När andra idrotter ber om hjälp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den viktigaste åtgärden för att uppnå nämndens mål är att öka antalet idrottsanläggningar och andra idrotts- och fritidsytor.”

 …står det i första paragrafen av Stockholms idrottsnämnds verksamhetsplan. Eftersom varje specialidrottsförbund jämför antalet anläggningar i Stockholms innerstad med antalet anläggningar per ungdom i Jönköping, Östersund och sitt förbunds önskelista så blir bristen på anläggningar i Stockholm väldigt stor. Byggbolagen håller förstås med. Det måste byggas mer.

I Stockholm och andra storstäder i Sverige råder helt andra förutsättningar för att bygga hallar och arenor - och det är omöjligt att jämföra. Marken är dyrare och mer eftertraktd.

Både paritet med Jönköping och med varje specialförbunds önskelista är rätt svåra mål att nå för en storstad. Kvadratmetrarna är så väldigt mycket dyrare och de obebyggda ytorna är så få.  

Jag menar att vi i idrotten måste bli bättre på att se varandra. 

Tränarna är viktigast

För Stockholms Idrottsnämnd och vilken annan nämnd som helst i idrotts-Sverige har förstås fel i att det är antalet ytor som är viktigast. 

Det är det inte, och det har det aldrig varit. Nyckeln är tränarna. Tränarnas antal, kompetens (nivå 2) och engagemang är hundra gånger viktigare än ytorna.  

Näst viktigast är ungdomarna och på tredje plats kommer klubbarna. Sen, på fjärde plats, kommer idrottsytorna, men de är så tydliga och handlar om så mycket pengar att jag förstår om idrottsnämnden tror att det är antalet idrottsytor som avgör.  

När fotbollsförbundet uppfinner nya målstorlekar för att bredda sin idrott så arbetar de med kompetensnivå ett. De tänker fotboll; bara fotboll. En konsekvens är att Svenska idrottsplatser är belamrade av fotbollsmål i elva olika storlekar. När sen Nisse och hans glada sjuåringar ska spela så släpar de förstås fram de mål de själva ska använda och släpar bort de andra. Nisses sjuåringar vill få spela fotboll, så målen hamnar förstås på löparbanorna. Där står målen i vägen för friidrottsklubbens träning.

Visa ömsesidig respekt

Kompetensnivå 2 är att förstå sin verksamhet i ett större perspektiv. Att också se de andra idrotterna och deras behov, och de andra klubbarna och deras behov. Det leder till ömsesidig respekt. Där jag är aktiv, på Spånga IP, har vi det.

Ett litet exempel: vi kommer in för att springa intervaller (10*200m) och ser att Spånga fotboll har en match på gång. Jag joggar upp till tränaren och frågar när matchen startar. Han säger att det är en kvart till avspark. Då frågar jag om vi kan springa fram till dess, och han säger OK. Han hade absolut kunnat säga ”vi har bokat planen, stick iväg!” men det gör han inte. Den eftermiddagen blir det mer idrott på Spånga IP.

Där jag tidigare var aktiv, på Stockholm Stadion, jobbade många på kompetensnivå ett.  Fotbollen såg bara en fotbollsarena och ville helst få bort alla andra. Sprinters ville ha sina banor fria i ett par minuter innan de skulle springa.  Som i alla andra områden sprider sig egoism snabbare än Ebola. Personalen såg oss idrottare som ett slitage på deras fina arena.

Detta handbollsklister...

Handbollsklister och fotbollens dubbar är också exempel på kompetensnivå ett. Klistret fastnar förstås i golvet där landbandybollen plötsligt fastnar mitt i en passning. Dubbarna orsakar mängder av knäskador för tiotusentals barn (speciellt flickor).  

Tänk vad bra det kunde bli om specialidrottsförbunden tränade på att se sin verksamhet i ett större perspektiv.

Alla krav på idrottsarenor som bara kan användas för den egna idrotten är exempel på kompetensnivå ett. De gör att den egna idrotten slipper konkurrera med andra idrotter. De här ”en-idrotts-ytorna” får mycket lägre beläggningsgrad än ytor som kan användas för flera idrotter (undantag: hockeyrinkar). 

Kompetensnivå ett ligger också bakom många av de skolors och företags idrottshallar som inte lånas ut på kvällstid. Det kan vara en rektor som tycker det känns tryggt och bekvämt att larma hela skolan med samma larm på kvällen, men det kan också vara en lärare som har vant sig vid att ha hela hallen för sig själv på kvällarna. Hen har kanske bordtennis där två kvällar i veckan, och slipper då konkurrera med andra klubbar för att få boka de tiderna.  Att hallen står tom de andra fem kvällarna tänker hen inte på.

Bioka små hallar i stället!

Jag tror också att om vi tränare bokade små hallar för barn så skulle de stora hallarna, och de stora arenorna bli mer tillgängliga för tonåringar och vuxna. Då blir det en ”wow!” när de för första gången stiger in i den stora hallen, eller på Stockholms Stadion.

Då tror jag fler fortsätter att idrotta lite längre än till 11,3 år.  Det kräver förstås att tränaren för sjuåringarna tänker idrott ur ett längre perspektiv, som när tränarna för Djurgårdens akademilag i fotboll bad mig träna dem i löpning efter säsongen. Det gjorde tränarna för att de här killarna skulle få en andra idrott, och därmed öka chansen att de tränar hela livet. En av de killarna såg jag just på Strava. Han sprang en mil i helgen. 

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.