”Det fixar sig”, nej, det gör det inte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vad var det jag sa? När friidrotten valde om sin ordförande trots pågående kritikstorm så var det som när en maratonlöpare tänker ”det fixar sig” om stenen i skon. 

Sanningen är att det aldrig ”fixar sig”. Istället kommer en väldigt engagerad idrottsledare dras i smutsen ännu en gång, och ansvaret för det ligger hos de åttiotvå delegater som sa nej till att skjuta på valet av ordförande på Friidrottens årsmöte. 

Kan inte passera

För idrotten är det här alldeles för viktigt för att det ska få passera. Som ordförande i en idrottsförening kan jag inte tillsätta en medarbetare som jag sen skickar fakturor från mitt bolag till.  Om Riksidrottsförbundet tillåter det så tar det inte lång tid innan den vanan sprider sig som ett virus bland nittontusen föreningar och sjuttioen förbund.   

Jag förstår att det inte skulle bli så här. 2010 var det förstås en engångsgrej. Kansliet var underbemmannat och ordförande hoppade in för att rädda läget. Sen hände det en gång till, och ännu en. Innan de insåg det var det en vana. Efter fyra eller fem fakturor var det förstås pinsamt att berätta för resten av styrelsen. 

Med facit i hand vet man alltid vad man skulle ha gjort. Det är enkelt att moralisera nu, men det är ändå värt att göra eftersom massor av föreningar och troligen en hel del förbund är i samma situation. Att ordföranden då och då får hoppa in och göra operativa insatser på halvtid eller mer verkar tyvärr vara mer regel än undantag.  

Obetalt funkar inte alltid

Vi har en väldigt olycklig tradition att styrelsearbete i den ideella sektorn ska vara obetalt. Det funkar för miljonärer och pensionärer. För oss andra innebär obetalda insatser på uppemot 20 timmar i veckan att våra inkomster krymper.  

Lösningen är enkel: Vid årsmötet fattas beslut om tydliga regler för hur och när ordföranden får betalt.  Sen följer man de reglerna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.