- Ärligt, jag mötte min egen rasism

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sju vita idrottsledare satt i en ring. Det fanns åtta stolar. Då kom Tomé, en av kursens två svarta ledare. Tomé pekade på den tomma stolen och alla ropade ”Nej!”

 Det var ett ”Bojan Moment”, som taget ur grälet mellan Bojan Djordic och Janne Andersson. Kanske var det delvis tack vare Sveriges mest kända gräl vi alla var så snabba att inse vad vi hade gjort. Jag sa ”du kommer förstå” samtidigt som någon annan reste sig och hämtade en stol ur ett annat rum

Vi skulle precis starta RF-SISUs värderingsövning ”heta stolen” och då måste ringen innehålla en stol mer än antalet deltagare.  Det är en riktigt bra övning, men för mig var den där halva sekunden innan övningen startade viktigare. Jag tror Bojan Djordics ilska har satt strålkastarljus på något som behövde belysas.

Ändå oundvikligt

Min poäng är inte att vi är rasister. Eller …liite rasister är vi förstås. Lite, lite grand. Det tycker jag vi kan erkänna utan att skämmas. Något enstaka utslag av omedveten rasism är lika oundvikligt som förkylningar, åtminstone för oss som växte upp i ett land där ”svartskalle” var en mörkhårig kille som kunde heta Karlsson. 

Om du tror att du själv är helt fri från rasism så googla på ”project implicit”. Där kan du testa hur rasistisk du är. Trots sex år i amerikanska universitet och trots att ungefär en tredjedel av mina bästa vänner är mörkhyade; trots det har jag kvar en liten preferens för vita människor.  Det är bra att veta det om mig själv.

Den vetskapen gör mig till en bättre idrottsledare. Den första gången jag mötte min egen rasism var i ett omklädningsrum inför ett lopp på Chrystal Palace i London. Alla utom jag var svarta.  Logiskt förstod jag att vi alla var unga idrottsmän, ungefär lika nervösa inför samma tävling men den lilla rasisten i min reptilhjärna ropade till mig att hålla väldigt noga koll på min plånbok.

Lever ändå kvar

Orättvist nog har de flesta mörkhyade också en preferens för vita. Man vill tro att det där kommer jämna ut sig; att Isak och Zlatan,  Khaddi och Kosovare har gett lite mörkare hy lika hög status som lite ljusare. Men titta på USA. Där lever antipatin mot mörk hy kvar trots otaliga idrottsstjärnor och en svart president, 88 år efter att Jesse Owens förstörde Hitlers propaganda-OS.

Den där lilla men ständigt närvarande orättvisan har förstås Bojan Djordic och alla andra fått leva med i alla år. Det är lite som den där ”leken” vi killar höll på med i högstadiet då vi boxade varandra på axeln. Några boxade på ganska hårt. Till slut blev axeln så öm att det räckte med att nudda den för att det skulle göra ont. 

Mårten Westberg

Fakta

Ps. Tack Peter Bjellerup, för liknelsen med boxningen på axeln.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.