Där är Foppa och Sudden okända

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”När Tjeckoslovakien delades så växte hockeyvärlden med tio procent” brukar jag reta hockeyvänner med.

Så var det ju. Hockeyn var Sveriges mest överskattade sport. Vi vann VM om vi inte blev utklassade av Sovjetunionen. Hockeyförbundets dåvarande ordförande ansåg att sporten inte kunde växa mer i Sverige. Noll tjejer och någon tiondels promille invandrare var uppenbarligen inget problem. 

Slutspelat. Tre Kronor har gjort sitt för i år

Hockeyn är fortfarande inte spridd i hela Sverige.  Om Foppa och Sudden vill ta en fika tillsammans utan att bli avbrutna av autografjägare så föreslår jag Romeos Café i Rinkeby Centrum. Där kommer ingen känna igen dem.

En sport i förvandling

Men så här dagen efter fiaskot i Riga vill jag utnämna Ishockeyn och Ishockeyförbundet till svensk idrotts snabbast stigande stjärna. Ingen har förbättrat sig mer än hockeyn.

Från en grabbig gröt där tränare från tidig ålder var fokuserade på att vinna matcher till en bred verksamhet som jobbar hårdare och mer medvetet på sina svagheter än någon annan. 

Den hockey som jag växte upp med hade varit politiskt omöjlig idag. TV-sporten kan inte lägga hur mycket exponering som helst på en sport som saknar både tjejer och invandrare.  Utan DSHL hade sportens exponering i media oundvikligen krympt. 

Skriverier om inkilningar visar nog mer hur mycket vår tolerans för mobbing har krympt, för såna där historier hörde vi ju ofta förr i tiden. Jag har vänner som aldrig skulle låta sina barn eller barnbarn spela hockey, men nu hör jag aldrig såna historier, och det som drabbade

Eric Granqvist hände ju för länge sen.  Mellan då och nu ligger tveklöst ett starkt värderingsarbete. 

Anders, en globetrotter!

En av de svagheterna var förstås fortfarande att väldigt få länder faktiskt spelade hockey, men VM visar hur snabbt det förändras.

Jag följer med stort intresse ishockeyförbundets Anders Larssons resor till ishockeyförbund i stora och små länder.  Jag tror inte någon i svensk idrott reser mer, och ingen idrott procentuellt vuxit så mycket i så många länder. 

Gårdagens exit ur VM är alltså ett exempel på lyckat förändringsarbete. 

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.