Nils lugn inför uppståndelsen
Sent på söndagskvällen landade dubble OS-guldmedaljören Nils van der Poel på Arlanda. Uppståndelsen var stor och efter snabb bilfärd in till Stockholm väntade en presskonferens och flera uppvaktningar och hyllningstal. Han fick extra uppmärksamhet via ett framträdande av Svea Livgarde.
Först efter midnatt kunde han koppla av och uppsöka sitt hotell. Idrottens Affärers Mårten Westberg följde hela skeendet sent in på måndagsnatten och ger här sin personliga syn på händelserna.

Klockan är tre minuter över tolv. Ändå var jag en av de första att gå från Nils van der Poels reception hos advokatfirman Vinge i Stockholm. Glad men väldigt trött fick Nils stå och ta emot det ena talet efter det andra. Först idrottsministern, sen Olympiska kommittén och sen alla sponsorerna.
Det slog mig att de allihop sa samma sak: ”Vad duktig du är och vad stolta vi var framför TVn”. Ingen verkar ha läst Nils manifest. Ingen nämnde ens att det är unikt av en olympisk mästare att publicera ett manifest, Nils skulle nog hellre ha kallat det en manual, öppet och gratis för vem som helst att ladda ner och läsa.
Unik öppenhet
Mig påminde Nils unika öppenhet om när Elon Musk släppte massor av Teslas patent för att han tyckte konkurrenterna var för dåliga på att producera elbilar.
Det var helt klart att ingen av talarna hade läst manuskriptet. De stod där och hyllade Nils för att han hade åkt en halvmil och en mil fortare än konkurrenterna. Så otroligt ointressant! När det är tävling så är någon alltid snabbast, men en sån som Nils van der Poel har jag aldrig mött.
Om talarna hade läst manuskriptet så skulle de kanske ha märkt att han lägger stor vikt vid balansen i livet. Balans i livet kan beskrivas som en trebent pall. Ett ben är karriären. Den som alla talarna pratade om. Att träna hårt så att man kan vinna. En enbent pall kan aldrig stå för sig själv. Den idrottare som bara har idrotten är en skör varelse. Som löpare påminner det mig om en löpare som jag alltid slog när det var mästerskap men aldrig annars. Han var en enbent pall.
Efter karriären hade han heller ingen utbildning att falla tillbaka på. Så är det tyvärr ofta med fotbollsproffsen. Det är därför det ofta går så väldigt illa för dem när de lägger av. Nils van det Poel är dessbättre ingen enbent pall.
Det han då sa
Pallens andra ben är oftast familjen. Mamma/pappa eller make/maka och kanske barn. När finalen i fotbolls-VM avgjordes med straffar mellan Kinas och USAs damer så kallade tränaren till sig straffskyttarna och sa till dem att tänka sig att de har slagit sin straff, och missat. ”Hur är ditt liv då?” frågade hon ”kommer dina föräldrar och dina vänner fortfarande att tycka om dig?”. USA satte fem av fem straffar.
Pallens sista ben är det sociala livet. Det värnar Nils. Helgerna var för vänner och fallskärmshoppning. Då tränade han inte. Rent fysiskt var det kanske inte optimalt, medgav Johan Röjler. Kanske skulle det ha fungerat bättre att ha en vilodag på onsdagen och en på söndagen, men hans vänner i backhoppningsklubben hoppar ju inte på onsdagar. Det är också väldigt få fester på onsdagar, även i Trollhättan. Det sociala var viktigare än det fysiska.
Då hade han hoppat
Den psykologiska stabiliteten hjälpte säkerligen Nils van der Poel hantera pressen från en hel nation. Även om ett felskär fick oss att ropa ”Neeej!” med tre varv kvar av milloppet så klarade han det. Den som är rädd för att misslyckas får väldigt svårt att lyckas.
Om samma stabilitet hjälpte en restrött guldmedaljör stå ut med tio tal på det hjärndöda temat ”vad duktig du är och vad stolta vi är”. Jag tvivlar. Det här är ju en ung kille som bevisligen gillar att ha roligt. Om någon hade gett honom en fallskärm så hade han säkert hoppat ifrån hela hyllningen.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.
Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.