Så borde idrotten bidra i el-krisen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Winter is coming” och Sverige lider redan av de höga elpriserna. Vissa vill stänga leveranserna till övriga Europa. Det är ungefär lika lojalt som om Norrlänningarna förde en debatt om att strypa elleveranserna till södra Sverige.  

Att vi ställer upp för Tyskland, Polen och Baltikum är lika självklart som att vi förväntar oss att de ställer upp för Ukraina. Som nationalekonomerna påpekar är subventioner då direkt illojalt mot Europa och Ukraina, eftersom de sänker priset på el och därmed ökar vår konsumtion av den.

Framtidens anpassning - att ishallen byggs ihopmed badet, så spillvärmen kan komma till nytta.

För första gången blir vår egen energiförbrukning också en fråga om solidaritet. Ska vi ösa på som tidigare, eller tänker vi att idrottsrörelsen existerar i en energipolitisk bubbla?

Innebandy i 8 plusgrader

En vanlig ishall drar ungefär lika mycket energi som 40 villor. Sveriges närmare 400 ishallar och bandyisar är alltså jämförbara med 16 000 eluppvärmda villor. Tänk dig att Arvika släcks ner för att hockeyn ska spela; vore det OK? Badhallarna drar ännu mycket mer. Till det kommer slalomens snökanoner och liftar, för att inte tala om tusentals sporthallar. Listan kan göras lång.

Simbassänger och sporthallar kan dra ner på värmen. Det borde gå att spela innebandy i åtta plusgrader och simma i 18 av oss som åker slalom skulle kunna pröva skins: skidor som du går uppför backen med och sen åker ner. Det vore fantastiskt bra för folkhälsan.  

Ishallen och badet i samma hall

Plastmattan i Hammarbybacken gör troligen att det i vinter behövs en bråkdel så mycket kanonsnö som tidigare. I Angered bygger man ihop ishallen med badet, så spillvärmen kan komma till nytta. Så här kan anpassningar till rådande läge öppna upp för nya möjligheter, men det går inte att ha plusgrader på isen. För bandyn, hockeyn och konståkningen är det på eller av. Ja, eller nej.

 Före valet sa idrottsminister Anders Ygeman att idrotten skulle kompenseras för höjda energikostnader. Därmed besvarar han på frågan ovan med ett ”JA”; Idrotten lever i den energipolitiska bubblan. Solidariteten får någon annan ta hand om.  Om Anders Ygeman hade bollat det svaret med energiminister Khashayar Farmanbar och miljöminister Annika Strandhäll så hade det kanske blivit ett ”njae” men nu var det bara någon vecka kvar till valet. Då var ”ja” rätt svar. 

Det blir intressant att se hur Ygemans efterträdare, och framför allt landets kommuner, besvarar samma fråga i vinter.

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.