Därför slutade de unga löparna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Ung 1: Hur många sporter kan man utöva där du bor? Det frågade Mårten Westberg i en första artikel om ungdomsidrott. I dag skriver han om köpklubbar inom friidrott och hur ungdomar kan tappa lusten.

En förklaring när intresset avtog i den främsta klubben kan ha varit att coachen värvade de bästa löparna från tränare och löparklubbar runtom i landet.

Intresset  för nybörjare var ju obefintligt, så när andra tränare  och aktiva tappade lusten uppstod till slut en brist på både rekrytering och motivation. Så har det ofta blivit i svensk friidrott när en friidrottsklubb har fått avsevärt större resurser än andra.

Jag har själv stått på startlinjen i Lidingöloppet när Enhörnas topplöpare presenterar sig för varandra. De hade aldrig setts förr. De andra köpklubbarna i min ungdom hette Mälarhöjden, Hässelby och Spårvägen.  Deras framgång var på idrottens bekostnad. De är alla mycket mer sympatiska klubbar idag,

Men om Corona-pandemin gör att de ekonomiska villkoren för klubbarnas konkurrens utjämnas så är det bra. Då kan fler idrottare stanna kvar i en fungerande miljö, eller byta klubb enbart för att komma till en bättre fungerande grupp eller bättre tränare.

Rekryterade de bästa

På 1980-talet sprang jag en hel del i Mexiko, som då var en av världens ledande nationer inom långdistanslöpning. Club Rodolfo Gomez rekryterade de bästa löparna från alla klubbar och dominerade totalt. 

När deras svarta buss rullade in så visste alla att nu var det elfte plats vi konkurrerade om. Platserna ett till tio skulle löparna i den där svarta bussen ta hand om.  

Det var häftigt, men några år senare började Mexikos position som en av världens ledande löparnationer började vittra som en pyramid av sand.

En pyramid är som bredast i botten. Det har den gemensamt med idrotten. Men om du tar sand från botten av pyramiden för att den ska bli högre så kommer den snart börja rasa.

adidas gjorde ett försök

I det lovande men ömtåliga läget uppstår istället en ny utveckling.  adidas startar ”Keep Up Running Club” som i praktiken är en företagsägd klubb. adidas har tidigare drivit ”Adidas Runners” med fokus på mer ambitiösa motionärer. 

Det projektet lade adidas Europa ner under våren. Istället inriktar man sig nu helt och hållet på toppen av pyramiden genom att rekrytera elitlöpare till den nya elit-klubben.

Hittills har rekryteringen mest handlat om utrustning, men Adidas är ett stort företag med stora finansiella muskler. Adidas vill väl, men om det här visar sig vara kommersiellt framgångsrikt så kan det här vara ett hot mot svensk idrott.  Till skillnad mot t.ex. fotboll och hockey så är det mycket få i den svenska eliten som kommer i närheten av vad en städare eller kassörska tjänar. 

Därför handlar det här om de många idrotter där eliten knappt tjänar några pengar. Om bara en handfull av de 65 000 svenska företag som omsätter mer än hundra miljoner kronor per år tar en liten del av sin reklambudget så får vi en klubbflora som heter allt från A K J Energiteknik IF i Karlstad till Östgöta Trädgårdshall IF i Skövde. 

 Reklamvärdet för lågt

Någon av de här företags-klubbarna kanske ägnar sig åt kulstötning och tresteg, men inom friidrotten är det självklart löpningen som är det stora målet. Två miljoner svenskar springer flera gånger i veckan men mycket få hoppar tresteg någorlunda regelbundet.  De grenarna kan nog Karlstad-Göta, Tibro, IFK Skövde, IF Hagen och andra friidrottsklubbar få behålla, tillsammans med ungdomsverksamheten och veteran-verksamheten. Där är reklamvärdet för lågt.

Ps. Kanske tänker du att ”vi kan väl vänta och se”.  När Svensk Friidrott har sitt årsmöte 2021 så sitter Adidas-klubben troligen på en mängd röster i kraft av vunna SM-poäng.  Om det här blir ett framgångsrikt sätt att skaffa sig reklam så kan företags-klubbar dominera röstmässigt i flera förbund inom bara några år. Därför är det bra att vi börjar diskutera det här nu: Är det kreativ förstörelse eller är det bara förstörelse?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.