Valet av idrottsminister visar viljan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var på tiden att idrottens plats i nästa regering kom upp i debatten!  Bland RF:s allt fler specialidrottsförbund pågår seismisk aktivitet när de två stora tektoniska plattorna sakta drar allt längre ifrån varandra. 

Den ena plattan heter förstås fotboll och hockey. Den andra heter små förbund. Viktiga frågor är statliga bidrag, TV-tid, idrottshallar, juridik och vad idrotten egentligen ska leverera.

Av riksdagspartierna är det bara miljöpartiet som vill ha en idrottsminister och här finns också en given kandidat i Amanda Lind.

 De stora förbunden har politiska kontakter som de små förbunden bara kan drömma om. Därför är det naturligt att de inte vill se någon idrottsminister. 

Vågat med idrottsminister

För dem fungerar den nuvarande ordningen där idrotten är ett av många områden hos en överarbetad minister.  Då kan det vara ett vågspel att få en stark idrottsminister som ställer krav och följer upp hur kraven efterföljs. 

För de många små förbunden kan samma sak vara en möjlighet. En dedicerad idrottsminister hinner ju träffa alla förbund och massor av lokala klubbar.

Av riksdagspartierna är det bara miljöpartiet som vill ha en sån minister. Per Bolund har en bakgrund som basketspelare och har förstås en del insikter i ämnet. Dessutom har han en given kandidat i Amanda Lind. 

Som socialdemokrat smärtar det mig att erkänna att Amanda Lind var en väldigt mycket aktivare idrottsminister än vad Anders Ygeman har varit.  

Kanske har han jobbat hårt bakom kulisserna, men att gratulera svenskar som vinner mästerskap stoppar knappast klyftan mellan de tektoniska plattorna från att vidgas.

I Per Bolunds förslag hamnar idrotten än en gång i kulturdepartementet.  Han tänker sig nog att Amanda Lind ska fortsätta om kulturminister med idrotten som en portfölj när hon har tid. Att riksdagens kultur-motioner är dubbelt så många som motionerna om idrott visar politikernas prioritering. 

Det låga engagemanget gör mig arg, men vad jag förstår så är jag rätt ensam om det.

Att lägga idrotten under kulturen visar också att idrotten är något man tittar på; inte något man gör. Den synen på idrotten ger mig frossa.  

Idrott passar bäst ihop med...

Magdalena Anderssons placering av idrotten tillsammans med integrationsfrågorna är så mycket bättre. 

Med folkhälsofrågorna passar idrotten ännu bättre, som Sverigedemokraternas Angelika Bengtsson framhåller. Där var de under Stefan Löfvens första regering, med Gabriel Wikström som engagerad idrottsminister. 

Något sånt är vad jag drömmer om, eftersom jag tror att idrotten behöver en fast hand de närmaste fyra åren. 

Skräcken är att Björn Eriksson avgår och efterträds av någon från fotbollen eller hockeyn. Då utarmas den idrottsliga mångfalden. Det vore dåligt för alla de barn som inte är födda med bollkontroll och hög andel snabba muskelfibrer.   

 Svensk idrott är bra, men kan bli så mycket bättre. Att både hockeyns och fotbollens herrlag misslyckats i VM respektive VM-kval är sånt som händer. Såna små skakningar får inte ta fokus från riktiga frågor; som att få barnen att sluta sluta när de är 11,3 år.

 ”Idrott hela livet” kommer du ihåg den?

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.