…då blev det tyst i rummet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En växande del av idrottens bidrag går inte till ”business as usual” utan till att hjälpa till med samhällsproblem som folkhälsa och integration. Självklart stör det klubbarna. Vi vill bara göra vår pryl. En obetald föräldra-tränare är inte självklart entusiastisk över att inkludera ett gäng barn från ett annat bostadsområde. Ett klassmässigt homogent lag är lättare att hantera och kräver mindre tid att sköta.  Det får man förstå.

Jag förstår min gode vän Anders Larsson i Hockeyförbundet. RF:s växande budget har inte gett något lyft för oss idrottsledare på marken.

Efter 30 år som konsult inom HR har jag också sett vad en snabb expansion gör med kompetens-nivån. Alla som rekryteras är inte stjärnor.

Det var uppenbart när jag för något år sen deltog på två heldagar om Idrottens Dag, med fokus på ”det nya sättet att tävla”.  Jag var den enda i rummet som inte var anställd av RF.

Då ställde jag mig upp

I slutet på dag två ställde jag mig upp och sa ”jag trodde jag skulle få höra en massa inspirerande exempel på det nya sättet att tävla, men nu har jag suttit här i två dagar och fortfarande inte hört ett enda. Vad ÄR det nya sättet att tävla? Kan någon ge mig ett exempel?”

 Det blev tyst i rummet. Efter en evighetslång och mycket pinsam tystnad kom någon upp med förslaget ”gåfotboll”. God natt!  Gåfotboll är lika mycket nollsummespel som vanlig fotboll. Ett lag vinner, ett lag förlorar. Skillnaden är att det kardiovaskulära inslaget är borta.

 Alla som jobbat i HR vet att så här är det. Om du snabbt expanderar så får du med ett och annat stolpskott. Ju fortare, desto fler felrekryteringar. Därför ska man aldrig växa fortare än vad rekryteringen klarar av att göra på ett bra sätt.

 Om Anders och de andra nio motionärerna får igenom sitt förslag så får vi istället motsatsen: En snabb krympning. Det är tyvärr lika illa. Två fel gör inte ett rätt.  Då riskerar vi att många av de bästa försvinner. De som har tillbringat mest tid bland klubbarna har oftast ett sämre nätverk på kontoret.

Tre av fyra eldsjälar fick sluta

 Ett illustrativt exempel är ”Spring i benen”. Fyra eldsjälar har årligen fått ca 20 000 skolbarn i Stockholms fattigare stadsdelar att komma närmare en timmes rörelse om dagen. När satsningen krympte med 75 procent vid årsskiftet så behöll staden kontorstjänsten och lade ner de andra tre. 

 Sen har vi den andra dimensionen som vi kan kalla ”Släpp idrotten fri”.  Det började för fyra år sen med paradigm-skiftet ”från triangel till rektangel”. Efter hundra år av att leta efter talanger som ska bli elit ska idrotten istället skapa vanor för livet hos alla deltagare. Det är klart en och annan är lite vilsen.

All idrott fostrar, men...

 Men som skattebetalare förväntar jag mig att varje krona ska ha en positiv effekt. Med erfarenhet av åtta idrotter ser jag helt olika effekt på både folkhälsa och integration, och att två klubbar i samma idrott kan ha helt olika effekt.  All idrott fostrar, men den fostran ser verkligen helt olika ut. Idrott kan vara fantastiskt och direkt destruktivt.  Samma pengar till alla är en direkt styggelse.

 För idrotten har ett val. Ingen stoppar oss från att köra det gamla racet med tidig selektion, elitfokus och hård träning från unga år. Den som vill göra det står inför samma val som vargen i Aisopos gamla fabel om hunden och vargen. 

Vargen svälter men är fri att springa vart han vill när han vill. Den friheten har hunden valt bort.  Vargen behöver inte klaga över det. 

mårten Weatberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.