Blir inte alltid som vi tänkt oss

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det bästa med Facebook är idrottsläkaren Klas Östbergs grupp ”Barnidrott”. Min favorit-skribent där är idrottsforskaren och tidigare landslagsmannen på 3000m hinder, Christer Malm i Umeå. Ingen ger mig så ofta ”Aha-upplevelser” som han.  

Nyligen tipsade Christer om en studie där 10-åringar, 18-åringar och 40-åringar fick lära sig kasta dart med ”fel” hand. 

Idrottsläkaren Klas Östbergs grupp på Facebook, ”Barnidrott”, sprider kunskap om träning, både för yngre och äldre aktiva.

Om någon på förhand hade arrangerat en vadslagning så skulle jag ha satt huset och bilen på tioåringarna.  Mot slutet av dagen kommer de förstås krossa 18-åringarna, och fullständigt pulvrisera de medelålders. 

Om pappan och golf

Åtminstone hundra gånger har jag berättat om tioåringen och hans pappa som skulle lära sig golf. Det tog 60 gånger längre för den medelålders nybörjaren än för tioåringen. 

Som du nog förstår blev det annorlunda här. 

Det blev dött lopp. Artikelförfattarna tror det beror på att de har valt en målvariabel som vare sig 10åringar, 18åringar och 40-åringar har tränat.  I alla andra studier har de äldre startat från ett högre utgångsläge.

 Sånt här får mig att fundera. Har jag gjort fel i 30 år? Har mina träningar utgått från fördomar om vad som är bäst i olika åldrar? Fördomar som därmed blir till ”sanningar”?

Upptäckt som överraskade

 Det här påminner mig också om att SOK för några år sen kom ut med att våra OS-resenärer anmärkningsvärt ofta började med sin blivande specialidrott långt efter att de flesta barn hade slutat med den. De började alltså när lärandets ”gyllene ålder” enligt de flesta tränare redan var över.  

Det påminner mig också om att en av Akropols bästa spelare (Jonas Morin, nu i Huddinge) började spela basket som 16-åring. Vi tar ytterst sällan emot nybörjare som är så gamla.

Nu tänker jag inte argumentera för att 20 000 föreningar ska organisera om sin verksamhet från grunden baserat på en studie av 27 pilkastande barn, tonåringar och medelålders. 

Men jag hoppas att RF håller mer än ett getöga på frågan. Här KAN det finnas en stor förbättringspotential.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.