Men det har ändå skett ett bra kultur-arbete

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Laget över jaget” är den första komponenten.  Att alla är födda samma år är den andra. Att lagidrotterna är nollsummespel som erbjuder ett oundvikligt ”vi mot dom” är den tredje komponenten. Pricken över i är förstås machismon som uppstår i kontaktsporter.  

Om jag ville skapa en riktigt ohälsosam miljö så skulle jag uppfinna våra stora lagidrotter.

"machismon uppstår i kontaktsporter, skriver Mårten Westberg

 ”Laget över jaget” må vara bra på planen, men i omklädningsrummet är det ett recept för perversiteter. ”Laget över jaget” tystar den spelare som står där och tycker att det som sker är fel. Nu är det hockeyn som blir rakad med ett skosnöre runt snoppen, men fotbollen minns nog hur det var att upptäcka att deras unga spelare körde upp galgar upp i rumpan på nybörjarna.  Det värsta jag har varit med om som löpare är långa träningspass i onödigt högt tempo för att visa att nybörjare var skåpet ska stå. Jag tror pennalism är extremt ovanligt i individuella sporter. 

 

Nästa steg är homogeniteten. I lagidrotterna spelar pojkar för sig och flickor för sig.  Jag har svårt att tänka mig något liknande inom ridsport eller andra idrotter där könen blandas.   I ett hockeylag är alla är i samma ålder och de tillbringar mycket tid tillsammans från unga år.  

Så bisarra beslut...

När den amerikanske psykologen Irving L Janis studerade hur kloka välutbildade människor kunde ta så fullständigt bisarra beslut så var det homogeniteten och stoltheten över att tillhöra gruppen han framhöll som de två huvudingredienserna. Det var för femtio år sen, men då var det redan för sent. Idrottsrörelsen var redan organiserad som om målet vore att skapa så uselt beslutsfattande grupper som möjligt. 

Att just hockeyn står i skamvrån är knappast en slump. Lyssna på Kristianstads IKs hockeysupportrars hejaramsor så förstår du. En idrott där hårda tacklingar är en del av spelet kommer tyvärr attrahera män som tycker att ramsor om prostituerade och unga flickor hör hemma på en läktare.  Machismon och våldet på plan är som hönan och ägget.  Det är svårt att veta vilken som kom först. 

Systemet är alltså riggat för pervers pennalism. Därför vill jag påpeka att majoriteten av de historier som dyker upp är rätt gamla. Att det inte dyker upp massor av färska exempel på pervers pennalism tror jag beror på att hockeyn och fotbollen har gjort ett bra kultur-arbete.

Förtjänar mycket beröm

När jag jämför min ungdoms fotbollstränare med de jag möter på idrottsplatser i Järva och i Stockholm som helhet så är de som från två olika planeter. Någon, troligen rätt många, förtjänar väldigt mycket beröm. 

Om jag som beteendevetare skulle få uppdraget att för all framtid få bort pennalism och unket maskulina värderingar så skulle jag blanda kön och åldrar i våra stora lagsporter.  När ett lag innehåller både pojkar och flickor från 5-15 år, då är alla de här perversa inkilnings-riterna helt otänkbara.  Frågan är om det scenariot ens är tänkbart. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen