Ungdomar luras att tro på en karriär

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Begreppet Idrottsgymnasium eller mitt värsta hatobjekt ”skola med idrottsfokus” vänder sig till ungdomar som tror de har en ”idrottskarriär” framför sig. Den tanken är en chimär: en hägring i öknen som lurar våra unga att tro att idrotten är det som de ska leva för och av. ”För” är definitivt möjligt men ”av” är så oerhört ovanligt att det nästan är värt att glömma den möjligheten. 

Nu kan du förstås dra upp hundra exempel på att det visst går att leva på idrotten. Alla svenskar i NHL, NBA, La Liga, Premier League och så vidare. Mot det kan jag förstås dra alla exempel på hur svårt många idrotts-stjärnor har att anpassa sig till ett liv utanför strålkastarljuset. Hur var tredje spelare i premier league går spelare i personlig konkurs inom tre år efter karriären, varannan går igenom en skilsmässa inom två år efter karriären, hur många av förra årtiondets kenyanska löparstjärnor sitter försupna i något skjul i utkanten av den by där de förr var firade stjärnor.

För mycket idrott

Men huvudproblemet är ännu lättare att kvantifiera. Mindre än en procent av de lovande knatte-spelarna på planen kommer någonsin att tjäna några pengar på fotbollen, hockeyn, tennisen eller vad det nu är. Det gäller även killen som stänker in 12-15 mål per match. Jag har själv haft adepter som har haft idrotten som enda svar på frågan ”Vem är du?” De har suttit i skolan och tänkt på idrott. De har varit motiverade att träna hårt, men inte att plugga. Ingen av dem har kommit igenom gymnasiet. Deras misslyckande är mitt. 

De adepterna har valt idrottsymnasium. Om de inte har kommit in på riksidrottsymnasium så har de valt nationell idrottsutbildning (NIU). Har de inte kommit in där heller så har de valt skola med idrotts-prägel. ”Skolan för dig som gillar fotboll” är ett enkelt sätt för en privatskola att attrahera elever som inte har koll på vad som är viktigt i livet. 

Problemet med den här enkla profileringen gäller förstås inte bara idrotten. Jag väntar med spänning på ”skolan för dig som älskar glitter och färgen rosa”. Min egen son älskade film över allt annat, och valde Stillerska Filmgymnasiet. 

Det var ett fasansfullt misstag med stor påverkan på resten av hans liv. Lärarna var usla pedagoger som totalt sänkte hans självförtroende och släckte hans intresse för att skapa film. 

Tre olika misslyckanden

Nästan lika illa har det gått för några av mina adepter som har valt idrottsgymnasium. Som tränare har jag varit med om varianter: 

A: får överdrivna förhoppningar om enorma lyft, bubblan spricker och lägger av. 

B: lyckas och byter klubb till den tränare som är special-idrottslärare på idrottsgymnasiet. 

C: tror de är ”proffs” och pluggar ingenting. Åker ur skolan och lägger av. Jag önskar att jag åtminstone EN gång hade varit med om den fjärde möjligheten: D: går i skolan, utvecklas både akademiskt och idrottsligt och kommer tillbaka som en mognare människa och bättre kraft i löpargruppen. Men det har hittills aldrig hänt mig. Har du varit med om det?

Mårten Westberg

Fakta

Ung 1  publicerades 2020-10-06, Ung 2 fanns på sajten 2020-10-11

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.