Valet av idrottsminister visar viljan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var på tiden att idrottens plats i nästa regering kom upp i debatten!  Bland RF:s allt fler specialidrottsförbund pågår seismisk aktivitet när de två stora tektoniska plattorna sakta drar allt längre ifrån varandra. 

Den ena plattan heter förstås fotboll och hockey. Den andra heter små förbund. Viktiga frågor är statliga bidrag, TV-tid, idrottshallar, juridik och vad idrotten egentligen ska leverera.

Av riksdagspartierna är det bara miljöpartiet som vill ha en idrottsminister och här finns också en given kandidat i Amanda Lind.

 De stora förbunden har politiska kontakter som de små förbunden bara kan drömma om. Därför är det naturligt att de inte vill se någon idrottsminister. 

Vågat med idrottsminister

För dem fungerar den nuvarande ordningen där idrotten är ett av många områden hos en överarbetad minister.  Då kan det vara ett vågspel att få en stark idrottsminister som ställer krav och följer upp hur kraven efterföljs. 

För de många små förbunden kan samma sak vara en möjlighet. En dedicerad idrottsminister hinner ju träffa alla förbund och massor av lokala klubbar.

Av riksdagspartierna är det bara miljöpartiet som vill ha en sån minister. Per Bolund har en bakgrund som basketspelare och har förstås en del insikter i ämnet. Dessutom har han en given kandidat i Amanda Lind. 

Som socialdemokrat smärtar det mig att erkänna att Amanda Lind var en väldigt mycket aktivare idrottsminister än vad Anders Ygeman har varit.  

Kanske har han jobbat hårt bakom kulisserna, men att gratulera svenskar som vinner mästerskap stoppar knappast klyftan mellan de tektoniska plattorna från att vidgas.

I Per Bolunds förslag hamnar idrotten än en gång i kulturdepartementet.  Han tänker sig nog att Amanda Lind ska fortsätta om kulturminister med idrotten som en portfölj när hon har tid. Att riksdagens kultur-motioner är dubbelt så många som motionerna om idrott visar politikernas prioritering. 

Det låga engagemanget gör mig arg, men vad jag förstår så är jag rätt ensam om det.

Att lägga idrotten under kulturen visar också att idrotten är något man tittar på; inte något man gör. Den synen på idrotten ger mig frossa.  

Idrott passar bäst ihop med...

Magdalena Anderssons placering av idrotten tillsammans med integrationsfrågorna är så mycket bättre. 

Med folkhälsofrågorna passar idrotten ännu bättre, som Sverigedemokraternas Angelika Bengtsson framhåller. Där var de under Stefan Löfvens första regering, med Gabriel Wikström som engagerad idrottsminister. 

Något sånt är vad jag drömmer om, eftersom jag tror att idrotten behöver en fast hand de närmaste fyra åren. 

Skräcken är att Björn Eriksson avgår och efterträds av någon från fotbollen eller hockeyn. Då utarmas den idrottsliga mångfalden. Det vore dåligt för alla de barn som inte är födda med bollkontroll och hög andel snabba muskelfibrer.   

 Svensk idrott är bra, men kan bli så mycket bättre. Att både hockeyns och fotbollens herrlag misslyckats i VM respektive VM-kval är sånt som händer. Såna små skakningar får inte ta fokus från riktiga frågor; som att få barnen att sluta sluta när de är 11,3 år.

 ”Idrott hela livet” kommer du ihåg den?

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.