Trängsel, då är det som allra bäst!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På en bra fest är det trångt, eller hur? Tänk själv på dina fem roligaste fester. Jag gissar att åtminstone fyra av dem var det trångt. 

I alla stora idrottsevenemang som Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Tjejmilen, Vasaloppet, Vansbro och Vättern runt är det också trångt. Helst ska det vara trångt även för publiken, som när maratonlöparna passerar Kungsträdgården. Då är det fest! 

På en bra fest är det trångt, eller hur? Tänk själv på dina fem roligaste fester. Jag gissar att åtminstone fyra av dem var det trångt. 

I alla stora idrottsevenemang som Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Tjejmilen, Vasaloppet, Vansbro och Vättern runt är det också trångt. Helst ska det vara trångt även för publiken, som när maratonlöparna passerar Kungsträdgården. Då är det fest! 

Trångt - och festligt

På läktaren när Hammarby möter AIK är vi trygga med att det blir trångt och festligt.  Trängseln behövs för stämningen, och när vi vet att det blir trångt så går vi dit. Det blir en självuppfyllande profetia.  

Min goda basket-vän Yacouba Barry i Vision Generation Basket påminde mig om att precis samma regel gäller för träningar. På de flesta av de bästa träningarna har det varit trångt i hallen. 

Trängsel ger puls. Det är roligt, svettigt och vi tvingas samarbeta. På Spånga IP igår kväll tränade fem klubbar från fyra idrotter. Ishockey, fotboll, friidrott*2 och boxning. Sju tränare som informellt frågade varandra ”vad ska ni köra?” och så anpassade vi oss till varandra. Ingen sa ”vi har bokat arenan”.  Flödet av idrottare på banorna och gräset gjorde träningen roligare för alla. 

Men just nu sitter tusentals sportchefer och bokar hallar för att undvika just trängsel i höst och vinter. I Järva bokas de tre fullstora hallarna först, fast en överlägsen majoritet av träningarna är för småbarn.  Tio-femton sjuåringar i en fullstor baskethall; det är bara ödsligt. Ödsligt och tråkigt. 

Där behöver det vara minst 40 barn för att det ska bli puls.  Helst skulle de fullstora hallarna bara få bokas för 14 år och uppåt. Då skulle det bli något för småbarnen att se fram emot, som när jag för första gången kom in på Stockholms Stadion. Då var jag 15 år och upplevelsen var fantastisk. 

Där det är folk - På Stadion

Det var trångt på Stadions löparbanor. De flesta av Stockholms löpare tränade där. Linda Haglund var oftast där fast hon tävlade för Hanviken i Tyresö. Hon samsades med löpare från hela Stockholm. Sprinters, maratonlöpare och allt däremellan. Jag åkte själv dit från Täby. En vanlig onsdagskväll kunde hundra löpare springa olika intervaller på Stadion. 

Sen dess har löpningen vuxit explosionsartat.  Var femte svensk och var fjärde stockholmare springer åtminstone två gånger i veckan. I varenda förort står arenor, men det är bara på Stockholm Stadion det är fest.  Från nationell elit till motionärer. Där kan du gå in och se dig om så hittar du nog ett gäng som springer ett intervallpass som passar dig. 

Thomas Ejderhov

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.