Idrottslig monokultur är självförstärkande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Gökungen är knappast elak. Den vill nog inte sina syskon illa, men den är väldigt hungrig.

När mamma och pappa rörsångare kommer så sträcker gökungen på halsen och når masken innan de mindre syskonen gör det.

 Svensk idrotts bidragssystem är byggt på ett sätt som visar att gökungen är en lagidrott.

 Gökungen är förstås en idrott som gör sig bra i TV, det är ju där de kommersiella pengarna finns. Tittar du på sportnytt eller läser en sportbilaga så tror du att den här idrotten håller hälften av landets ungdomar på med; inte sex procent av dem! 

 Gökungen kräver att barn tidigt lägger massor av timmar på just den här idrotten. Det gör att barnen missar att de också gillar andra idrotter.  Det är förstås dåligt för barnen, för ju fler idrotter de håller på med, desto större är chansen att de fortsätter idrotta livet ut.

Kostar oerhört mycket

 I fjol, när energipriserna rusade i höjden; då blev det tydligt att gökungen är en av de där som drar absurda mängder energi i förhållande till hur många som håller på med idrotten.  Stockholms idrottsförvaltning tvingades dra ner på bidrag till föreningar i alla idrotter för att hålla rinkarna i gång. 

 Jämför till exempel de små gulliga städerna runt Siljan i Dalarna. Leksand med 15 000 innevånare har ett lag i SHL. Laget omsätter 143 miljoner kronor. I övrigt finns en fotbollsklubb, en liten ridklubb och en gymnastikförening. Små fågelungar som kämpar för att hålla sig kvar i boet.

Kontrastera sen mot lika stora Mora. Där omsätter hockeyn ”bara” 40 miljoner kronor om året men de Moraborna har starka föreningar i längdskidåkning, friidrott, bandy, fotboll, innebandy och mycket till. Än värre blir det om vi tar in Falun i jämförelsen, med starka föreningar i ett 20-tal idrotter.

 Falun har fler innevånare och Mora har Vasaloppet, men skillnaden är ändå rätt tydlig. Så går det när en idrott tränger de andra fågelungarna ur boet.  Idrottslig monokultur är självförstärkande. Kommungubbarna sitter på VIP-läktaren och ser matcher utan att ens inse att de biljetterna är mutor. Lokaltidningen tar inte upp det, för den storyn vill ingen läsa. 

Satsar på Hockeydamer

 När det är dags för Olympiska spel så skickar gökungen år efter år flest resenärer i förhållande till hur många OS-medaljer det är på spel.

 När riksidrottsförbundet och SOK avundsjukt tittar på redet bredvid så konstaterar de att där finns det ingen gökunge.  Det är inte oljepengarna som skiljer för deras idrott får ungefär lika mycket pengar som vår.  Våra damer tar lika många medaljer som de gör, men deras herrar krossar våra herrar lika lätt som en gökunge puttar sina småsyskon ur redet.

Sveriges svar är att satsa på att satsa på hockey även för damer.  På lite sikt döljer det nog effekten av att fyra procent av Sveriges idrottsföreningar sväljer närmare hälften av pengarna, men om vi vill ha fler medaljer i VM och OS så är det kontraproduktivt.  

En återvändsgränd

 Det här är lite svårt att skriva, för jag gillar alla jag känner i svensk hockey, och jag ambitionen att skapa hockey även för tjejer är förstås bra, men i relation till Riksidrottsförbundets samtliga målsättningar är ishockey så som det organiseras idag en återvändsgränd…eller rentav en gökunge.  

 PS: Fotbollen är, som jag ser det, inte en gökunge. Bidragen från RF är större men antalet spelare och klubbar är också väldigt mycket större. Fotboll är en stor idrott i Sverige och i världen. Ishockey är deltagarmässigt en mycket liten idrott, både i Sverige och i världen.

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.