Nils lugn inför uppståndelsen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sent på söndagskvällen landade dubble OS-guldmedaljören Nils van der Poel på Arlanda. Uppståndelsen var stor och efter snabb bilfärd in till Stockholm väntade en presskonferens och flera uppvaktningar och hyllningstal. Han fick extra uppmärksamhet via ett framträdande av Svea Livgarde.

Först efter midnatt kunde han koppla av och uppsöka sitt hotell. Idrottens Affärers Mårten Westberg följde hela skeendet sent in på måndagsnatten och ger här sin personliga syn på händelserna.

Nils van der Poel anlände tillsammans med sina tränare, Joel Eriksson (tv) och Johan Röjler

Klockan är tre minuter över tolv. Ändå var jag en av de första att gå från Nils van der Poels reception hos advokatfirman Vinge i Stockholm. Glad men väldigt trött fick Nils stå och ta emot det ena talet efter det andra. Först idrottsministern, sen Olympiska kommittén och sen alla sponsorerna.

Det slog mig att de allihop sa samma sak: ”Vad duktig du är och vad stolta vi var framför TVn”. Ingen verkar ha läst Nils manifest. Ingen nämnde ens att det är unikt av en olympisk mästare att publicera ett manifest, Nils skulle nog hellre ha kallat det en manual, öppet och gratis för vem som helst att ladda ner och läsa.

Unik öppenhet

Mig påminde Nils unika öppenhet om när Elon Musk släppte massor av Teslas patent för att han tyckte konkurrenterna var för dåliga på att producera elbilar.

Det var helt klart att ingen av talarna hade läst manuskriptet. De stod där och hyllade Nils för att han hade åkt en halvmil och en mil fortare än konkurrenterna. Så otroligt ointressant! När det är tävling så är någon alltid snabbast, men en sån som Nils van der Poel har jag aldrig mött.

Om talarna hade läst manuskriptet så skulle de kanske ha märkt att han lägger stor vikt vid balansen i livet. Balans i livet kan beskrivas som en trebent pall. Ett ben är karriären. Den som alla talarna pratade om. Att träna hårt så att man kan vinna. En enbent pall kan aldrig stå för sig själv. Den idrottare som bara har idrotten är en skör varelse.  Som löpare påminner det mig om en löpare som jag alltid slog när det var mästerskap men aldrig annars. Han var en enbent pall. 

Efter karriären hade han heller ingen utbildning att falla tillbaka på. Så är det tyvärr ofta med fotbollsproffsen. Det är därför det ofta går så väldigt illa för dem när de lägger av. Nils van det Poel är dessbättre ingen enbent pall. 

Det han då sa

Pallens andra ben är oftast familjen. Mamma/pappa eller make/maka och kanske barn. När finalen i fotbolls-VM avgjordes med straffar mellan Kinas och USAs damer så kallade tränaren till sig straffskyttarna och sa till dem att tänka sig att de har slagit sin straff, och missat. ”Hur är ditt liv då?” frågade hon ”kommer dina föräldrar och dina vänner fortfarande att tycka om dig?”.  USA satte fem av fem straffar.

Pallens sista ben är det sociala livet. Det värnar Nils. Helgerna var för vänner och fallskärmshoppning. Då tränade han inte. Rent fysiskt var det kanske inte optimalt, medgav Johan Röjler. Kanske skulle det ha fungerat bättre att ha en vilodag på onsdagen och en på söndagen, men hans vänner i backhoppningsklubben hoppar ju inte på onsdagar. Det är också väldigt få fester på onsdagar, även i Trollhättan.  Det sociala var viktigare än det fysiska.

Då hade han hoppat

Den psykologiska stabiliteten hjälpte säkerligen Nils van der Poel hantera pressen från en hel nation. Även om ett felskär fick oss att ropa ”Neeej!” med tre varv kvar av milloppet så klarade han det. Den som är rädd för att misslyckas får väldigt svårt att lyckas.   

Om samma stabilitet hjälpte en restrött guldmedaljör stå ut med tio tal på det hjärndöda temat ”vad duktig du är och vad stolta vi är”. Jag tvivlar.  Det här är ju en ung kille som bevisligen gillar att ha roligt. Om någon hade gett honom en fallskärm så hade han säkert hoppat ifrån hela hyllningen. 

Mårten Westberg

Fakta

*Den trebenta pallen är min allegori för psykologen Chris Argyris forskning om vägen till självförverkligande.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.