Var går gränsen för yttrandefrihet?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Varför måste en extremist få stoppa hundratals barn från att idrotta?

1200 Järvabarn var anmälda till Järva Skolstafett som skulle bli en viktigare idrottsfest än någonsin. Barnen springer genom Järvaveckans tältområde och får sina priser på Järvaveckans stora scen. Men en dansk kom emellan.

Polisen förbereder för nya insatser.

Efter ungdomarna kommer kulturminister Jeanette Gustafsdotter och Fridays for Future upp på scenen.  Viktiga makthavare och massmedia överallt. Vilken underbar upplevelse för Järvas barn efter två år av pandemi!

Men en ökänd islamofob har sökt polistillstånd för att få förnedra muslimer - på samma plats och samma tid och polisen har känt sig tvungna att gå honom till mötes.  Ungdomarna stoppas därmed.

”Det är vårt jobb att se till att människor får möjlighet att utöva sina grundlagsskyddade rättigheter att uttrycka sina åsikter. Vi har en särskild insats och vår bedömning är att vi kan hantera eventuella ordningsstörningar”, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till DN.

Skolor måste ställa in

Men det  innebär att en efter en av skolorna måste ställa in.  

Allt för att en dansk islamofob kräver att få vidga klyftan mellan oss och dem.

- Klyftan i hälsa mellan Järva och Östermalm.

- Klyftan mellan hundratals Järvabarn och makthavare.

Här sätter en pervers dansk effektivt stopp för en dag av verkligt väl fungerande integration.

Jag förstår att polisen måste följa lagen, och att lagen är skriven för yttrandefriheten, men är det verkligen yttrandefrihet?

OM jag söker tillstånd att få stå med Djurgårds-halsduk vid AIK-insläppet till nästa derby på Friends arena för att där paradera med en gris iklädd Daniel Tjernströms gulsvarta matchtröja.

Kräver yttrandefriheten att jag får det tillståndet?

Om en vän samtidigt gör samma sak vid Djurgårdens insläpp, men iklädd AIK-kläder med en gris i Kim Källströms matchtröja.  Om jag sen dödar grisen och bränner tröjan.Kräver yttrandefriheten att jag får göra det?- Är det någon som tror att det derbyt skulle kunna spelas?

- Skulle antikristdemokraternas Ebba Usch kräva att polisen skjuter minst hundra huliganer?

Märkliga gränser

Jag menar att det borde finnas en gräns mellan yttrycksfrihet och medveten förnedring, och att den gränsen inte går vid någon specifik religion eller bok.

Nu tycks det råda en gräns vid att medvetet söka upp en vald målgrupp för att förnedra den så att upplopp ska uppstå.

När gränsen borde gå vid att medvetet förstöra.

 

 

 

*

Thomas Ejderhov

Fakta

Tillståndet gäller en plats som ligger nära Spånga IP men samtidigt är helt skymd bakom en stor ishall.  Klockan 11.00 startar Järva skolstafetts prisutdelning på Järvaveckans stora scen. Därifrån är det helt omöjligt att se eller höra om någonting pågår på parkeringsplatsen.  Dessutom ställer vi, i så fall, funktionärer på cykelbanan mellan Spånga IP och förskolan för att säkerställa att inga barn springer upp den vägen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.