Lägsta tittarsiffrorna för en OS-öppning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

OS har peakat på ett sätt som liknar de stora amerikanska bilföretagens situation för 30 år sen.  Då dominerade GM, Ford, Chrysler och AMC, men japanerna gjorde bättre bilar. Nu har AMC gått i konkurs, Chrysler har sålts till Mercedes och sen vidare till Fiat.  

Obama räddade Ford och GM, men de är spillror av vad de en gång var. Tesla, som inte fanns då, skulle lätt kunna köpa upp spillrorna av USA:s gamla bilindustri utan att det skulle märkas på aktiekursen

De svenska succétjejerna i handboll tog sig tid och hejade fram herrlandslage på onsdagen. Men de var tämligen ensamma på läktarna. Foto Niklas Svahn

Pandemin är förstås ett övergående problem, men den blottar en del av problemen. Förr i tiden var OS ett viktigt tillfälle för ledare att träffas. Sånt sker idag nästan lika bra via Zoom, Teams och andra digitala kanaler.  Ändå skickar SOK 185 ledare, betydligt fler än idrottare.

De 76 är rimliga

De 76 som är förbundskaptener, medicinsk personal och liknande är förstås rimliga. De andra 110 är en kvarleva från en tid då möten bara kunde ske fysiskt.  

Nu när klimatkrisen utlöser den ena katastrofen efter den andra är det helt enkelt inte rimligt att 110 svenskar flyger till Japan för att prata med andra ledare som har flugit dit från sina länder. 

Självklart är det inte rimligt ur ett pandemi-perspektiv heller, men den invändningen tror vi förstås kommer försvinna. Det gör inte klimatkrisen.  

I min ungdom var OS ”Da shit!” som lite yngre människor skulle säga.

Då gällde bara OS

Så länge inget världskrig utbröt så var det bara OS som gällde under de veckor OS pågick. När jag idag surfar in på Expressen.se och väljer ”Sport” Expressen.se så får jag välja på: 

- Hockey

- Fotboll

- Play

- Målservice

-Trav(!) 

- Tips och Odds

- Föreningsliv

- E-sport

- Innebandy

- Friidrott

I slutet av juli tilldelas alltså vintersporten Ishockey högsta prioritet. OS är inte ens med på listan. Nio tiondelar av menyn har ingenting med OS att göra. Det är nästan lika illa på Aftonbladet och DN.   

Första invigningen jag missat

Att invigningen inte fick fler amerikanska TV-tittare än en vanlig söndagskväll med NFL-fotboll beror förstås delvis på geografin. Vem vill titta på sport halv åtta på morgonen? 

Själv tog jag inte ens reda på när den visades. Det är den första OS-invigningen jag missar.  Entusiasmen saknas helt enkelt.   

Ett större problem är att allt färre vill se hela matcher och lopp. Vi nöjer oss med att streama målen, målgångarna och de avgörande kasten i brottning och judo. Det minskar möjligheterna till annonsering med sisådär 90-95 procent. 

Vi skålade för Sverige efter 3-0 mot USA, men ingen av oss hade sett matchen. Vi läste resultatet och streamade målen.  Det sänker förstås priset på TV-rättigheter i kommande OS. 

En idrottsrörelse för alla länder har inneburit att OS och VM allt oftare hamnar i länder som inte delar våra västerländska värderingar.  Det är ett ofrånkomligt resultat av principen ett land en röst. Diktatorer har förstås lättare att smörja mindre nogräknade delegater och att på hemmaplan få igenom ett beslut om att satsa ofantligt många miljarder på ett PR-jippo än vad ett demokratiskt land som Sverige har. 

Den olympiska rörelsens bleknande framtid är däremot inte något problem för idrotten. Det är därför jag vill jämföra med de amerikanska biltillverkarna. Den som gillar att köra bil har nu mycket fler möjligheter. 

"Kreativ förströelse"

En Tesla är en mycket bättre bil än vad de bensinslukande monstren från GM och Ford någonsin var.  Bilindustrin är ett bra exempel på Harvard-professorn Joseph Shumpeters gamla tes om ”kreativ förstörelse” som beskriver hur nya industrier växer ur skärvorna av de gamla.  ”Den enes nöd är den andres bröd”.  

Jag vet inte vad som tar vid efter de olympiska spelen, men jag tror det kommer vara bättre. 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.

Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.