”Det fixar sig”, nej, det gör det inte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vad var det jag sa? När friidrotten valde om sin ordförande trots pågående kritikstorm så var det som när en maratonlöpare tänker ”det fixar sig” om stenen i skon. 

Sanningen är att det aldrig ”fixar sig”. Istället kommer en väldigt engagerad idrottsledare dras i smutsen ännu en gång, och ansvaret för det ligger hos de åttiotvå delegater som sa nej till att skjuta på valet av ordförande på Friidrottens årsmöte. 

Kan inte passera

För idrotten är det här alldeles för viktigt för att det ska få passera. Som ordförande i en idrottsförening kan jag inte tillsätta en medarbetare som jag sen skickar fakturor från mitt bolag till.  Om Riksidrottsförbundet tillåter det så tar det inte lång tid innan den vanan sprider sig som ett virus bland nittontusen föreningar och sjuttioen förbund.   

Jag förstår att det inte skulle bli så här. 2010 var det förstås en engångsgrej. Kansliet var underbemmannat och ordförande hoppade in för att rädda läget. Sen hände det en gång till, och ännu en. Innan de insåg det var det en vana. Efter fyra eller fem fakturor var det förstås pinsamt att berätta för resten av styrelsen. 

Med facit i hand vet man alltid vad man skulle ha gjort. Det är enkelt att moralisera nu, men det är ändå värt att göra eftersom massor av föreningar och troligen en hel del förbund är i samma situation. Att ordföranden då och då får hoppa in och göra operativa insatser på halvtid eller mer verkar tyvärr vara mer regel än undantag.  

Obetalt funkar inte alltid

Vi har en väldigt olycklig tradition att styrelsearbete i den ideella sektorn ska vara obetalt. Det funkar för miljonärer och pensionärer. För oss andra innebär obetalda insatser på uppemot 20 timmar i veckan att våra inkomster krymper.  

Lösningen är enkel: Vid årsmötet fattas beslut om tydliga regler för hur och när ordföranden får betalt.  Sen följer man de reglerna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.