Valet av idrottsminister visar viljan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var på tiden att idrottens plats i nästa regering kom upp i debatten!  Bland RF:s allt fler specialidrottsförbund pågår seismisk aktivitet när de två stora tektoniska plattorna sakta drar allt längre ifrån varandra. 

Den ena plattan heter förstås fotboll och hockey. Den andra heter små förbund. Viktiga frågor är statliga bidrag, TV-tid, idrottshallar, juridik och vad idrotten egentligen ska leverera.

Av riksdagspartierna är det bara miljöpartiet som vill ha en idrottsminister och här finns också en given kandidat i Amanda Lind.

 De stora förbunden har politiska kontakter som de små förbunden bara kan drömma om. Därför är det naturligt att de inte vill se någon idrottsminister. 

Vågat med idrottsminister

För dem fungerar den nuvarande ordningen där idrotten är ett av många områden hos en överarbetad minister.  Då kan det vara ett vågspel att få en stark idrottsminister som ställer krav och följer upp hur kraven efterföljs. 

För de många små förbunden kan samma sak vara en möjlighet. En dedicerad idrottsminister hinner ju träffa alla förbund och massor av lokala klubbar.

Av riksdagspartierna är det bara miljöpartiet som vill ha en sån minister. Per Bolund har en bakgrund som basketspelare och har förstås en del insikter i ämnet. Dessutom har han en given kandidat i Amanda Lind. 

Som socialdemokrat smärtar det mig att erkänna att Amanda Lind var en väldigt mycket aktivare idrottsminister än vad Anders Ygeman har varit.  

Kanske har han jobbat hårt bakom kulisserna, men att gratulera svenskar som vinner mästerskap stoppar knappast klyftan mellan de tektoniska plattorna från att vidgas.

I Per Bolunds förslag hamnar idrotten än en gång i kulturdepartementet.  Han tänker sig nog att Amanda Lind ska fortsätta om kulturminister med idrotten som en portfölj när hon har tid. Att riksdagens kultur-motioner är dubbelt så många som motionerna om idrott visar politikernas prioritering. 

Det låga engagemanget gör mig arg, men vad jag förstår så är jag rätt ensam om det.

Att lägga idrotten under kulturen visar också att idrotten är något man tittar på; inte något man gör. Den synen på idrotten ger mig frossa.  

Idrott passar bäst ihop med...

Magdalena Anderssons placering av idrotten tillsammans med integrationsfrågorna är så mycket bättre. 

Med folkhälsofrågorna passar idrotten ännu bättre, som Sverigedemokraternas Angelika Bengtsson framhåller. Där var de under Stefan Löfvens första regering, med Gabriel Wikström som engagerad idrottsminister. 

Något sånt är vad jag drömmer om, eftersom jag tror att idrotten behöver en fast hand de närmaste fyra åren. 

Skräcken är att Björn Eriksson avgår och efterträds av någon från fotbollen eller hockeyn. Då utarmas den idrottsliga mångfalden. Det vore dåligt för alla de barn som inte är födda med bollkontroll och hög andel snabba muskelfibrer.   

 Svensk idrott är bra, men kan bli så mycket bättre. Att både hockeyns och fotbollens herrlag misslyckats i VM respektive VM-kval är sånt som händer. Såna små skakningar får inte ta fokus från riktiga frågor; som att få barnen att sluta sluta när de är 11,3 år.

 ”Idrott hela livet” kommer du ihåg den?

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.