Trängsel, då är det som allra bäst!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På en bra fest är det trångt, eller hur? Tänk själv på dina fem roligaste fester. Jag gissar att åtminstone fyra av dem var det trångt. 

I alla stora idrottsevenemang som Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Tjejmilen, Vasaloppet, Vansbro och Vättern runt är det också trångt. Helst ska det vara trångt även för publiken, som när maratonlöparna passerar Kungsträdgården. Då är det fest! 

På en bra fest är det trångt, eller hur? Tänk själv på dina fem roligaste fester. Jag gissar att åtminstone fyra av dem var det trångt. 

I alla stora idrottsevenemang som Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Tjejmilen, Vasaloppet, Vansbro och Vättern runt är det också trångt. Helst ska det vara trångt även för publiken, som när maratonlöparna passerar Kungsträdgården. Då är det fest! 

Trångt - och festligt

På läktaren när Hammarby möter AIK är vi trygga med att det blir trångt och festligt.  Trängseln behövs för stämningen, och när vi vet att det blir trångt så går vi dit. Det blir en självuppfyllande profetia.  

Min goda basket-vän Yacouba Barry i Vision Generation Basket påminde mig om att precis samma regel gäller för träningar. På de flesta av de bästa träningarna har det varit trångt i hallen. 

Trängsel ger puls. Det är roligt, svettigt och vi tvingas samarbeta. På Spånga IP igår kväll tränade fem klubbar från fyra idrotter. Ishockey, fotboll, friidrott*2 och boxning. Sju tränare som informellt frågade varandra ”vad ska ni köra?” och så anpassade vi oss till varandra. Ingen sa ”vi har bokat arenan”.  Flödet av idrottare på banorna och gräset gjorde träningen roligare för alla. 

Men just nu sitter tusentals sportchefer och bokar hallar för att undvika just trängsel i höst och vinter. I Järva bokas de tre fullstora hallarna först, fast en överlägsen majoritet av träningarna är för småbarn.  Tio-femton sjuåringar i en fullstor baskethall; det är bara ödsligt. Ödsligt och tråkigt. 

Där behöver det vara minst 40 barn för att det ska bli puls.  Helst skulle de fullstora hallarna bara få bokas för 14 år och uppåt. Då skulle det bli något för småbarnen att se fram emot, som när jag för första gången kom in på Stockholms Stadion. Då var jag 15 år och upplevelsen var fantastisk. 

Där det är folk - På Stadion

Det var trångt på Stadions löparbanor. De flesta av Stockholms löpare tränade där. Linda Haglund var oftast där fast hon tävlade för Hanviken i Tyresö. Hon samsades med löpare från hela Stockholm. Sprinters, maratonlöpare och allt däremellan. Jag åkte själv dit från Täby. En vanlig onsdagskväll kunde hundra löpare springa olika intervaller på Stadion. 

Sen dess har löpningen vuxit explosionsartat.  Var femte svensk och var fjärde stockholmare springer åtminstone två gånger i veckan. I varenda förort står arenor, men det är bara på Stockholm Stadion det är fest.  Från nationell elit till motionärer. Där kan du gå in och se dig om så hittar du nog ett gäng som springer ett intervallpass som passar dig. 

Thomas Ejderhov

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Sports Media-byrån Spring Media fortsätter att expandera och förstärker nu sin internationella säljorganisation via nyanställningar.

"Vi håller snabbt på att bli en verkligt global fullservicebyrå, framhåller Tobias Osmund, VD för Spring Media Group

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Riksidrottsmöte i Uppsala med 700 personer, alla med makt, då är det lätt för de oinitierade att tro att de handlar mycket om sport och beslut som berikar åskådarna. Och visst gynnas arenaidrotten, men först i andra Tidigare stämmor har huvudsakligen handlat om ekonomi och fördelning av pengarna, men nu är det fokus på värdegrundsfrågor och Hållbarhetsarbete.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.