Knasig men lockande idé till skifte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tänk om rösterna i valet i september delades ut enligt nettovärde på börsen.  Familjerna Wallenberg, Rausing, Persson och Ax:son Johnsson skulle ha fler röster än resten av Sveriges befolkning. 

Skulle politiken påverkas? Jag tror det. Rätt rejält.

Men ungefär så styrs idrotten

Då skulle årsmöten bli bättre i de flesta avseenden

Riksidrottsförbundet (RF) styrs ju av Riksidrottsmötet (RIM). På RIM är det specialidrottsförbunden (SF) som beslutar.  I de flesta SF delas röster till klubbar till hälften av deras antal aktiviteter (LOK-stöd) under året och till hälften deras prestanda som elitklubbar. Samvariansen mellan LOK och medaljer i SM är förstås rätt stor.

Lite förenklat är det alltså ordförandena för elitklubbarna som tillsätter ledamöterna på RIM, där besluten tas om svensk idrott.

Om vi vill förverkliga

Om vi verkligen vill förverkliga ”idrott på barnens villkor” och ”tävla på ett nytt sätt” eller ”idrott hela livet” som också kallas ”från triangel till fyrkant” så bör nog RF styras på ett sätt som inte så entydigt sätter elitklubbarna bakom ratten.

Att elitklubbarna har fått den här rollen är lätt att förklara. Historiskt har idrott gått ut på att vinna. När en organisation skulle skapas så var det lättast att fördela röster i enlighet med medaljfördelning.

Men i dagens digitaliserade samhälle är det möjligt att låta varenda tränare och varenda idrottare vara delaktig på varenda nivå, Lokalt förbund, SF, RIM och RF. Varje medlem i en RF-ansluten klubb skulle kunna rösta med hjälp av ett bank-id. Det skulle till och med vara möjligt att låta de som ofta deltar på gemensamma träningar få fler röster än de som sällan deltar. 

Kanske börjar man med det lokala förbundet. Stockholms fotbollsförbund, Örebro läns orienteringsförbund osv. 

Jag skulle gärna se att gränsen för att rösta i ett sånt val sattes riktigt lågt: Tretton år är undre gräns för bank-id. Då är man klok nog att sätta sig in i idrottens styrning.

Många fler röstande

Det skulle kunna leda till väldigt många fler röstande på årsmöten; så många att årsmöten bara är genomförbara som digitala möten, så som de har varit under pandemin. 

Själv tycker jag att det är av pandemins bästa förändringar.  I stället för termoskaffe och en torr bulle på någon gudsförgäten möteslokal sitter jag hemma med ett glas gott vin, eller så följer jag mötet via mobilen på väg hem från en träning. Som löpare och tränare har det blivit möjligt för mig att medverka på fler möten än tidigare.

En övergång till direktröstning skulle förstås kräva att en väldig massa stadgar förändrades i en enorm massa årsmöten som idag besöks av ett fåtal plikttrogna, huvudsakligen pensionärer. Jag tror förslaget skulle röstas ner på många av de årsmötena, eftersom just pensionärer ofta inte är så digitala, men en sån här förändring ska nog ta ett decennium. I några distriktsförbund går förslaget igenom. Om det leder till en vitalisering så sprider det sig.   

Är det en helknasig idé, eller bär den kanske på frukten till något bra? Jag hoppas på både sågningar och förslag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.