- Ärligt, jag mötte min egen rasism

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sju vita idrottsledare satt i en ring. Det fanns åtta stolar. Då kom Tomé, en av kursens två svarta ledare. Tomé pekade på den tomma stolen och alla ropade ”Nej!”

 Det var ett ”Bojan Moment”, som taget ur grälet mellan Bojan Djordic och Janne Andersson. Kanske var det delvis tack vare Sveriges mest kända gräl vi alla var så snabba att inse vad vi hade gjort. Jag sa ”du kommer förstå” samtidigt som någon annan reste sig och hämtade en stol ur ett annat rum

Vi skulle precis starta RF-SISUs värderingsövning ”heta stolen” och då måste ringen innehålla en stol mer än antalet deltagare.  Det är en riktigt bra övning, men för mig var den där halva sekunden innan övningen startade viktigare. Jag tror Bojan Djordics ilska har satt strålkastarljus på något som behövde belysas.

Ändå oundvikligt

Min poäng är inte att vi är rasister. Eller …liite rasister är vi förstås. Lite, lite grand. Det tycker jag vi kan erkänna utan att skämmas. Något enstaka utslag av omedveten rasism är lika oundvikligt som förkylningar, åtminstone för oss som växte upp i ett land där ”svartskalle” var en mörkhårig kille som kunde heta Karlsson. 

Om du tror att du själv är helt fri från rasism så googla på ”project implicit”. Där kan du testa hur rasistisk du är. Trots sex år i amerikanska universitet och trots att ungefär en tredjedel av mina bästa vänner är mörkhyade; trots det har jag kvar en liten preferens för vita människor.  Det är bra att veta det om mig själv.

Den vetskapen gör mig till en bättre idrottsledare. Den första gången jag mötte min egen rasism var i ett omklädningsrum inför ett lopp på Chrystal Palace i London. Alla utom jag var svarta.  Logiskt förstod jag att vi alla var unga idrottsmän, ungefär lika nervösa inför samma tävling men den lilla rasisten i min reptilhjärna ropade till mig att hålla väldigt noga koll på min plånbok.

Lever ändå kvar

Orättvist nog har de flesta mörkhyade också en preferens för vita. Man vill tro att det där kommer jämna ut sig; att Isak och Zlatan,  Khaddi och Kosovare har gett lite mörkare hy lika hög status som lite ljusare. Men titta på USA. Där lever antipatin mot mörk hy kvar trots otaliga idrottsstjärnor och en svart president, 88 år efter att Jesse Owens förstörde Hitlers propaganda-OS.

Den där lilla men ständigt närvarande orättvisan har förstås Bojan Djordic och alla andra fått leva med i alla år. Det är lite som den där ”leken” vi killar höll på med i högstadiet då vi boxade varandra på axeln. Några boxade på ganska hårt. Till slut blev axeln så öm att det räckte med att nudda den för att det skulle göra ont. 

Mårten Westberg

Fakta

Ps. Tack Peter Bjellerup, för liknelsen med boxningen på axeln.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.