Verkligheten - den ser ju inte beslutsfattarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Aldrig förr har vi knarkat bekvämlighet som 2020.  Vi tillbringar nästan all tid i vårt bekväma hem. Kanske använder vi telefonen för att fjärrstarta bilen så att den är varm och skön innan vi tar två steg mellan ytterdörren och bilen. Efter en skön tur i bilen väntar några timmar på det bekväma kontoret, varuhuset eller livsmedelsbutiken. Sen tar vi bilen tillbaka hem. Kanske sitter vi i en skön stol framför datorn någon timme till innan vi lägger oss i soffan framför Netflix. 

 Tyvärr fungerar bekvämlighet ungefär som knark.  Ju mer du får, desto värre blir abstinensen när du någon gång blir utan.  

När jag var ung spelade jag massor av fotboll. Nästan alltid på grusplan. Numera är stadens grusplaner konstant tomma.  På väg till en träning skrapar jag ofta en bild med foten i gruset mitt på planen. När jag kommer tillbaka en vecka senare finns bilden oftast kvar.  Bara konstgräs duger.  Igår cyklade jag förbi tolv konstgräsplaner. Elva var tomma, för i sju plusgrader och lätt regn vill dagens unga spela fotboll inomhus.   

Bekväma löpare blir inte annat än motionärer

- Här stryker jag en historia om HC Andersens ”ungdomen på ärten” för att istället berätta en anekdot.  

För tio år sen var jag tränare för fyra av Sveriges mest lovande unga löpare. Under vintrarna gnällde de ibland över lördagspasset.  25 km terräng med höjdskillnad som en Åreskuta.  Ibland gnällde de också över de 9 kilometrarnas löpning till intervallerna på onsdagar, trots att tonåringarna slapp springa hem efteråt.  Min andre-tränare ville alltid skjutsa de unga stjärnorna både till inomhus-hallen och tillbaka. Det vägrade jag låta honom göra.  Bekväma löpare blir aldrig mer än motionärer.  

I november 2010 tog andre-tränaren över ungdomarna och de fyra behövde aldrig mer springa till inomhus-hallen. De fick skjuts överallt, och under vintern tränade de oftast inomhus. De till och med värmde upp inomhus.   Den sommaren satte ingen av dem ett enda personligt rekord. Säsongen efter det hade alla utom en lagt av. 

Tyvärr är utmaningen precis densamma för alla oss som inte ska bli världsstjärnor i löpning. Som Elin Ekblom Bak har visat är svenska folkets kondition i mycket brant utförsbacke. Eftersom pandemin fått oss att sitta ännu mer still kan vi lugnt räkna med att sjukligt dålig kondition är norm redan 2021.  Olika symptom men samma knark: Bekvämlighet. Precis som grodan i värmepannan har vi blivit mysigt dåsiga av den sköna värmen. 

Farlig bekvämlighet

I skolorna har flera eldsjälar försökt stoppa den farliga bekvämligheten.  Flera strålande exempel finns bland rektorerna i Järva, men mina favoriter heter Eva, Tomas, Ellinor och Ulrika i utbildningsförvaltningens succé ”spring i benen”.  Den satsningen har gett 145 skolors elever en chans att röra på sig varje skoldag. Det är precis det som Sverige behöver, fast mycket mer.    

Nyckeln är närvaro. Fysisk, känslomässigt engagerad, entusiastisk närvaro. Det är så de har gjort skillnad.  De har slitit skosulor, sprungit i regn och skrikit sig hesa. Visat att de bryr sig.  Det är inte bekvämt, men det är så man får folk att ändra sina vanor. Det gäller barn i skolan precis som vuxna.  

I förra veckan hade ”Spring i benen” julfest. De borde fått medaljer och bonus i börsbolags-nivå. Istället fick de veta att de inte har något jobb längre.  Utbildningsförvaltningen stryper budgeten med 75 procent. Två av de fyra försvinner redan den sista december. Två veckors förvarning. Som arbetsgivare beter sig utbildningsförvaltningen som jag förväntar mig av en sjaskig pizzeria. Om det är så våra hjältar belönas, vem vill då engagera sig?  

Vilka 25 procent tror du utbildningsförvaltningen behåller? Du vet svaret. ”Spring i benen” blir ett kontorsjobb: Administration och kommunikation. Sociala medier och webb. Som vanligt är det tid på kontoret som räknas. Det som görs på marken, med eleverna ute i skolorna, det ser ju inte beslutsfattarna. 

Det är som med växande övre lagren i idrottens näringskedja. Fler och fler kommunikatörer, strateger, pedagoger, administratörer och kontorsplatser.  Bekvämt och trevligt.  På kontoret är det lätt att övertyga sig om att man ”jobbar”. Man ÄR ju på arbetsplatsen.  Nittio procent av nyttan gör de tio procent av idrottens anställda som är ute i regnet och hojtar, viftar med armarna och får saker att hända.  De som är ”på riktigt”, som Anders ”Älgen” Mattsson i Tensta. Jag ser mer av honom än av resten av RF och Stockholms stads idrottsförvaltning tillsammans. 

Älgen är på marken. Han pratar med alla klubbar och får igång samarbeten.  Han brinner för Tensta och den elden känner man av. Den ger respekt. 

Bekvämast av alla är ändå idrottens många kontrollorgan. Studieförbunds-skandalen i Tensta hade kunnat undvikas om bara en administratör, en enda gång hade masat sig ner till en enda av kurserna de finansierade. Då hade de märkt att lokalen var mörk, tom och låst.  Istället hittar de på kontroller som kan skötas från kontoret.  

Byråkratins förbannelse

Som förenings-ordförande får jag skicka in bokslut, stadgar, medlemsförteckning, styrelseförteckning, resultaträkning och balansräkning fem-sex gånger om året, för att inte nämna alla blanketter. 

Allt det här är sånt som skojare får ihop utan några som helst problem. 

Närvaro är ju lättare att ljuga ihop än att göra på riktigt.  

I studieförbunds-skandalen hade samtliga deltagare hundra procents närvaro i alla kurser.  Ändå fortsätter farsen. Det är bekvämt för administratörerna på kontoret.  De kräver medlemsavgift för att kunna dividera summan i redovisningens post ”medlemsavgifter” och därmed veta hur många medlemmar föreningen har. Bekvämt och fullständigt värdelöst. 

Så fort pandemin är över behöver hela Sverige komma ut i regnet, gräset och gyttjan. 

Då är idrotten en avvänjningskur mot bekvämlighet. 

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.