Idrottslig monokultur är självförstärkande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Gökungen är knappast elak. Den vill nog inte sina syskon illa, men den är väldigt hungrig.

När mamma och pappa rörsångare kommer så sträcker gökungen på halsen och når masken innan de mindre syskonen gör det.

 Svensk idrotts bidragssystem är byggt på ett sätt som visar att gökungen är en lagidrott.

 Gökungen är förstås en idrott som gör sig bra i TV, det är ju där de kommersiella pengarna finns. Tittar du på sportnytt eller läser en sportbilaga så tror du att den här idrotten håller hälften av landets ungdomar på med; inte sex procent av dem! 

 Gökungen kräver att barn tidigt lägger massor av timmar på just den här idrotten. Det gör att barnen missar att de också gillar andra idrotter.  Det är förstås dåligt för barnen, för ju fler idrotter de håller på med, desto större är chansen att de fortsätter idrotta livet ut.

Kostar oerhört mycket

 I fjol, när energipriserna rusade i höjden; då blev det tydligt att gökungen är en av de där som drar absurda mängder energi i förhållande till hur många som håller på med idrotten.  Stockholms idrottsförvaltning tvingades dra ner på bidrag till föreningar i alla idrotter för att hålla rinkarna i gång. 

 Jämför till exempel de små gulliga städerna runt Siljan i Dalarna. Leksand med 15 000 innevånare har ett lag i SHL. Laget omsätter 143 miljoner kronor. I övrigt finns en fotbollsklubb, en liten ridklubb och en gymnastikförening. Små fågelungar som kämpar för att hålla sig kvar i boet.

Kontrastera sen mot lika stora Mora. Där omsätter hockeyn ”bara” 40 miljoner kronor om året men de Moraborna har starka föreningar i längdskidåkning, friidrott, bandy, fotboll, innebandy och mycket till. Än värre blir det om vi tar in Falun i jämförelsen, med starka föreningar i ett 20-tal idrotter.

 Falun har fler innevånare och Mora har Vasaloppet, men skillnaden är ändå rätt tydlig. Så går det när en idrott tränger de andra fågelungarna ur boet.  Idrottslig monokultur är självförstärkande. Kommungubbarna sitter på VIP-läktaren och ser matcher utan att ens inse att de biljetterna är mutor. Lokaltidningen tar inte upp det, för den storyn vill ingen läsa. 

Satsar på Hockeydamer

 När det är dags för Olympiska spel så skickar gökungen år efter år flest resenärer i förhållande till hur många OS-medaljer det är på spel.

 När riksidrottsförbundet och SOK avundsjukt tittar på redet bredvid så konstaterar de att där finns det ingen gökunge.  Det är inte oljepengarna som skiljer för deras idrott får ungefär lika mycket pengar som vår.  Våra damer tar lika många medaljer som de gör, men deras herrar krossar våra herrar lika lätt som en gökunge puttar sina småsyskon ur redet.

Sveriges svar är att satsa på att satsa på hockey även för damer.  På lite sikt döljer det nog effekten av att fyra procent av Sveriges idrottsföreningar sväljer närmare hälften av pengarna, men om vi vill ha fler medaljer i VM och OS så är det kontraproduktivt.  

En återvändsgränd

 Det här är lite svårt att skriva, för jag gillar alla jag känner i svensk hockey, och jag ambitionen att skapa hockey även för tjejer är förstås bra, men i relation till Riksidrottsförbundets samtliga målsättningar är ishockey så som det organiseras idag en återvändsgränd…eller rentav en gökunge.  

 PS: Fotbollen är, som jag ser det, inte en gökunge. Bidragen från RF är större men antalet spelare och klubbar är också väldigt mycket större. Fotboll är en stor idrott i Sverige och i världen. Ishockey är deltagarmässigt en mycket liten idrott, både i Sverige och i världen.

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen