Uppriktigt, hur var vi själva som unga?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Kommer du ihåg när du var 24 år?  

Blev det någon spontan fest och kanske någon "bortamatch" som innebar att du kom hem först morgonen efter?

Mikael Ymerm avstängd i 18 månader, en skoningslös dom. Foto: TT

Klockan fem en morgon ringde dopingkontrollanterna på. De skulle testa Nappe, men han var inte på plats. Som tur var vaknade Musse, som visste var Nappe var. Den gången var pricken nära.  Dopingkontrollanterna väntar inte många minuter.

För en gift gammal gubbe med fasta tider kan det vara svårt att förstå hur en elitidrottare som Mikael Ymer kan missa tre kontroller.  Mitt schema skulle vara väldigt lätt för kontrollanter att följa, men om jag tänker tillbaka på min ungdom så tror jag att jag förstår.

Ungdomligt slarv

Jag har sympati för alla som missar tre kontroller eftersom jag själv skulle ha gjort det...då. Nu är det inget problem, men nu är International Doping Test Management inte intresserade av var jag är.  Vi gamla gubbar kan väl åtminstone visa lite förståelse för de som missar att säga till att "nu följer jag med den här trevliga tjejen hem" och sen en timme senare "nej, det blev inget besök i Farsta inatt, jag är nog hemma om en timme".  

OM vi istället kräver att våra idrottsstjärnor att de lever som munkar, då får vi tråkiga stjärnor. Det vill jag inte ha.  Hellre en och annan som blir avstängd på grund av vanligt, ungdomligt slarv.  

Så vad ska vi göra?

Lägga ner testningen under träningssäsong; Nej absolut inte! De testerna är jätteviktiga för idrottens integritet. Om vi bara testar medaljörerna så är det bara medaljörerna som blir dömda. Det blir lätt en självuppfyllande profetia eftersom ambitiösa idrottare då tror att det är därför de inte blev internationell elit.

De flesta som dopar sig är ju väldigt långt ifrån världselit. Jag kommer ihåg hur jag jämförde min träningsdagbok med världselitens träning och insåg att jag tränade precis lika hårt som de gjorde, men var ljusår ifrån deras resultat. När bronsmedaljören på 10 000m i OS åkte fast för att ha tagit androgena hormoner så tänkte jag att ”jaså, där är skillnaden mellan mig och en medalj i VM”. 

Lätt via Mobilen

Om Vainio hade blivit testad före OS så hade diskvalificeringen inte inneburit samma reklam för androgena steroider.  Då hade jag nog aldrig testat steroider, och då hade jag sluppit få den sämsta säsongen i min karriär.

Men testningen skulle kunna kolla var Mikael Ymers mobil är. Där Mikael Ymers mobiltelefon är, där är ju troligen Mikael Ymer.  

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.