Lägsta tittarsiffrorna för en OS-öppning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

OS har peakat på ett sätt som liknar de stora amerikanska bilföretagens situation för 30 år sen.  Då dominerade GM, Ford, Chrysler och AMC, men japanerna gjorde bättre bilar. Nu har AMC gått i konkurs, Chrysler har sålts till Mercedes och sen vidare till Fiat.  

Obama räddade Ford och GM, men de är spillror av vad de en gång var. Tesla, som inte fanns då, skulle lätt kunna köpa upp spillrorna av USA:s gamla bilindustri utan att det skulle märkas på aktiekursen

De svenska succétjejerna i handboll tog sig tid och hejade fram herrlandslage på onsdagen. Men de var tämligen ensamma på läktarna. Foto Niklas Svahn

Pandemin är förstås ett övergående problem, men den blottar en del av problemen. Förr i tiden var OS ett viktigt tillfälle för ledare att träffas. Sånt sker idag nästan lika bra via Zoom, Teams och andra digitala kanaler.  Ändå skickar SOK 185 ledare, betydligt fler än idrottare.

De 76 är rimliga

De 76 som är förbundskaptener, medicinsk personal och liknande är förstås rimliga. De andra 110 är en kvarleva från en tid då möten bara kunde ske fysiskt.  

Nu när klimatkrisen utlöser den ena katastrofen efter den andra är det helt enkelt inte rimligt att 110 svenskar flyger till Japan för att prata med andra ledare som har flugit dit från sina länder. 

Självklart är det inte rimligt ur ett pandemi-perspektiv heller, men den invändningen tror vi förstås kommer försvinna. Det gör inte klimatkrisen.  

I min ungdom var OS ”Da shit!” som lite yngre människor skulle säga.

Då gällde bara OS

Så länge inget världskrig utbröt så var det bara OS som gällde under de veckor OS pågick. När jag idag surfar in på Expressen.se och väljer ”Sport” Expressen.se så får jag välja på: 

- Hockey

- Fotboll

- Play

- Målservice

-Trav(!) 

- Tips och Odds

- Föreningsliv

- E-sport

- Innebandy

- Friidrott

I slutet av juli tilldelas alltså vintersporten Ishockey högsta prioritet. OS är inte ens med på listan. Nio tiondelar av menyn har ingenting med OS att göra. Det är nästan lika illa på Aftonbladet och DN.   

Första invigningen jag missat

Att invigningen inte fick fler amerikanska TV-tittare än en vanlig söndagskväll med NFL-fotboll beror förstås delvis på geografin. Vem vill titta på sport halv åtta på morgonen? 

Själv tog jag inte ens reda på när den visades. Det är den första OS-invigningen jag missar.  Entusiasmen saknas helt enkelt.   

Ett större problem är att allt färre vill se hela matcher och lopp. Vi nöjer oss med att streama målen, målgångarna och de avgörande kasten i brottning och judo. Det minskar möjligheterna till annonsering med sisådär 90-95 procent. 

Vi skålade för Sverige efter 3-0 mot USA, men ingen av oss hade sett matchen. Vi läste resultatet och streamade målen.  Det sänker förstås priset på TV-rättigheter i kommande OS. 

En idrottsrörelse för alla länder har inneburit att OS och VM allt oftare hamnar i länder som inte delar våra västerländska värderingar.  Det är ett ofrånkomligt resultat av principen ett land en röst. Diktatorer har förstås lättare att smörja mindre nogräknade delegater och att på hemmaplan få igenom ett beslut om att satsa ofantligt många miljarder på ett PR-jippo än vad ett demokratiskt land som Sverige har. 

Den olympiska rörelsens bleknande framtid är däremot inte något problem för idrotten. Det är därför jag vill jämföra med de amerikanska biltillverkarna. Den som gillar att köra bil har nu mycket fler möjligheter. 

"Kreativ förströelse"

En Tesla är en mycket bättre bil än vad de bensinslukande monstren från GM och Ford någonsin var.  Bilindustrin är ett bra exempel på Harvard-professorn Joseph Shumpeters gamla tes om ”kreativ förstörelse” som beskriver hur nya industrier växer ur skärvorna av de gamla.  ”Den enes nöd är den andres bröd”.  

Jag vet inte vad som tar vid efter de olympiska spelen, men jag tror det kommer vara bättre. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.