Ett riksting i skiftande form

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I lördags lyssnade jag på årets Riksidrottsmöte. Det kändes som en dröm från 80-talet.  

Först hörde jag rovkapitalisten Gordon Gekko från filmen Wall Street:

-The point is, ladies and gentleman, that greed -- for lack of a better word -- is good, -Greed is right, Greed works.

Gekko avlöstes av en stund senare av Milton Friedman 

Gekko-känslan började när specialidrottsförbunden gaddade ihop sig mot fotbollsförbundet. ”Fotbollens kansli kan inte behöva mer än tio procent av det övergripande stödet” tyckte triathlon och fick stöd av ett gäng ordföranden som får mer pengar.

Fotbollen occh solidaritet

Med tretusen föreningar och ungefär en tredjedel av alla deltagartillfällen bland barn och unga innebär det förstås en smäll för fotbollen, och Karl-Erik Nilsson var precis så upprörd som du och jag skulle ha varit.  Men då pratade han om solidaritet.

Det funkar ju inte att det största, starkaste och rikaste förbundet pratar om solidaritet för att slippa dela med sig.  Ska Wallenbergarna vädja till vår solidaritet för att få ner sin skatt?  Jag tror en god socialdemokrat som Karl-Erik inser att det ordet inte fungerar på det sättet. Då förstod nog Friskis & Svettis att de skulle få nej ännu en gång.  När alla vill ha mer så är det svårt att få en plats vid bordet. Sen röstades Ishockeyförbundets motion om att krympa RFs kansli igenom.  Alla specialidrottsförbunden har rösträtt på RIM. De får mer pengar. Distriktsidrottsförbunden sliter förstås sitt hår, men har ingen rösträtt.  Framför allt ska idrotten befrias från RF:s uppföljningar av dess levererade samhällsnytta.

Thatchers och Reagans husgud

Nu intog en annan god socialdemokrat rollen som Maggie Thatchers och Ronald Reagans husgud; Milton Friedman. 

Företagsledningar över hela världen inspirerades av Friedmans idéer om att företag bara ska bry sig om sina aktieägare. Det blir bäst då, tyckte Milton Friedman och 170 av idrottens delegater verkade hålla med. Att bry sig om samhället, miljön och annat krafs; det får någon annan göra. 

När Milton Friedman stod på topp var Exxon värdens mest värdefulla bolag, med General Motors som tvåa. På tio-i-topplistan fanns sex oljebolag, GM och Ford. Inget av de bolagen är topp-tio idag, men de excesser de stod för är ett hot mot hela världen idag.

 Redan i början av 1990-talet började det ensidiga fokuset på aktieägarvärde kännas kortsiktigt. Harvard-forskarna Kaplan & Norton skapade balanserade styrkort så att företag kunde mäta medarbetarnas engagemang, hur nöjda kunderna var osv. Snart upptäckte man att företag som bara fokuserade på intäkter och vinst inte i längden var så bra. Inte ens för aktieägarna. 

.. Och nu då?

 Idag har gräddan av amerikanska företag övergivit Milton Friedmans idéer om att man bara ska fokusera på aktieägarna. Nu är hållbarhet det nya svarta. Bara företag som skapar en bättre värld, har engagerade medarbetare och nöjda kunder anses ha en framtid.

 Svensk Idrott går åt andra hållet. Med 170 röster mot 15 antogs förslaget att idrotten ska lägga mindre energi på det som är bra för samhället. 

 Milton Friedmans aktieägar-fokus har gjort många företagsledare stormrika.  Det kommer inte ordföranden och generalsekreterare i specialidrottsförbund bli. Men på kort sikt får de troligen mer pengar och färre krav. 

 …eller så visar Amanda Lind att hon har ryggrad.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen