Trängsel, då är det som allra bäst!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På en bra fest är det trångt, eller hur? Tänk själv på dina fem roligaste fester. Jag gissar att åtminstone fyra av dem var det trångt. 

I alla stora idrottsevenemang som Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Tjejmilen, Vasaloppet, Vansbro och Vättern runt är det också trångt. Helst ska det vara trångt även för publiken, som när maratonlöparna passerar Kungsträdgården. Då är det fest! 

På en bra fest är det trångt, eller hur? Tänk själv på dina fem roligaste fester. Jag gissar att åtminstone fyra av dem var det trångt. 

I alla stora idrottsevenemang som Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Tjejmilen, Vasaloppet, Vansbro och Vättern runt är det också trångt. Helst ska det vara trångt även för publiken, som när maratonlöparna passerar Kungsträdgården. Då är det fest! 

Trångt - och festligt

På läktaren när Hammarby möter AIK är vi trygga med att det blir trångt och festligt.  Trängseln behövs för stämningen, och när vi vet att det blir trångt så går vi dit. Det blir en självuppfyllande profetia.  

Min goda basket-vän Yacouba Barry i Vision Generation Basket påminde mig om att precis samma regel gäller för träningar. På de flesta av de bästa träningarna har det varit trångt i hallen. 

Trängsel ger puls. Det är roligt, svettigt och vi tvingas samarbeta. På Spånga IP igår kväll tränade fem klubbar från fyra idrotter. Ishockey, fotboll, friidrott*2 och boxning. Sju tränare som informellt frågade varandra ”vad ska ni köra?” och så anpassade vi oss till varandra. Ingen sa ”vi har bokat arenan”.  Flödet av idrottare på banorna och gräset gjorde träningen roligare för alla. 

Men just nu sitter tusentals sportchefer och bokar hallar för att undvika just trängsel i höst och vinter. I Järva bokas de tre fullstora hallarna först, fast en överlägsen majoritet av träningarna är för småbarn.  Tio-femton sjuåringar i en fullstor baskethall; det är bara ödsligt. Ödsligt och tråkigt. 

Där behöver det vara minst 40 barn för att det ska bli puls.  Helst skulle de fullstora hallarna bara få bokas för 14 år och uppåt. Då skulle det bli något för småbarnen att se fram emot, som när jag för första gången kom in på Stockholms Stadion. Då var jag 15 år och upplevelsen var fantastisk. 

Där det är folk - På Stadion

Det var trångt på Stadions löparbanor. De flesta av Stockholms löpare tränade där. Linda Haglund var oftast där fast hon tävlade för Hanviken i Tyresö. Hon samsades med löpare från hela Stockholm. Sprinters, maratonlöpare och allt däremellan. Jag åkte själv dit från Täby. En vanlig onsdagskväll kunde hundra löpare springa olika intervaller på Stadion. 

Sen dess har löpningen vuxit explosionsartat.  Var femte svensk och var fjärde stockholmare springer åtminstone två gånger i veckan. I varenda förort står arenor, men det är bara på Stockholm Stadion det är fest.  Från nationell elit till motionärer. Där kan du gå in och se dig om så hittar du nog ett gäng som springer ett intervallpass som passar dig. 

Thomas Ejderhov

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Speedwaymästarna Smederna firade sitt sjätte SM-guld med 2 000 jublande fans på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagen. 1973,1977,2017, 2018, 2019, 2022, utgör klubbens praktfulla mästarrad.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.