Där är Foppa och Sudden okända

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”När Tjeckoslovakien delades så växte hockeyvärlden med tio procent” brukar jag reta hockeyvänner med.

Så var det ju. Hockeyn var Sveriges mest överskattade sport. Vi vann VM om vi inte blev utklassade av Sovjetunionen. Hockeyförbundets dåvarande ordförande ansåg att sporten inte kunde växa mer i Sverige. Noll tjejer och någon tiondels promille invandrare var uppenbarligen inget problem. 

Slutspelat. Tre Kronor har gjort sitt för i år

Hockeyn är fortfarande inte spridd i hela Sverige.  Om Foppa och Sudden vill ta en fika tillsammans utan att bli avbrutna av autografjägare så föreslår jag Romeos Café i Rinkeby Centrum. Där kommer ingen känna igen dem.

En sport i förvandling

Men så här dagen efter fiaskot i Riga vill jag utnämna Ishockeyn och Ishockeyförbundet till svensk idrotts snabbast stigande stjärna. Ingen har förbättrat sig mer än hockeyn.

Från en grabbig gröt där tränare från tidig ålder var fokuserade på att vinna matcher till en bred verksamhet som jobbar hårdare och mer medvetet på sina svagheter än någon annan. 

Den hockey som jag växte upp med hade varit politiskt omöjlig idag. TV-sporten kan inte lägga hur mycket exponering som helst på en sport som saknar både tjejer och invandrare.  Utan DSHL hade sportens exponering i media oundvikligen krympt. 

Skriverier om inkilningar visar nog mer hur mycket vår tolerans för mobbing har krympt, för såna där historier hörde vi ju ofta förr i tiden. Jag har vänner som aldrig skulle låta sina barn eller barnbarn spela hockey, men nu hör jag aldrig såna historier, och det som drabbade

Eric Granqvist hände ju för länge sen.  Mellan då och nu ligger tveklöst ett starkt värderingsarbete. 

Anders, en globetrotter!

En av de svagheterna var förstås fortfarande att väldigt få länder faktiskt spelade hockey, men VM visar hur snabbt det förändras.

Jag följer med stort intresse ishockeyförbundets Anders Larssons resor till ishockeyförbund i stora och små länder.  Jag tror inte någon i svensk idrott reser mer, och ingen idrott procentuellt vuxit så mycket i så många länder. 

Gårdagens exit ur VM är alltså ett exempel på lyckat förändringsarbete. 

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.