Knasig men lockande idé till skifte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tänk om rösterna i valet i september delades ut enligt nettovärde på börsen.  Familjerna Wallenberg, Rausing, Persson och Ax:son Johnsson skulle ha fler röster än resten av Sveriges befolkning. 

Skulle politiken påverkas? Jag tror det. Rätt rejält.

Men ungefär så styrs idrotten

Då skulle årsmöten bli bättre i de flesta avseenden

Riksidrottsförbundet (RF) styrs ju av Riksidrottsmötet (RIM). På RIM är det specialidrottsförbunden (SF) som beslutar.  I de flesta SF delas röster till klubbar till hälften av deras antal aktiviteter (LOK-stöd) under året och till hälften deras prestanda som elitklubbar. Samvariansen mellan LOK och medaljer i SM är förstås rätt stor.

Lite förenklat är det alltså ordförandena för elitklubbarna som tillsätter ledamöterna på RIM, där besluten tas om svensk idrott.

Om vi vill förverkliga

Om vi verkligen vill förverkliga ”idrott på barnens villkor” och ”tävla på ett nytt sätt” eller ”idrott hela livet” som också kallas ”från triangel till fyrkant” så bör nog RF styras på ett sätt som inte så entydigt sätter elitklubbarna bakom ratten.

Att elitklubbarna har fått den här rollen är lätt att förklara. Historiskt har idrott gått ut på att vinna. När en organisation skulle skapas så var det lättast att fördela röster i enlighet med medaljfördelning.

Men i dagens digitaliserade samhälle är det möjligt att låta varenda tränare och varenda idrottare vara delaktig på varenda nivå, Lokalt förbund, SF, RIM och RF. Varje medlem i en RF-ansluten klubb skulle kunna rösta med hjälp av ett bank-id. Det skulle till och med vara möjligt att låta de som ofta deltar på gemensamma träningar få fler röster än de som sällan deltar. 

Kanske börjar man med det lokala förbundet. Stockholms fotbollsförbund, Örebro läns orienteringsförbund osv. 

Jag skulle gärna se att gränsen för att rösta i ett sånt val sattes riktigt lågt: Tretton år är undre gräns för bank-id. Då är man klok nog att sätta sig in i idrottens styrning.

Många fler röstande

Det skulle kunna leda till väldigt många fler röstande på årsmöten; så många att årsmöten bara är genomförbara som digitala möten, så som de har varit under pandemin. 

Själv tycker jag att det är av pandemins bästa förändringar.  I stället för termoskaffe och en torr bulle på någon gudsförgäten möteslokal sitter jag hemma med ett glas gott vin, eller så följer jag mötet via mobilen på väg hem från en träning. Som löpare och tränare har det blivit möjligt för mig att medverka på fler möten än tidigare.

En övergång till direktröstning skulle förstås kräva att en väldig massa stadgar förändrades i en enorm massa årsmöten som idag besöks av ett fåtal plikttrogna, huvudsakligen pensionärer. Jag tror förslaget skulle röstas ner på många av de årsmötena, eftersom just pensionärer ofta inte är så digitala, men en sån här förändring ska nog ta ett decennium. I några distriktsförbund går förslaget igenom. Om det leder till en vitalisering så sprider det sig.   

Är det en helknasig idé, eller bär den kanske på frukten till något bra? Jag hoppas på både sågningar och förslag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.