Knasig men lockande idé till skifte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tänk om rösterna i valet i september delades ut enligt nettovärde på börsen.  Familjerna Wallenberg, Rausing, Persson och Ax:son Johnsson skulle ha fler röster än resten av Sveriges befolkning. 

Skulle politiken påverkas? Jag tror det. Rätt rejält.

Men ungefär så styrs idrotten

Då skulle årsmöten bli bättre i de flesta avseenden

Riksidrottsförbundet (RF) styrs ju av Riksidrottsmötet (RIM). På RIM är det specialidrottsförbunden (SF) som beslutar.  I de flesta SF delas röster till klubbar till hälften av deras antal aktiviteter (LOK-stöd) under året och till hälften deras prestanda som elitklubbar. Samvariansen mellan LOK och medaljer i SM är förstås rätt stor.

Lite förenklat är det alltså ordförandena för elitklubbarna som tillsätter ledamöterna på RIM, där besluten tas om svensk idrott.

Om vi vill förverkliga

Om vi verkligen vill förverkliga ”idrott på barnens villkor” och ”tävla på ett nytt sätt” eller ”idrott hela livet” som också kallas ”från triangel till fyrkant” så bör nog RF styras på ett sätt som inte så entydigt sätter elitklubbarna bakom ratten.

Att elitklubbarna har fått den här rollen är lätt att förklara. Historiskt har idrott gått ut på att vinna. När en organisation skulle skapas så var det lättast att fördela röster i enlighet med medaljfördelning.

Men i dagens digitaliserade samhälle är det möjligt att låta varenda tränare och varenda idrottare vara delaktig på varenda nivå, Lokalt förbund, SF, RIM och RF. Varje medlem i en RF-ansluten klubb skulle kunna rösta med hjälp av ett bank-id. Det skulle till och med vara möjligt att låta de som ofta deltar på gemensamma träningar få fler röster än de som sällan deltar. 

Kanske börjar man med det lokala förbundet. Stockholms fotbollsförbund, Örebro läns orienteringsförbund osv. 

Jag skulle gärna se att gränsen för att rösta i ett sånt val sattes riktigt lågt: Tretton år är undre gräns för bank-id. Då är man klok nog att sätta sig in i idrottens styrning.

Många fler röstande

Det skulle kunna leda till väldigt många fler röstande på årsmöten; så många att årsmöten bara är genomförbara som digitala möten, så som de har varit under pandemin. 

Själv tycker jag att det är av pandemins bästa förändringar.  I stället för termoskaffe och en torr bulle på någon gudsförgäten möteslokal sitter jag hemma med ett glas gott vin, eller så följer jag mötet via mobilen på väg hem från en träning. Som löpare och tränare har det blivit möjligt för mig att medverka på fler möten än tidigare.

En övergång till direktröstning skulle förstås kräva att en väldig massa stadgar förändrades i en enorm massa årsmöten som idag besöks av ett fåtal plikttrogna, huvudsakligen pensionärer. Jag tror förslaget skulle röstas ner på många av de årsmötena, eftersom just pensionärer ofta inte är så digitala, men en sån här förändring ska nog ta ett decennium. I några distriktsförbund går förslaget igenom. Om det leder till en vitalisering så sprider det sig.   

Är det en helknasig idé, eller bär den kanske på frukten till något bra? Jag hoppas på både sågningar och förslag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.