”Det fixar sig”, nej, det gör det inte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vad var det jag sa? När friidrotten valde om sin ordförande trots pågående kritikstorm så var det som när en maratonlöpare tänker ”det fixar sig” om stenen i skon. 

Sanningen är att det aldrig ”fixar sig”. Istället kommer en väldigt engagerad idrottsledare dras i smutsen ännu en gång, och ansvaret för det ligger hos de åttiotvå delegater som sa nej till att skjuta på valet av ordförande på Friidrottens årsmöte. 

Kan inte passera

För idrotten är det här alldeles för viktigt för att det ska få passera. Som ordförande i en idrottsförening kan jag inte tillsätta en medarbetare som jag sen skickar fakturor från mitt bolag till.  Om Riksidrottsförbundet tillåter det så tar det inte lång tid innan den vanan sprider sig som ett virus bland nittontusen föreningar och sjuttioen förbund.   

Jag förstår att det inte skulle bli så här. 2010 var det förstås en engångsgrej. Kansliet var underbemmannat och ordförande hoppade in för att rädda läget. Sen hände det en gång till, och ännu en. Innan de insåg det var det en vana. Efter fyra eller fem fakturor var det förstås pinsamt att berätta för resten av styrelsen. 

Med facit i hand vet man alltid vad man skulle ha gjort. Det är enkelt att moralisera nu, men det är ändå värt att göra eftersom massor av föreningar och troligen en hel del förbund är i samma situation. Att ordföranden då och då får hoppa in och göra operativa insatser på halvtid eller mer verkar tyvärr vara mer regel än undantag.  

Obetalt funkar inte alltid

Vi har en väldigt olycklig tradition att styrelsearbete i den ideella sektorn ska vara obetalt. Det funkar för miljonärer och pensionärer. För oss andra innebär obetalda insatser på uppemot 20 timmar i veckan att våra inkomster krymper.  

Lösningen är enkel: Vid årsmötet fattas beslut om tydliga regler för hur och när ordföranden får betalt.  Sen följer man de reglerna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svenska  Fransesco Zet hörde till favoriterna i Elitloppet och hade en efterlängtad revansch och de fem segermiljonerna  i sikte. Inledningen stärkte förväntningarna, kusken Örjan Kihlström styrde till till spets och tränaren Daniel Reden log, Men franska Horsy Dream stod för en våldsam speed och var särklassig. ” Det  var som ett jetplan kom, som Örjan Kihlström kommenterade avgörandet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.