Idrottslig monokultur är självförstärkande
Gökungen är knappast elak. Den vill nog inte sina syskon illa, men den är väldigt hungrig.
När mamma och pappa rörsångare kommer så sträcker gökungen på halsen och når masken innan de mindre syskonen gör det.
Svensk idrotts bidragssystem är byggt på ett sätt som visar att gökungen är en lagidrott.

Gökungen är förstås en idrott som gör sig bra i TV, det är ju där de kommersiella pengarna finns. Tittar du på sportnytt eller läser en sportbilaga så tror du att den här idrotten håller hälften av landets ungdomar på med; inte sex procent av dem!
Gökungen kräver att barn tidigt lägger massor av timmar på just den här idrotten. Det gör att barnen missar att de också gillar andra idrotter. Det är förstås dåligt för barnen, för ju fler idrotter de håller på med, desto större är chansen att de fortsätter idrotta livet ut.
Kostar oerhört mycket
I fjol, när energipriserna rusade i höjden; då blev det tydligt att gökungen är en av de där som drar absurda mängder energi i förhållande till hur många som håller på med idrotten. Stockholms idrottsförvaltning tvingades dra ner på bidrag till föreningar i alla idrotter för att hålla rinkarna i gång.
Jämför till exempel de små gulliga städerna runt Siljan i Dalarna. Leksand med 15 000 innevånare har ett lag i SHL. Laget omsätter 143 miljoner kronor. I övrigt finns en fotbollsklubb, en liten ridklubb och en gymnastikförening. Små fågelungar som kämpar för att hålla sig kvar i boet.
Kontrastera sen mot lika stora Mora. Där omsätter hockeyn ”bara” 40 miljoner kronor om året men de Moraborna har starka föreningar i längdskidåkning, friidrott, bandy, fotboll, innebandy och mycket till. Än värre blir det om vi tar in Falun i jämförelsen, med starka föreningar i ett 20-tal idrotter.
Falun har fler innevånare och Mora har Vasaloppet, men skillnaden är ändå rätt tydlig. Så går det när en idrott tränger de andra fågelungarna ur boet. Idrottslig monokultur är självförstärkande. Kommungubbarna sitter på VIP-läktaren och ser matcher utan att ens inse att de biljetterna är mutor. Lokaltidningen tar inte upp det, för den storyn vill ingen läsa.
Satsar på Hockeydamer
När det är dags för Olympiska spel så skickar gökungen år efter år flest resenärer i förhållande till hur många OS-medaljer det är på spel.
När riksidrottsförbundet och SOK avundsjukt tittar på redet bredvid så konstaterar de att där finns det ingen gökunge. Det är inte oljepengarna som skiljer för deras idrott får ungefär lika mycket pengar som vår. Våra damer tar lika många medaljer som de gör, men deras herrar krossar våra herrar lika lätt som en gökunge puttar sina småsyskon ur redet.
Sveriges svar är att satsa på att satsa på hockey även för damer. På lite sikt döljer det nog effekten av att fyra procent av Sveriges idrottsföreningar sväljer närmare hälften av pengarna, men om vi vill ha fler medaljer i VM och OS så är det kontraproduktivt.
En återvändsgränd
Det här är lite svårt att skriva, för jag gillar alla jag känner i svensk hockey, och jag ambitionen att skapa hockey även för tjejer är förstås bra, men i relation till Riksidrottsförbundets samtliga målsättningar är ishockey så som det organiseras idag en återvändsgränd…eller rentav en gökunge.
PS: Fotbollen är, som jag ser det, inte en gökunge. Bidragen från RF är större men antalet spelare och klubbar är också väldigt mycket större. Fotboll är en stor idrott i Sverige och i världen. Ishockey är deltagarmässigt en mycket liten idrott, både i Sverige och i världen.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…
Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.