Där är Foppa och Sudden okända

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”När Tjeckoslovakien delades så växte hockeyvärlden med tio procent” brukar jag reta hockeyvänner med.

Så var det ju. Hockeyn var Sveriges mest överskattade sport. Vi vann VM om vi inte blev utklassade av Sovjetunionen. Hockeyförbundets dåvarande ordförande ansåg att sporten inte kunde växa mer i Sverige. Noll tjejer och någon tiondels promille invandrare var uppenbarligen inget problem. 

Slutspelat. Tre Kronor har gjort sitt för i år

Hockeyn är fortfarande inte spridd i hela Sverige.  Om Foppa och Sudden vill ta en fika tillsammans utan att bli avbrutna av autografjägare så föreslår jag Romeos Café i Rinkeby Centrum. Där kommer ingen känna igen dem.

En sport i förvandling

Men så här dagen efter fiaskot i Riga vill jag utnämna Ishockeyn och Ishockeyförbundet till svensk idrotts snabbast stigande stjärna. Ingen har förbättrat sig mer än hockeyn.

Från en grabbig gröt där tränare från tidig ålder var fokuserade på att vinna matcher till en bred verksamhet som jobbar hårdare och mer medvetet på sina svagheter än någon annan. 

Den hockey som jag växte upp med hade varit politiskt omöjlig idag. TV-sporten kan inte lägga hur mycket exponering som helst på en sport som saknar både tjejer och invandrare.  Utan DSHL hade sportens exponering i media oundvikligen krympt. 

Skriverier om inkilningar visar nog mer hur mycket vår tolerans för mobbing har krympt, för såna där historier hörde vi ju ofta förr i tiden. Jag har vänner som aldrig skulle låta sina barn eller barnbarn spela hockey, men nu hör jag aldrig såna historier, och det som drabbade

Eric Granqvist hände ju för länge sen.  Mellan då och nu ligger tveklöst ett starkt värderingsarbete. 

Anders, en globetrotter!

En av de svagheterna var förstås fortfarande att väldigt få länder faktiskt spelade hockey, men VM visar hur snabbt det förändras.

Jag följer med stort intresse ishockeyförbundets Anders Larssons resor till ishockeyförbund i stora och små länder.  Jag tror inte någon i svensk idrott reser mer, och ingen idrott procentuellt vuxit så mycket i så många länder. 

Gårdagens exit ur VM är alltså ett exempel på lyckat förändringsarbete. 

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.