen i…Pyongyang? 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.