Ungdomar luras att tro på en karriär

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Begreppet Idrottsgymnasium eller mitt värsta hatobjekt ”skola med idrottsfokus” vänder sig till ungdomar som tror de har en ”idrottskarriär” framför sig. Den tanken är en chimär: en hägring i öknen som lurar våra unga att tro att idrotten är det som de ska leva för och av. ”För” är definitivt möjligt men ”av” är så oerhört ovanligt att det nästan är värt att glömma den möjligheten. 

Nu kan du förstås dra upp hundra exempel på att det visst går att leva på idrotten. Alla svenskar i NHL, NBA, La Liga, Premier League och så vidare. Mot det kan jag förstås dra alla exempel på hur svårt många idrotts-stjärnor har att anpassa sig till ett liv utanför strålkastarljuset. Hur var tredje spelare i premier league går spelare i personlig konkurs inom tre år efter karriären, varannan går igenom en skilsmässa inom två år efter karriären, hur många av förra årtiondets kenyanska löparstjärnor sitter försupna i något skjul i utkanten av den by där de förr var firade stjärnor.

För mycket idrott

Men huvudproblemet är ännu lättare att kvantifiera. Mindre än en procent av de lovande knatte-spelarna på planen kommer någonsin att tjäna några pengar på fotbollen, hockeyn, tennisen eller vad det nu är. Det gäller även killen som stänker in 12-15 mål per match. Jag har själv haft adepter som har haft idrotten som enda svar på frågan ”Vem är du?” De har suttit i skolan och tänkt på idrott. De har varit motiverade att träna hårt, men inte att plugga. Ingen av dem har kommit igenom gymnasiet. Deras misslyckande är mitt. 

De adepterna har valt idrottsymnasium. Om de inte har kommit in på riksidrottsymnasium så har de valt nationell idrottsutbildning (NIU). Har de inte kommit in där heller så har de valt skola med idrotts-prägel. ”Skolan för dig som gillar fotboll” är ett enkelt sätt för en privatskola att attrahera elever som inte har koll på vad som är viktigt i livet. 

Problemet med den här enkla profileringen gäller förstås inte bara idrotten. Jag väntar med spänning på ”skolan för dig som älskar glitter och färgen rosa”. Min egen son älskade film över allt annat, och valde Stillerska Filmgymnasiet. 

Det var ett fasansfullt misstag med stor påverkan på resten av hans liv. Lärarna var usla pedagoger som totalt sänkte hans självförtroende och släckte hans intresse för att skapa film. 

Tre olika misslyckanden

Nästan lika illa har det gått för några av mina adepter som har valt idrottsgymnasium. Som tränare har jag varit med om varianter: 

A: får överdrivna förhoppningar om enorma lyft, bubblan spricker och lägger av. 

B: lyckas och byter klubb till den tränare som är special-idrottslärare på idrottsgymnasiet. 

C: tror de är ”proffs” och pluggar ingenting. Åker ur skolan och lägger av. Jag önskar att jag åtminstone EN gång hade varit med om den fjärde möjligheten: D: går i skolan, utvecklas både akademiskt och idrottsligt och kommer tillbaka som en mognare människa och bättre kraft i löpargruppen. Men det har hittills aldrig hänt mig. Har du varit med om det?

Mårten Westberg

Fakta

Ung 1  publicerades 2020-10-06, Ung 2 fanns på sajten 2020-10-11

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.