Trängsel, då är det som allra bäst!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På en bra fest är det trångt, eller hur? Tänk själv på dina fem roligaste fester. Jag gissar att åtminstone fyra av dem var det trångt. 

I alla stora idrottsevenemang som Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Tjejmilen, Vasaloppet, Vansbro och Vättern runt är det också trångt. Helst ska det vara trångt även för publiken, som när maratonlöparna passerar Kungsträdgården. Då är det fest! 

På en bra fest är det trångt, eller hur? Tänk själv på dina fem roligaste fester. Jag gissar att åtminstone fyra av dem var det trångt. 

I alla stora idrottsevenemang som Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Tjejmilen, Vasaloppet, Vansbro och Vättern runt är det också trångt. Helst ska det vara trångt även för publiken, som när maratonlöparna passerar Kungsträdgården. Då är det fest! 

Trångt - och festligt

På läktaren när Hammarby möter AIK är vi trygga med att det blir trångt och festligt.  Trängseln behövs för stämningen, och när vi vet att det blir trångt så går vi dit. Det blir en självuppfyllande profetia.  

Min goda basket-vän Yacouba Barry i Vision Generation Basket påminde mig om att precis samma regel gäller för träningar. På de flesta av de bästa träningarna har det varit trångt i hallen. 

Trängsel ger puls. Det är roligt, svettigt och vi tvingas samarbeta. På Spånga IP igår kväll tränade fem klubbar från fyra idrotter. Ishockey, fotboll, friidrott*2 och boxning. Sju tränare som informellt frågade varandra ”vad ska ni köra?” och så anpassade vi oss till varandra. Ingen sa ”vi har bokat arenan”.  Flödet av idrottare på banorna och gräset gjorde träningen roligare för alla. 

Men just nu sitter tusentals sportchefer och bokar hallar för att undvika just trängsel i höst och vinter. I Järva bokas de tre fullstora hallarna först, fast en överlägsen majoritet av träningarna är för småbarn.  Tio-femton sjuåringar i en fullstor baskethall; det är bara ödsligt. Ödsligt och tråkigt. 

Där behöver det vara minst 40 barn för att det ska bli puls.  Helst skulle de fullstora hallarna bara få bokas för 14 år och uppåt. Då skulle det bli något för småbarnen att se fram emot, som när jag för första gången kom in på Stockholms Stadion. Då var jag 15 år och upplevelsen var fantastisk. 

Där det är folk - På Stadion

Det var trångt på Stadions löparbanor. De flesta av Stockholms löpare tränade där. Linda Haglund var oftast där fast hon tävlade för Hanviken i Tyresö. Hon samsades med löpare från hela Stockholm. Sprinters, maratonlöpare och allt däremellan. Jag åkte själv dit från Täby. En vanlig onsdagskväll kunde hundra löpare springa olika intervaller på Stadion. 

Sen dess har löpningen vuxit explosionsartat.  Var femte svensk och var fjärde stockholmare springer åtminstone två gånger i veckan. I varenda förort står arenor, men det är bara på Stockholm Stadion det är fest.  Från nationell elit till motionärer. Där kan du gå in och se dig om så hittar du nog ett gäng som springer ett intervallpass som passar dig. 

Thomas Ejderhov

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I i Mjällby AIF finns i dag en stolthet och förväntan som kommer att vägleda klubben framöver.Fullt berättigat eftersom klubben är så stärkt.  AIF har presenterat ett  stort och unikt samarbete med Mellby Gård AB som går in som huvudsponsor till föreningen från och med 2024. Parterna har tecknat ett avtal som sträcker sig fram till och med 2027. Det är klubbens största sponsorkontraktet någonsin.

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen