Knasig men lockande idé till skifte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tänk om rösterna i valet i september delades ut enligt nettovärde på börsen.  Familjerna Wallenberg, Rausing, Persson och Ax:son Johnsson skulle ha fler röster än resten av Sveriges befolkning. 

Skulle politiken påverkas? Jag tror det. Rätt rejält.

Men ungefär så styrs idrotten

Då skulle årsmöten bli bättre i de flesta avseenden

Riksidrottsförbundet (RF) styrs ju av Riksidrottsmötet (RIM). På RIM är det specialidrottsförbunden (SF) som beslutar.  I de flesta SF delas röster till klubbar till hälften av deras antal aktiviteter (LOK-stöd) under året och till hälften deras prestanda som elitklubbar. Samvariansen mellan LOK och medaljer i SM är förstås rätt stor.

Lite förenklat är det alltså ordförandena för elitklubbarna som tillsätter ledamöterna på RIM, där besluten tas om svensk idrott.

Om vi vill förverkliga

Om vi verkligen vill förverkliga ”idrott på barnens villkor” och ”tävla på ett nytt sätt” eller ”idrott hela livet” som också kallas ”från triangel till fyrkant” så bör nog RF styras på ett sätt som inte så entydigt sätter elitklubbarna bakom ratten.

Att elitklubbarna har fått den här rollen är lätt att förklara. Historiskt har idrott gått ut på att vinna. När en organisation skulle skapas så var det lättast att fördela röster i enlighet med medaljfördelning.

Men i dagens digitaliserade samhälle är det möjligt att låta varenda tränare och varenda idrottare vara delaktig på varenda nivå, Lokalt förbund, SF, RIM och RF. Varje medlem i en RF-ansluten klubb skulle kunna rösta med hjälp av ett bank-id. Det skulle till och med vara möjligt att låta de som ofta deltar på gemensamma träningar få fler röster än de som sällan deltar. 

Kanske börjar man med det lokala förbundet. Stockholms fotbollsförbund, Örebro läns orienteringsförbund osv. 

Jag skulle gärna se att gränsen för att rösta i ett sånt val sattes riktigt lågt: Tretton år är undre gräns för bank-id. Då är man klok nog att sätta sig in i idrottens styrning.

Många fler röstande

Det skulle kunna leda till väldigt många fler röstande på årsmöten; så många att årsmöten bara är genomförbara som digitala möten, så som de har varit under pandemin. 

Själv tycker jag att det är av pandemins bästa förändringar.  I stället för termoskaffe och en torr bulle på någon gudsförgäten möteslokal sitter jag hemma med ett glas gott vin, eller så följer jag mötet via mobilen på väg hem från en träning. Som löpare och tränare har det blivit möjligt för mig att medverka på fler möten än tidigare.

En övergång till direktröstning skulle förstås kräva att en väldig massa stadgar förändrades i en enorm massa årsmöten som idag besöks av ett fåtal plikttrogna, huvudsakligen pensionärer. Jag tror förslaget skulle röstas ner på många av de årsmötena, eftersom just pensionärer ofta inte är så digitala, men en sån här förändring ska nog ta ett decennium. I några distriktsförbund går förslaget igenom. Om det leder till en vitalisering så sprider det sig.   

Är det en helknasig idé, eller bär den kanske på frukten till något bra? Jag hoppas på både sågningar och förslag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.