Viktigast: att vara allsidigt tränad
Ung 1: Hur många sporter kan man utöva där du bor? Där, snarare än i antalet idrottsanläggningar, har du förklaringen till rörelse-rikedomen i ditt område. Rörelse-rikedom är inte att vara jättebra på hundra meter, eller någon annan specifik idrott. Det handlar om att vara allsidigt tränad och att ha lärt sig uppskatta en bred flora av olika rörelse-former.

Ung 1, är första inslaget av tre om ungdomsidrott. Mårten Westberg ska skriva om ungdomsidrott ur olika vinklar Idrott för unga berör alla och det är en verksamhet,oavsett idrott och plats där det alltid finns åtskilliga åsikter. I dag avsnitt 1:
Du kan nog gissa hur idrottsutbudet skiljer sig sociodemografiskt: i rika områden är utbudet mer varierat och i fattiga områden är idrottsutbudet ensidigare.
Ju fler sporter du har lärt dig uppskatta som ung, desto mindre är risken att du helt slutar idrotta. Det är den idrott du fortsätter med hela livet som gör dig frisk, stark och klar i huvudet. Det du enbart gjorde tills du var elva år har inget långsiktigt värde.
Ett smalt utbud
En engagerad idrottslärare i Tensta berättade nyligen att just Tensta är sämst i Sverige. Här är andelen som idrottar lägst i Sverige. Här är utbudet av idrott också väldigt smalt. Fotbollens dominans är bedövande. Den pojke i Tensta som inte gillar fotboll kommer troligen inte idrotta. Ändå finns det basket, boxning, löpning och en kampsport-klubb för tjejer. Fem sporter. På fältet mellan Tensta och Rinkeby brukar ett gäng män spela cricket ibland, men där är andelen män hundra procent och ungdomsrekryteringen lika med noll, så cricketen räknar vi inte med.
Samtidigt har Tensta världens bästa anläggning i en av världens snabbaste växande sporter. Det kan vi inte skryta med inom särskilt många sporter, men inom diskgolfen kan vi det. Det är en väldigt vacker park och en riktigt rolig bana för diskgolf. Järva Disk-golf är väl värd äran av att ha blivit utsedd till världens bästa diskgolf-bana (i januari 2020).
Innan Mats Löf tog över hette platsen Granholmstippen. Det var alltså en soptipp. Här lämnades grovsopor från byggen över hela Stockholm. Den har Mats och en liten grupp eldsjälar gjort om till en av Europas absolut bästa och vackraste idrotts-parker.
I Finland är diskgolf numera näst största sport, efter fotbollen men före hockeyn. Men i Järva är det ingen stor sport. De flesta som spelar på Järva Diskgolf kommer från regionen i stort. Därför är folk inte alls så stolta över denna vackra park som man skulle förvänta sig. Lokalt bryr man sig om fotboll. Inom 20 minuters promenad finns det 20 fotbollsplaner, plus ett antal fotbollsmål på välklippta ängar. Ändå är trycket stort för att bygga fler, men ingen slåss för världens finaste diskgolf-park.
Ersätter idrotten
I höst rivs nämligen disgolf-parken. Den ska lämna plats för en gravplats där upp till nio tusen döda kan begravas i hela kistor. Eftersom det är en brant kulle blir det ett svårt bygge. Det gör att det blir dyrt: 148 000 kronor per grav är 42 gånger så dyrt som när Strandkyrkogården stod klar 1996.
Beslutet togs baserat på en utredning där farhågor om fornlämningar togs upp som skäl emot diskgolfen. Under tippen kan det nämligen ligga fornlämningar. Utredaren oroade sig för att frisbees skulle skada dessa fornlämningar under 50 meter grovsopor, men grävskopor är tydligen inga problem. Alternativen då var en speedway-arena (som är nedstängd sen ett år) och en betes-åker (som inte längre används).
Problemet här är närsynthet, som när du går fram och sätter näsan mot Renoirs ”kvinna i trädgård”. Då förvrängs perspektivet och du ser bara grovt påspacklad färg. I det läget har besluten tagits. Kyrkonämnden bryr sig inte om rörelse och idrott. De lokala stadsdelsnämnderna bryr sig inte om att de tar bort en park som frisbee-entusiaster från hela Europa vallfärdar till. De ger inga röster i nästa val. Andelen diskgolf-entusiaster i Kista-Rinkeby och Spånga-Tensta är några promille.
Problemet är att Stockholm blir rörelse-fattigare när idrottsutbudet krymper, och att Sveriges idrotts-svagaste område blir ännu idrotts-svagare. En av få anläggningar för idrott som farfar och farmor kan utöva med sina barnbarn försvinner.
Bättre då med fotbollsplan nr tjugotvå.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
PGA-touren och Europatouren går ihop med LIV-toren. Det skulle kunna vara en första öppning mellan Svenska Golfförbundet och Henrik Stenson. Men icke.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar