Lägsta tittarsiffrorna för en OS-öppning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

OS har peakat på ett sätt som liknar de stora amerikanska bilföretagens situation för 30 år sen.  Då dominerade GM, Ford, Chrysler och AMC, men japanerna gjorde bättre bilar. Nu har AMC gått i konkurs, Chrysler har sålts till Mercedes och sen vidare till Fiat.  

Obama räddade Ford och GM, men de är spillror av vad de en gång var. Tesla, som inte fanns då, skulle lätt kunna köpa upp spillrorna av USA:s gamla bilindustri utan att det skulle märkas på aktiekursen

De svenska succétjejerna i handboll tog sig tid och hejade fram herrlandslage på onsdagen. Men de var tämligen ensamma på läktarna. Foto Niklas Svahn

Pandemin är förstås ett övergående problem, men den blottar en del av problemen. Förr i tiden var OS ett viktigt tillfälle för ledare att träffas. Sånt sker idag nästan lika bra via Zoom, Teams och andra digitala kanaler.  Ändå skickar SOK 185 ledare, betydligt fler än idrottare.

De 76 är rimliga

De 76 som är förbundskaptener, medicinsk personal och liknande är förstås rimliga. De andra 110 är en kvarleva från en tid då möten bara kunde ske fysiskt.  

Nu när klimatkrisen utlöser den ena katastrofen efter den andra är det helt enkelt inte rimligt att 110 svenskar flyger till Japan för att prata med andra ledare som har flugit dit från sina länder. 

Självklart är det inte rimligt ur ett pandemi-perspektiv heller, men den invändningen tror vi förstås kommer försvinna. Det gör inte klimatkrisen.  

I min ungdom var OS ”Da shit!” som lite yngre människor skulle säga.

Då gällde bara OS

Så länge inget världskrig utbröt så var det bara OS som gällde under de veckor OS pågick. När jag idag surfar in på Expressen.se och väljer ”Sport” Expressen.se så får jag välja på: 

- Hockey

- Fotboll

- Play

- Målservice

-Trav(!) 

- Tips och Odds

- Föreningsliv

- E-sport

- Innebandy

- Friidrott

I slutet av juli tilldelas alltså vintersporten Ishockey högsta prioritet. OS är inte ens med på listan. Nio tiondelar av menyn har ingenting med OS att göra. Det är nästan lika illa på Aftonbladet och DN.   

Första invigningen jag missat

Att invigningen inte fick fler amerikanska TV-tittare än en vanlig söndagskväll med NFL-fotboll beror förstås delvis på geografin. Vem vill titta på sport halv åtta på morgonen? 

Själv tog jag inte ens reda på när den visades. Det är den första OS-invigningen jag missar.  Entusiasmen saknas helt enkelt.   

Ett större problem är att allt färre vill se hela matcher och lopp. Vi nöjer oss med att streama målen, målgångarna och de avgörande kasten i brottning och judo. Det minskar möjligheterna till annonsering med sisådär 90-95 procent. 

Vi skålade för Sverige efter 3-0 mot USA, men ingen av oss hade sett matchen. Vi läste resultatet och streamade målen.  Det sänker förstås priset på TV-rättigheter i kommande OS. 

En idrottsrörelse för alla länder har inneburit att OS och VM allt oftare hamnar i länder som inte delar våra västerländska värderingar.  Det är ett ofrånkomligt resultat av principen ett land en röst. Diktatorer har förstås lättare att smörja mindre nogräknade delegater och att på hemmaplan få igenom ett beslut om att satsa ofantligt många miljarder på ett PR-jippo än vad ett demokratiskt land som Sverige har. 

Den olympiska rörelsens bleknande framtid är däremot inte något problem för idrotten. Det är därför jag vill jämföra med de amerikanska biltillverkarna. Den som gillar att köra bil har nu mycket fler möjligheter. 

"Kreativ förströelse"

En Tesla är en mycket bättre bil än vad de bensinslukande monstren från GM och Ford någonsin var.  Bilindustrin är ett bra exempel på Harvard-professorn Joseph Shumpeters gamla tes om ”kreativ förstörelse” som beskriver hur nya industrier växer ur skärvorna av de gamla.  ”Den enes nöd är den andres bröd”.  

Jag vet inte vad som tar vid efter de olympiska spelen, men jag tror det kommer vara bättre. 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Nu har det hänt igen.  En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.

– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.