Så borde idrotten bidra i el-krisen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Winter is coming” och Sverige lider redan av de höga elpriserna. Vissa vill stänga leveranserna till övriga Europa. Det är ungefär lika lojalt som om Norrlänningarna förde en debatt om att strypa elleveranserna till södra Sverige.  

Att vi ställer upp för Tyskland, Polen och Baltikum är lika självklart som att vi förväntar oss att de ställer upp för Ukraina. Som nationalekonomerna påpekar är subventioner då direkt illojalt mot Europa och Ukraina, eftersom de sänker priset på el och därmed ökar vår konsumtion av den.

Framtidens anpassning - att ishallen byggs ihopmed badet, så spillvärmen kan komma till nytta.

För första gången blir vår egen energiförbrukning också en fråga om solidaritet. Ska vi ösa på som tidigare, eller tänker vi att idrottsrörelsen existerar i en energipolitisk bubbla?

Innebandy i 8 plusgrader

En vanlig ishall drar ungefär lika mycket energi som 40 villor. Sveriges närmare 400 ishallar och bandyisar är alltså jämförbara med 16 000 eluppvärmda villor. Tänk dig att Arvika släcks ner för att hockeyn ska spela; vore det OK? Badhallarna drar ännu mycket mer. Till det kommer slalomens snökanoner och liftar, för att inte tala om tusentals sporthallar. Listan kan göras lång.

Simbassänger och sporthallar kan dra ner på värmen. Det borde gå att spela innebandy i åtta plusgrader och simma i 18 av oss som åker slalom skulle kunna pröva skins: skidor som du går uppför backen med och sen åker ner. Det vore fantastiskt bra för folkhälsan.  

Ishallen och badet i samma hall

Plastmattan i Hammarbybacken gör troligen att det i vinter behövs en bråkdel så mycket kanonsnö som tidigare. I Angered bygger man ihop ishallen med badet, så spillvärmen kan komma till nytta. Så här kan anpassningar till rådande läge öppna upp för nya möjligheter, men det går inte att ha plusgrader på isen. För bandyn, hockeyn och konståkningen är det på eller av. Ja, eller nej.

 Före valet sa idrottsminister Anders Ygeman att idrotten skulle kompenseras för höjda energikostnader. Därmed besvarar han på frågan ovan med ett ”JA”; Idrotten lever i den energipolitiska bubblan. Solidariteten får någon annan ta hand om.  Om Anders Ygeman hade bollat det svaret med energiminister Khashayar Farmanbar och miljöminister Annika Strandhäll så hade det kanske blivit ett ”njae” men nu var det bara någon vecka kvar till valet. Då var ”ja” rätt svar. 

Det blir intressant att se hur Ygemans efterträdare, och framför allt landets kommuner, besvarar samma fråga i vinter.

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.