Så borde idrotten bidra i el-krisen
”Winter is coming” och Sverige lider redan av de höga elpriserna. Vissa vill stänga leveranserna till övriga Europa. Det är ungefär lika lojalt som om Norrlänningarna förde en debatt om att strypa elleveranserna till södra Sverige.
Att vi ställer upp för Tyskland, Polen och Baltikum är lika självklart som att vi förväntar oss att de ställer upp för Ukraina. Som nationalekonomerna påpekar är subventioner då direkt illojalt mot Europa och Ukraina, eftersom de sänker priset på el och därmed ökar vår konsumtion av den.

För första gången blir vår egen energiförbrukning också en fråga om solidaritet. Ska vi ösa på som tidigare, eller tänker vi att idrottsrörelsen existerar i en energipolitisk bubbla?
Innebandy i 8 plusgrader
En vanlig ishall drar ungefär lika mycket energi som 40 villor. Sveriges närmare 400 ishallar och bandyisar är alltså jämförbara med 16 000 eluppvärmda villor. Tänk dig att Arvika släcks ner för att hockeyn ska spela; vore det OK? Badhallarna drar ännu mycket mer. Till det kommer slalomens snökanoner och liftar, för att inte tala om tusentals sporthallar. Listan kan göras lång.
Simbassänger och sporthallar kan dra ner på värmen. Det borde gå att spela innebandy i åtta plusgrader och simma i 18 av oss som åker slalom skulle kunna pröva skins: skidor som du går uppför backen med och sen åker ner. Det vore fantastiskt bra för folkhälsan.
Ishallen och badet i samma hall
Plastmattan i Hammarbybacken gör troligen att det i vinter behövs en bråkdel så mycket kanonsnö som tidigare. I Angered bygger man ihop ishallen med badet, så spillvärmen kan komma till nytta. Så här kan anpassningar till rådande läge öppna upp för nya möjligheter, men det går inte att ha plusgrader på isen. För bandyn, hockeyn och konståkningen är det på eller av. Ja, eller nej.
Före valet sa idrottsminister Anders Ygeman att idrotten skulle kompenseras för höjda energikostnader. Därmed besvarar han på frågan ovan med ett ”JA”; Idrotten lever i den energipolitiska bubblan. Solidariteten får någon annan ta hand om. Om Anders Ygeman hade bollat det svaret med energiminister Khashayar Farmanbar och miljöminister Annika Strandhäll så hade det kanske blivit ett ”njae” men nu var det bara någon vecka kvar till valet. Då var ”ja” rätt svar.
Det blir intressant att se hur Ygemans efterträdare, och framför allt landets kommuner, besvarar samma fråga i vinter.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…
Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast rolig läsning,
Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill
säga löner, angavs som främsta anledning.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.