Inte kom fler ungdomar för det

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Vänta bara tills vi börjar vinna matcher. Då kommer ungdomarna. Det är så klubben växer” sa herrlagets tränare. Han var väldigt duktig. Vi vann match efter match i basketens division 1. Men inte kom det några ungdomar. Inte en enda.

Samtidigt startade några tränare en konkurrentklubb.  Medan vi slogs i toppen av division ett var det konkurrentklubben som växte, inte vi.  Konkurrentklubben hade ingen elit.

Ungdomarna gick till konkurrentklubben för att de hade en bra verksamhet.  Deras ledares hela engagemang var hos ngdomarna och deras tränare. Vår sportchefs glöd var hos elitlaget.

Vilken klubb skulle du ha valt för din klubb?

- Den som alla säger har en jättebra verksamhet för barn?

- Den som har ett jättebra elitlag?

F-1 resultaten är helt irrelevanta

Skulle du köpa en Mercedes för att Mercedes gör bra F-1- bilar? När jag ska köpa bil så är F-1 resultaten helt irrelevanta. Samma sak med mina barn. De är lika ointresserade av elit-idrott som de är av att läsa mina gamla Fantomen-tidningar.  

Rent etiskt får förstås Mercedes, Ferrari & Co finansiera sina F-1 stall med hjälp av pengar från sina vanliga bilköpare. De är kommersiella företag.  Musk får skicka bilar till månen om han vill. Det är helt upp till dem.

Men är det lika OK att dina barns medlemsavgifter, din tid i kiosken och dina barns aktivitetsstöd finansierar vuxna mäns idrottande?

Jag är inte så säker på det.  Föräldrars betalvilja är ju inte obegränsad, och inte förmågan heller.

Systemet har i hundra år försvarats med att eliten får barn att börja idrotta.  

Självklart får Nils van der Poel ungdomar att pröva hastighetsskridsko, precis som Ingemar Stenmark fick barn att åka slalom och Björn Borg fick dem att spela tennis. 

Ingen tvekan där, men det var valet av idrott som påverkades; inte att idrotta.  Problemet idag är att allt färre idrottar…alls. 

Därav det etiska dilemmat: OM eliten inte får fler unga att träna, är det då OK att eliten får pengar från ungdomsverksamheten?

Mitt eget exempel ovan är väl rätt tydligt, men då var vi ändå väldigt återhållsamma med vårt elitlag.

så bra betalt för att tvätta kläder

För några år sen satt jag i styrelsen för en fotbollsklubb och tappade luften när de pratade om lönen till killen som tvättade kläder år herrlaget! Herrlagets tränare fick 140 000 kr per år, damlagets fick 0kr,  och nu skulle herrlagets ”materialförvaltare” ha lön också. Detta i en klubb i division fyra. 

Med referensramar från friidrotten var det här helt barockt: att avlöna en person för att tvätta vuxna mäns kläder? 140 000 kr för en tränare för ett gäng vuxna män som inte är bland de tiotusen bästa fotbollsspelarna i Sverige?  

 Då blev jag den utomstående som satte ljus på något som de andra inte hade sett.  Referensramar uppstår nämligen inte över en natt. Det är ett ”alla andra gör så” här, och ett ”vi måste kunna konkurrera” där.  Hundra små beslut som tillsammans bygger upp en sjuk situation. Det där herrlaget drog förstås inte in några pengar till klubben. Pengarna kom ”någon annanstans” ifrån. Du förstår nog var ”någon annanstans” är.

 Rent etiskt tycker jag det ska vara vattentäta skott mellan ungdomarna och de vuxna. Det är inte OK att ta godis från småbarn; inte pengar heller.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige.  Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.

I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen  i Bromma.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå.  I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.

På onsdagen, den 11 december,  tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.

Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad  från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.