Valet av idrottsminister visar viljan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var på tiden att idrottens plats i nästa regering kom upp i debatten!  Bland RF:s allt fler specialidrottsförbund pågår seismisk aktivitet när de två stora tektoniska plattorna sakta drar allt längre ifrån varandra. 

Den ena plattan heter förstås fotboll och hockey. Den andra heter små förbund. Viktiga frågor är statliga bidrag, TV-tid, idrottshallar, juridik och vad idrotten egentligen ska leverera.

Av riksdagspartierna är det bara miljöpartiet som vill ha en idrottsminister och här finns också en given kandidat i Amanda Lind.

 De stora förbunden har politiska kontakter som de små förbunden bara kan drömma om. Därför är det naturligt att de inte vill se någon idrottsminister. 

Vågat med idrottsminister

För dem fungerar den nuvarande ordningen där idrotten är ett av många områden hos en överarbetad minister.  Då kan det vara ett vågspel att få en stark idrottsminister som ställer krav och följer upp hur kraven efterföljs. 

För de många små förbunden kan samma sak vara en möjlighet. En dedicerad idrottsminister hinner ju träffa alla förbund och massor av lokala klubbar.

Av riksdagspartierna är det bara miljöpartiet som vill ha en sån minister. Per Bolund har en bakgrund som basketspelare och har förstås en del insikter i ämnet. Dessutom har han en given kandidat i Amanda Lind. 

Som socialdemokrat smärtar det mig att erkänna att Amanda Lind var en väldigt mycket aktivare idrottsminister än vad Anders Ygeman har varit.  

Kanske har han jobbat hårt bakom kulisserna, men att gratulera svenskar som vinner mästerskap stoppar knappast klyftan mellan de tektoniska plattorna från att vidgas.

I Per Bolunds förslag hamnar idrotten än en gång i kulturdepartementet.  Han tänker sig nog att Amanda Lind ska fortsätta om kulturminister med idrotten som en portfölj när hon har tid. Att riksdagens kultur-motioner är dubbelt så många som motionerna om idrott visar politikernas prioritering. 

Det låga engagemanget gör mig arg, men vad jag förstår så är jag rätt ensam om det.

Att lägga idrotten under kulturen visar också att idrotten är något man tittar på; inte något man gör. Den synen på idrotten ger mig frossa.  

Idrott passar bäst ihop med...

Magdalena Anderssons placering av idrotten tillsammans med integrationsfrågorna är så mycket bättre. 

Med folkhälsofrågorna passar idrotten ännu bättre, som Sverigedemokraternas Angelika Bengtsson framhåller. Där var de under Stefan Löfvens första regering, med Gabriel Wikström som engagerad idrottsminister. 

Något sånt är vad jag drömmer om, eftersom jag tror att idrotten behöver en fast hand de närmaste fyra åren. 

Skräcken är att Björn Eriksson avgår och efterträds av någon från fotbollen eller hockeyn. Då utarmas den idrottsliga mångfalden. Det vore dåligt för alla de barn som inte är födda med bollkontroll och hög andel snabba muskelfibrer.   

 Svensk idrott är bra, men kan bli så mycket bättre. Att både hockeyns och fotbollens herrlag misslyckats i VM respektive VM-kval är sånt som händer. Såna små skakningar får inte ta fokus från riktiga frågor; som att få barnen att sluta sluta när de är 11,3 år.

 ”Idrott hela livet” kommer du ihåg den?

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.