Uppriktigt, hur var vi själva som unga?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Kommer du ihåg när du var 24 år?  

Blev det någon spontan fest och kanske någon "bortamatch" som innebar att du kom hem först morgonen efter?

Mikael Ymerm avstängd i 18 månader, en skoningslös dom. Foto: TT

Klockan fem en morgon ringde dopingkontrollanterna på. De skulle testa Nappe, men han var inte på plats. Som tur var vaknade Musse, som visste var Nappe var. Den gången var pricken nära.  Dopingkontrollanterna väntar inte många minuter.

För en gift gammal gubbe med fasta tider kan det vara svårt att förstå hur en elitidrottare som Mikael Ymer kan missa tre kontroller.  Mitt schema skulle vara väldigt lätt för kontrollanter att följa, men om jag tänker tillbaka på min ungdom så tror jag att jag förstår.

Ungdomligt slarv

Jag har sympati för alla som missar tre kontroller eftersom jag själv skulle ha gjort det...då. Nu är det inget problem, men nu är International Doping Test Management inte intresserade av var jag är.  Vi gamla gubbar kan väl åtminstone visa lite förståelse för de som missar att säga till att "nu följer jag med den här trevliga tjejen hem" och sen en timme senare "nej, det blev inget besök i Farsta inatt, jag är nog hemma om en timme".  

OM vi istället kräver att våra idrottsstjärnor att de lever som munkar, då får vi tråkiga stjärnor. Det vill jag inte ha.  Hellre en och annan som blir avstängd på grund av vanligt, ungdomligt slarv.  

Så vad ska vi göra?

Lägga ner testningen under träningssäsong; Nej absolut inte! De testerna är jätteviktiga för idrottens integritet. Om vi bara testar medaljörerna så är det bara medaljörerna som blir dömda. Det blir lätt en självuppfyllande profetia eftersom ambitiösa idrottare då tror att det är därför de inte blev internationell elit.

De flesta som dopar sig är ju väldigt långt ifrån världselit. Jag kommer ihåg hur jag jämförde min träningsdagbok med världselitens träning och insåg att jag tränade precis lika hårt som de gjorde, men var ljusår ifrån deras resultat. När bronsmedaljören på 10 000m i OS åkte fast för att ha tagit androgena hormoner så tänkte jag att ”jaså, där är skillnaden mellan mig och en medalj i VM”. 

Lätt via Mobilen

Om Vainio hade blivit testad före OS så hade diskvalificeringen inte inneburit samma reklam för androgena steroider.  Då hade jag nog aldrig testat steroider, och då hade jag sluppit få den sämsta säsongen i min karriär.

Men testningen skulle kunna kolla var Mikael Ymers mobil är. Där Mikael Ymers mobiltelefon är, där är ju troligen Mikael Ymer.  

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen