Trängsel, då är det som allra bäst!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På en bra fest är det trångt, eller hur? Tänk själv på dina fem roligaste fester. Jag gissar att åtminstone fyra av dem var det trångt. 

I alla stora idrottsevenemang som Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Tjejmilen, Vasaloppet, Vansbro och Vättern runt är det också trångt. Helst ska det vara trångt även för publiken, som när maratonlöparna passerar Kungsträdgården. Då är det fest! 

På en bra fest är det trångt, eller hur? Tänk själv på dina fem roligaste fester. Jag gissar att åtminstone fyra av dem var det trångt. 

I alla stora idrottsevenemang som Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Tjejmilen, Vasaloppet, Vansbro och Vättern runt är det också trångt. Helst ska det vara trångt även för publiken, som när maratonlöparna passerar Kungsträdgården. Då är det fest! 

Trångt - och festligt

På läktaren när Hammarby möter AIK är vi trygga med att det blir trångt och festligt.  Trängseln behövs för stämningen, och när vi vet att det blir trångt så går vi dit. Det blir en självuppfyllande profetia.  

Min goda basket-vän Yacouba Barry i Vision Generation Basket påminde mig om att precis samma regel gäller för träningar. På de flesta av de bästa träningarna har det varit trångt i hallen. 

Trängsel ger puls. Det är roligt, svettigt och vi tvingas samarbeta. På Spånga IP igår kväll tränade fem klubbar från fyra idrotter. Ishockey, fotboll, friidrott*2 och boxning. Sju tränare som informellt frågade varandra ”vad ska ni köra?” och så anpassade vi oss till varandra. Ingen sa ”vi har bokat arenan”.  Flödet av idrottare på banorna och gräset gjorde träningen roligare för alla. 

Men just nu sitter tusentals sportchefer och bokar hallar för att undvika just trängsel i höst och vinter. I Järva bokas de tre fullstora hallarna först, fast en överlägsen majoritet av träningarna är för småbarn.  Tio-femton sjuåringar i en fullstor baskethall; det är bara ödsligt. Ödsligt och tråkigt. 

Där behöver det vara minst 40 barn för att det ska bli puls.  Helst skulle de fullstora hallarna bara få bokas för 14 år och uppåt. Då skulle det bli något för småbarnen att se fram emot, som när jag för första gången kom in på Stockholms Stadion. Då var jag 15 år och upplevelsen var fantastisk. 

Där det är folk - På Stadion

Det var trångt på Stadions löparbanor. De flesta av Stockholms löpare tränade där. Linda Haglund var oftast där fast hon tävlade för Hanviken i Tyresö. Hon samsades med löpare från hela Stockholm. Sprinters, maratonlöpare och allt däremellan. Jag åkte själv dit från Täby. En vanlig onsdagskväll kunde hundra löpare springa olika intervaller på Stadion. 

Sen dess har löpningen vuxit explosionsartat.  Var femte svensk och var fjärde stockholmare springer åtminstone två gånger i veckan. I varenda förort står arenor, men det är bara på Stockholm Stadion det är fest.  Från nationell elit till motionärer. Där kan du gå in och se dig om så hittar du nog ett gäng som springer ett intervallpass som passar dig. 

Thomas Ejderhov

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.