Var går gränsen för yttrandefrihet?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Varför måste en extremist få stoppa hundratals barn från att idrotta?

1200 Järvabarn var anmälda till Järva Skolstafett som skulle bli en viktigare idrottsfest än någonsin. Barnen springer genom Järvaveckans tältområde och får sina priser på Järvaveckans stora scen. Men en dansk kom emellan.

Polisen förbereder för nya insatser.

Efter ungdomarna kommer kulturminister Jeanette Gustafsdotter och Fridays for Future upp på scenen.  Viktiga makthavare och massmedia överallt. Vilken underbar upplevelse för Järvas barn efter två år av pandemi!

Men en ökänd islamofob har sökt polistillstånd för att få förnedra muslimer - på samma plats och samma tid och polisen har känt sig tvungna att gå honom till mötes.  Ungdomarna stoppas därmed.

”Det är vårt jobb att se till att människor får möjlighet att utöva sina grundlagsskyddade rättigheter att uttrycka sina åsikter. Vi har en särskild insats och vår bedömning är att vi kan hantera eventuella ordningsstörningar”, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till DN.

Skolor måste ställa in

Men det  innebär att en efter en av skolorna måste ställa in.  

Allt för att en dansk islamofob kräver att få vidga klyftan mellan oss och dem.

- Klyftan i hälsa mellan Järva och Östermalm.

- Klyftan mellan hundratals Järvabarn och makthavare.

Här sätter en pervers dansk effektivt stopp för en dag av verkligt väl fungerande integration.

Jag förstår att polisen måste följa lagen, och att lagen är skriven för yttrandefriheten, men är det verkligen yttrandefrihet?

OM jag söker tillstånd att få stå med Djurgårds-halsduk vid AIK-insläppet till nästa derby på Friends arena för att där paradera med en gris iklädd Daniel Tjernströms gulsvarta matchtröja.

Kräver yttrandefriheten att jag får det tillståndet?

Om en vän samtidigt gör samma sak vid Djurgårdens insläpp, men iklädd AIK-kläder med en gris i Kim Källströms matchtröja.  Om jag sen dödar grisen och bränner tröjan.Kräver yttrandefriheten att jag får göra det?- Är det någon som tror att det derbyt skulle kunna spelas?

- Skulle antikristdemokraternas Ebba Usch kräva att polisen skjuter minst hundra huliganer?

Märkliga gränser

Jag menar att det borde finnas en gräns mellan yttrycksfrihet och medveten förnedring, och att den gränsen inte går vid någon specifik religion eller bok.

Nu tycks det råda en gräns vid att medvetet söka upp en vald målgrupp för att förnedra den så att upplopp ska uppstå.

När gränsen borde gå vid att medvetet förstöra.

 

 

 

*

Thomas Ejderhov

Fakta

Tillståndet gäller en plats som ligger nära Spånga IP men samtidigt är helt skymd bakom en stor ishall.  Klockan 11.00 startar Järva skolstafetts prisutdelning på Järvaveckans stora scen. Därifrån är det helt omöjligt att se eller höra om någonting pågår på parkeringsplatsen.  Dessutom ställer vi, i så fall, funktionärer på cykelbanan mellan Spånga IP och förskolan för att säkerställa att inga barn springer upp den vägen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.