Så borde idrotten bidra i el-krisen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Winter is coming” och Sverige lider redan av de höga elpriserna. Vissa vill stänga leveranserna till övriga Europa. Det är ungefär lika lojalt som om Norrlänningarna förde en debatt om att strypa elleveranserna till södra Sverige.  

Att vi ställer upp för Tyskland, Polen och Baltikum är lika självklart som att vi förväntar oss att de ställer upp för Ukraina. Som nationalekonomerna påpekar är subventioner då direkt illojalt mot Europa och Ukraina, eftersom de sänker priset på el och därmed ökar vår konsumtion av den.

Framtidens anpassning - att ishallen byggs ihopmed badet, så spillvärmen kan komma till nytta.

För första gången blir vår egen energiförbrukning också en fråga om solidaritet. Ska vi ösa på som tidigare, eller tänker vi att idrottsrörelsen existerar i en energipolitisk bubbla?

Innebandy i 8 plusgrader

En vanlig ishall drar ungefär lika mycket energi som 40 villor. Sveriges närmare 400 ishallar och bandyisar är alltså jämförbara med 16 000 eluppvärmda villor. Tänk dig att Arvika släcks ner för att hockeyn ska spela; vore det OK? Badhallarna drar ännu mycket mer. Till det kommer slalomens snökanoner och liftar, för att inte tala om tusentals sporthallar. Listan kan göras lång.

Simbassänger och sporthallar kan dra ner på värmen. Det borde gå att spela innebandy i åtta plusgrader och simma i 18 av oss som åker slalom skulle kunna pröva skins: skidor som du går uppför backen med och sen åker ner. Det vore fantastiskt bra för folkhälsan.  

Ishallen och badet i samma hall

Plastmattan i Hammarbybacken gör troligen att det i vinter behövs en bråkdel så mycket kanonsnö som tidigare. I Angered bygger man ihop ishallen med badet, så spillvärmen kan komma till nytta. Så här kan anpassningar till rådande läge öppna upp för nya möjligheter, men det går inte att ha plusgrader på isen. För bandyn, hockeyn och konståkningen är det på eller av. Ja, eller nej.

 Före valet sa idrottsminister Anders Ygeman att idrotten skulle kompenseras för höjda energikostnader. Därmed besvarar han på frågan ovan med ett ”JA”; Idrotten lever i den energipolitiska bubblan. Solidariteten får någon annan ta hand om.  Om Anders Ygeman hade bollat det svaret med energiminister Khashayar Farmanbar och miljöminister Annika Strandhäll så hade det kanske blivit ett ”njae” men nu var det bara någon vecka kvar till valet. Då var ”ja” rätt svar. 

Det blir intressant att se hur Ygemans efterträdare, och framför allt landets kommuner, besvarar samma fråga i vinter.

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.