Sådana ordföranden är guld värda, men…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När bra människor gör bra saker, då är allt som det ska. Min balans skakas inte heller när de jag tycker är dåliga människor, som Trump och Putin, gör dåliga saker.  Men när folk jag verkligen gillar och litar på gör något dåligt: då skaver det. Det är den psykologiska motsvarigheten till en sten i skon.  

Just nu har friidrotten en sån sten i skon.  Vår hårt arbetande och omtyckta ordförande har fakturerat Stockholms friidrottsförbund ungefär femtusen femhundra kronor i månaden under de nio år han var ordförande där..

Jag unnar honom de pengarna.  Han var verkligen närvarande. Även när terräng-DM gick i oktoberregn och gegga så visste jag att jag skulle möta honom där. Såna ordföranden är guld värda. 

Den dåvarande verksamhetschefen bedömde att ordförandens operativa arbete hade jobbat ungefär en halvtid. Då är femtusen femhundra kronor i månaden en väldigt låg ersättning, och det blir ännu mindre när det är omvandlat till lön. Då landar vi någonstans kring 20-25 kr i timmen.  

Därför tyckte jag väldigt synd om honom när drevet gick i TV och tidningar, och ännu mer när drevet fortsatte trots att han erkände att han har gjort fel och bad om ursäkt för det. 

Aldrig uppe på styrelsemöten 

Men att fakturera i nio år, med texten "konfidentiellt" på en del av fakturorna, är ändå inte OK. Vad jag förstår har hans fakturering inte ens nämnts på något av de många styrelsemöten som har pågått under dessa nio år.  Att revisorerna missade det i nio år är också djupt oroande. 

Därför var det synd att ingen av hans hårda kritiker på en månad lyckades få fram någon motkandidat. Det är lättare att kritisera än att själv ställa upp på att axla ett otacksamt uppdrag.  

Det var ännu mer synd att förslaget att pausa valet av ordförande för Svenska Friidrottsförbundet förlorade i voteringen. Som valberedningens kandidat är han alltså omvald för ännu ett år. 

Jag förstår att det är bekvämt för alla inblandade och, som sagt, jag gillar honom, men tillsammans har kritiker och supporters landat i valet att inte plocka ut stenen ur skon. Som gammal maratonlöpare vet jag vad det leder till.  Besvärjelsen ”det fixar sig” hjälper tyvärr inte alls. 

Efter mötet sa Stockholms Friidrottsförbunds ordförande upp sig med omedelbar verkan.  Det lär komma fler protester, men mycket värre är om det hela bara lugnar ner sig. 

Jobbar halvt ihjäl sig

För då har kanske ett nytt prejudikat uppstått, för i hur många styrelser jobbar inte ordföranden halvt ihjäl sig med sånt som egentligen inte tillhör det ideella uppdraget? 

Jag har själv varit styrelseordförande i fyra idrottsföreningar och en politisk förening.  I bara en av föreningarna har jag kunnat ägna mig åt strategi, styrelsemöten och årsmöten. Sanningen är snarare att ”shit happens!”, och sannolikheten för det verkar öka multiplikativt ungefär enligt formeln 

Problem för ordförande = 

(Antal medlemmar * Socioekonomiskt utsatthet * Förändringsbehov * Verksamhetens komplexitet). 

Någon tränare har burit sig illa åt mot sina adepter. RF drar plötsligt in alla bidrag och nu måste ordföranden gå igenom alla inlämnade rapporter. Hans tjugo timmar i veckan är nog snarare norm än undantag.  

Långt bak i mitt huvud sitter nu en liten djävul och viskar: ”Du hade också kunnat fakturera hela den här tiden!”. Jag tror samma djävul sitter och viskar i rätt många öron.  I en av de föreningar där jag är styrelsemedlem ser jag ordföranden jobba mer än halvtid. Hade han inte gjort det så skulle föreningen inte finnas kvar idag. Därför lägger jag nu ett förslag till årsmötet att en summa ska sättas av i budgeten för ordförandens operativa insatser.  Lite gratisjobb är OK, men inte 80-100 timmar i månaden.

Ps.

En bieffekt av det var tydlig när jag ville lämna ordförandeklubban vidare i Akropol Basket. Åttio procent av tränarna och spelarna i klubben är kvinnor eller flickor.  Andelen som är första eller andra generationens invandrare är nära hundra procent. Därför jobbade jag aktivt i två år på att försöka hitta och förbereda en kvinnlig efterträdare med invandrarbakgrund.  Bra kandidater fanns, men ingen som ville jobba uppemot halvtid utan att få betalt. Ingen som ville ta den extremt obekväma sitsen som den som alla kan klaga på. En tackade nej för att hennes lagerjobb var på kvällstid.

Otacksamt att vara ordförande

När lönerna en månad blev försenade så krävde några tränare att jag skulle gå in och betala ur egen ficka. Jag har svårt att tänka mig något som är mer otacksamt och olönsamt än att vara ordförande. Tränare är trevligt, men ordförande: Fy fan!  

Till slut hoppade en tidigare ordförande i Akropol basket in. Jimmy är en fantastisk person och en strålande ordförande, men det betyder att ännu en förening med kvinnliga invandrare fick ännu en svennegubbe som ordförande. Så har det alltid varit, och så länge vi inte betalar för styrelsearbete lär det förbli.   Då är det bara miljonärer och pensionärer som kan ställa upp, och det är faktiskt ett rejält demokratiskt problem. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.