Sådana ordföranden är guld värda, men…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När bra människor gör bra saker, då är allt som det ska. Min balans skakas inte heller när de jag tycker är dåliga människor, som Trump och Putin, gör dåliga saker.  Men när folk jag verkligen gillar och litar på gör något dåligt: då skaver det. Det är den psykologiska motsvarigheten till en sten i skon.  

Just nu har friidrotten en sån sten i skon.  Vår hårt arbetande och omtyckta ordförande har fakturerat Stockholms friidrottsförbund ungefär femtusen femhundra kronor i månaden under de nio år han var ordförande där..

Jag unnar honom de pengarna.  Han var verkligen närvarande. Även när terräng-DM gick i oktoberregn och gegga så visste jag att jag skulle möta honom där. Såna ordföranden är guld värda. 

Den dåvarande verksamhetschefen bedömde att ordförandens operativa arbete hade jobbat ungefär en halvtid. Då är femtusen femhundra kronor i månaden en väldigt låg ersättning, och det blir ännu mindre när det är omvandlat till lön. Då landar vi någonstans kring 20-25 kr i timmen.  

Därför tyckte jag väldigt synd om honom när drevet gick i TV och tidningar, och ännu mer när drevet fortsatte trots att han erkände att han har gjort fel och bad om ursäkt för det. 

Aldrig uppe på styrelsemöten 

Men att fakturera i nio år, med texten "konfidentiellt" på en del av fakturorna, är ändå inte OK. Vad jag förstår har hans fakturering inte ens nämnts på något av de många styrelsemöten som har pågått under dessa nio år.  Att revisorerna missade det i nio år är också djupt oroande. 

Därför var det synd att ingen av hans hårda kritiker på en månad lyckades få fram någon motkandidat. Det är lättare att kritisera än att själv ställa upp på att axla ett otacksamt uppdrag.  

Det var ännu mer synd att förslaget att pausa valet av ordförande för Svenska Friidrottsförbundet förlorade i voteringen. Som valberedningens kandidat är han alltså omvald för ännu ett år. 

Jag förstår att det är bekvämt för alla inblandade och, som sagt, jag gillar honom, men tillsammans har kritiker och supporters landat i valet att inte plocka ut stenen ur skon. Som gammal maratonlöpare vet jag vad det leder till.  Besvärjelsen ”det fixar sig” hjälper tyvärr inte alls. 

Efter mötet sa Stockholms Friidrottsförbunds ordförande upp sig med omedelbar verkan.  Det lär komma fler protester, men mycket värre är om det hela bara lugnar ner sig. 

Jobbar halvt ihjäl sig

För då har kanske ett nytt prejudikat uppstått, för i hur många styrelser jobbar inte ordföranden halvt ihjäl sig med sånt som egentligen inte tillhör det ideella uppdraget? 

Jag har själv varit styrelseordförande i fyra idrottsföreningar och en politisk förening.  I bara en av föreningarna har jag kunnat ägna mig åt strategi, styrelsemöten och årsmöten. Sanningen är snarare att ”shit happens!”, och sannolikheten för det verkar öka multiplikativt ungefär enligt formeln 

Problem för ordförande = 

(Antal medlemmar * Socioekonomiskt utsatthet * Förändringsbehov * Verksamhetens komplexitet). 

Någon tränare har burit sig illa åt mot sina adepter. RF drar plötsligt in alla bidrag och nu måste ordföranden gå igenom alla inlämnade rapporter. Hans tjugo timmar i veckan är nog snarare norm än undantag.  

Långt bak i mitt huvud sitter nu en liten djävul och viskar: ”Du hade också kunnat fakturera hela den här tiden!”. Jag tror samma djävul sitter och viskar i rätt många öron.  I en av de föreningar där jag är styrelsemedlem ser jag ordföranden jobba mer än halvtid. Hade han inte gjort det så skulle föreningen inte finnas kvar idag. Därför lägger jag nu ett förslag till årsmötet att en summa ska sättas av i budgeten för ordförandens operativa insatser.  Lite gratisjobb är OK, men inte 80-100 timmar i månaden.

Ps.

En bieffekt av det var tydlig när jag ville lämna ordförandeklubban vidare i Akropol Basket. Åttio procent av tränarna och spelarna i klubben är kvinnor eller flickor.  Andelen som är första eller andra generationens invandrare är nära hundra procent. Därför jobbade jag aktivt i två år på att försöka hitta och förbereda en kvinnlig efterträdare med invandrarbakgrund.  Bra kandidater fanns, men ingen som ville jobba uppemot halvtid utan att få betalt. Ingen som ville ta den extremt obekväma sitsen som den som alla kan klaga på. En tackade nej för att hennes lagerjobb var på kvällstid.

Otacksamt att vara ordförande

När lönerna en månad blev försenade så krävde några tränare att jag skulle gå in och betala ur egen ficka. Jag har svårt att tänka mig något som är mer otacksamt och olönsamt än att vara ordförande. Tränare är trevligt, men ordförande: Fy fan!  

Till slut hoppade en tidigare ordförande i Akropol basket in. Jimmy är en fantastisk person och en strålande ordförande, men det betyder att ännu en förening med kvinnliga invandrare fick ännu en svennegubbe som ordförande. Så har det alltid varit, och så länge vi inte betalar för styrelsearbete lär det förbli.   Då är det bara miljonärer och pensionärer som kan ställa upp, och det är faktiskt ett rejält demokratiskt problem. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.