"Använd inte min skatt till att köpa spelare"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I DN Debatt skäller AIK:s Fotbolls ordförande, Robert Falck, ut kulturminister Amanda Lind och RF:s ordförande Björn Eriksson.

Bakgrunden är att de båda anser att statens Corona-stöd inte ska användas till spelarköp.

Jag förstår Robert Falcks tanke om att spelarköpen är investeringar som AIK förädlar och säljer dem vidare. Svenska klubbar är alltså talang-utvecklare medan klubbar i alla andra länder är talang-förbrukare.  Som bevis skriver han att ”Allsvenskan exporterar årligen spelare för 350 miljoner kronor”.   Jag noterar att han inte nämner något om förädlingsvärde eller hur mycket man köper spelare för, men tanken om Allsvenskan som en språngbräda mot Europa är värd att göra en seriös analys av.  Siffran 350 miljoner är inte någon analys. 

"En stöld från folket"

Så länge alla spelare vill spela i en högre division lär AIK ändå kunna rekrytera spelare som de om några år kan sälja vidare. Rekryteringsstoppet kanske tvingar allsvenska klubbar att enbart rekrytera spelare från division de lägre divisionerna. Vore det så illa?

Som skattebetalare är jag en stor anhängare av den socialdemokratiske socialministern Gustav Möllers tanke att ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”. 

Tanken på att AIK fotboll ska använda mina skattekronor till att köpa spelare är helt enkelt stötande. Det blir inte bättre av att de har fått stödet i konkurrens med drygt bland annat sju tusen andra svenska fotbollsklubbar där flera hundra tusen barn och ungdomar tränar med obetalda tränare.   

Idén är lika frånstötande som när Volvo skulle dela ut miljarder till sina ägare samtidigt som de tog emot stöd från regeringen. Även där stod Gustav Möllers ande i vägen.

Självklart nämner Robert Falck inte att fotbollsallsvenskan är ett nollsummespel. Om AIK värvar så måste Djurgården också göra det, och Hammarby osv. Annars förlorar de mot AIK. Utan publikintäkter och sponsorintäkter skulle ett rekryterings-race snabbt mycket urholka ekonomin hos de klubbar med bristfällig likviditet. Det racet kan möjligen gynna Malmö FF; ingen annan.  

Han gör ett strålande jobb!

Robert Falck beskriver AIK som en av de största föreningarna i Sveriges största folkrörelse och avslutar med att kalla Björn Eriksson olämplig som Riksidrottsförbundets ordförande.  Den folkrörelsen är jag också en del av. Den handlar om att miljoner Svenskar svettas och blir andfådda, glada och friska.  Björn Eriksson gör i mina ögon ett strålande jobb som ledare för alla oss som får det att hända. Som elitförening är AIK fotboll en väldigt liten och speciell del av den rörelsen.  

Klubbarna i Allsvenskan lever på att folk sitter still och tittar på elva svartklädda spelare som svettas och blir andfådda.  När Robert Falck kritiserar Björn Eriksson i idrottens namn så känns det lite som Donald Trump, draperad i en Svensk flagga, ropande att Stefan Löfvén var en dålig statsminister. Inte i mitt namn.

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.