- Ärligt, jag mötte min egen rasism

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sju vita idrottsledare satt i en ring. Det fanns åtta stolar. Då kom Tomé, en av kursens två svarta ledare. Tomé pekade på den tomma stolen och alla ropade ”Nej!”

 Det var ett ”Bojan Moment”, som taget ur grälet mellan Bojan Djordic och Janne Andersson. Kanske var det delvis tack vare Sveriges mest kända gräl vi alla var så snabba att inse vad vi hade gjort. Jag sa ”du kommer förstå” samtidigt som någon annan reste sig och hämtade en stol ur ett annat rum

Vi skulle precis starta RF-SISUs värderingsövning ”heta stolen” och då måste ringen innehålla en stol mer än antalet deltagare.  Det är en riktigt bra övning, men för mig var den där halva sekunden innan övningen startade viktigare. Jag tror Bojan Djordics ilska har satt strålkastarljus på något som behövde belysas.

Ändå oundvikligt

Min poäng är inte att vi är rasister. Eller …liite rasister är vi förstås. Lite, lite grand. Det tycker jag vi kan erkänna utan att skämmas. Något enstaka utslag av omedveten rasism är lika oundvikligt som förkylningar, åtminstone för oss som växte upp i ett land där ”svartskalle” var en mörkhårig kille som kunde heta Karlsson. 

Om du tror att du själv är helt fri från rasism så googla på ”project implicit”. Där kan du testa hur rasistisk du är. Trots sex år i amerikanska universitet och trots att ungefär en tredjedel av mina bästa vänner är mörkhyade; trots det har jag kvar en liten preferens för vita människor.  Det är bra att veta det om mig själv.

Den vetskapen gör mig till en bättre idrottsledare. Den första gången jag mötte min egen rasism var i ett omklädningsrum inför ett lopp på Chrystal Palace i London. Alla utom jag var svarta.  Logiskt förstod jag att vi alla var unga idrottsmän, ungefär lika nervösa inför samma tävling men den lilla rasisten i min reptilhjärna ropade till mig att hålla väldigt noga koll på min plånbok.

Lever ändå kvar

Orättvist nog har de flesta mörkhyade också en preferens för vita. Man vill tro att det där kommer jämna ut sig; att Isak och Zlatan,  Khaddi och Kosovare har gett lite mörkare hy lika hög status som lite ljusare. Men titta på USA. Där lever antipatin mot mörk hy kvar trots otaliga idrottsstjärnor och en svart president, 88 år efter att Jesse Owens förstörde Hitlers propaganda-OS.

Den där lilla men ständigt närvarande orättvisan har förstås Bojan Djordic och alla andra fått leva med i alla år. Det är lite som den där ”leken” vi killar höll på med i högstadiet då vi boxade varandra på axeln. Några boxade på ganska hårt. Till slut blev axeln så öm att det räckte med att nudda den för att det skulle göra ont. 

Mårten Westberg

Fakta

Ps. Tack Peter Bjellerup, för liknelsen med boxningen på axeln.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.