Sådana ordföranden är guld värda, men…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När bra människor gör bra saker, då är allt som det ska. Min balans skakas inte heller när de jag tycker är dåliga människor, som Trump och Putin, gör dåliga saker.  Men när folk jag verkligen gillar och litar på gör något dåligt: då skaver det. Det är den psykologiska motsvarigheten till en sten i skon.  

Just nu har friidrotten en sån sten i skon.  Vår hårt arbetande och omtyckta ordförande har fakturerat Stockholms friidrottsförbund ungefär femtusen femhundra kronor i månaden under de nio år han var ordförande där..

Jag unnar honom de pengarna.  Han var verkligen närvarande. Även när terräng-DM gick i oktoberregn och gegga så visste jag att jag skulle möta honom där. Såna ordföranden är guld värda. 

Den dåvarande verksamhetschefen bedömde att ordförandens operativa arbete hade jobbat ungefär en halvtid. Då är femtusen femhundra kronor i månaden en väldigt låg ersättning, och det blir ännu mindre när det är omvandlat till lön. Då landar vi någonstans kring 20-25 kr i timmen.  

Därför tyckte jag väldigt synd om honom när drevet gick i TV och tidningar, och ännu mer när drevet fortsatte trots att han erkände att han har gjort fel och bad om ursäkt för det. 

Aldrig uppe på styrelsemöten 

Men att fakturera i nio år, med texten "konfidentiellt" på en del av fakturorna, är ändå inte OK. Vad jag förstår har hans fakturering inte ens nämnts på något av de många styrelsemöten som har pågått under dessa nio år.  Att revisorerna missade det i nio år är också djupt oroande. 

Därför var det synd att ingen av hans hårda kritiker på en månad lyckades få fram någon motkandidat. Det är lättare att kritisera än att själv ställa upp på att axla ett otacksamt uppdrag.  

Det var ännu mer synd att förslaget att pausa valet av ordförande för Svenska Friidrottsförbundet förlorade i voteringen. Som valberedningens kandidat är han alltså omvald för ännu ett år. 

Jag förstår att det är bekvämt för alla inblandade och, som sagt, jag gillar honom, men tillsammans har kritiker och supporters landat i valet att inte plocka ut stenen ur skon. Som gammal maratonlöpare vet jag vad det leder till.  Besvärjelsen ”det fixar sig” hjälper tyvärr inte alls. 

Efter mötet sa Stockholms Friidrottsförbunds ordförande upp sig med omedelbar verkan.  Det lär komma fler protester, men mycket värre är om det hela bara lugnar ner sig. 

Jobbar halvt ihjäl sig

För då har kanske ett nytt prejudikat uppstått, för i hur många styrelser jobbar inte ordföranden halvt ihjäl sig med sånt som egentligen inte tillhör det ideella uppdraget? 

Jag har själv varit styrelseordförande i fyra idrottsföreningar och en politisk förening.  I bara en av föreningarna har jag kunnat ägna mig åt strategi, styrelsemöten och årsmöten. Sanningen är snarare att ”shit happens!”, och sannolikheten för det verkar öka multiplikativt ungefär enligt formeln 

Problem för ordförande = 

(Antal medlemmar * Socioekonomiskt utsatthet * Förändringsbehov * Verksamhetens komplexitet). 

Någon tränare har burit sig illa åt mot sina adepter. RF drar plötsligt in alla bidrag och nu måste ordföranden gå igenom alla inlämnade rapporter. Hans tjugo timmar i veckan är nog snarare norm än undantag.  

Långt bak i mitt huvud sitter nu en liten djävul och viskar: ”Du hade också kunnat fakturera hela den här tiden!”. Jag tror samma djävul sitter och viskar i rätt många öron.  I en av de föreningar där jag är styrelsemedlem ser jag ordföranden jobba mer än halvtid. Hade han inte gjort det så skulle föreningen inte finnas kvar idag. Därför lägger jag nu ett förslag till årsmötet att en summa ska sättas av i budgeten för ordförandens operativa insatser.  Lite gratisjobb är OK, men inte 80-100 timmar i månaden.

Ps.

En bieffekt av det var tydlig när jag ville lämna ordförandeklubban vidare i Akropol Basket. Åttio procent av tränarna och spelarna i klubben är kvinnor eller flickor.  Andelen som är första eller andra generationens invandrare är nära hundra procent. Därför jobbade jag aktivt i två år på att försöka hitta och förbereda en kvinnlig efterträdare med invandrarbakgrund.  Bra kandidater fanns, men ingen som ville jobba uppemot halvtid utan att få betalt. Ingen som ville ta den extremt obekväma sitsen som den som alla kan klaga på. En tackade nej för att hennes lagerjobb var på kvällstid.

Otacksamt att vara ordförande

När lönerna en månad blev försenade så krävde några tränare att jag skulle gå in och betala ur egen ficka. Jag har svårt att tänka mig något som är mer otacksamt och olönsamt än att vara ordförande. Tränare är trevligt, men ordförande: Fy fan!  

Till slut hoppade en tidigare ordförande i Akropol basket in. Jimmy är en fantastisk person och en strålande ordförande, men det betyder att ännu en förening med kvinnliga invandrare fick ännu en svennegubbe som ordförande. Så har det alltid varit, och så länge vi inte betalar för styrelsearbete lär det förbli.   Då är det bara miljonärer och pensionärer som kan ställa upp, och det är faktiskt ett rejält demokratiskt problem. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen